5 lucruri interesante despre Asia, cel mai mare continent de pe Terra

Continentul asiatic este scena unei varietăți de țări, fiecare cu propriile particularități uluitoare. Asia este cel mai mare continent din lume și ocupă 30% din suprafața totală a Pământului.

Este, de asemenea, casa unor culturi diverse, a unor mâncăruri delicioase și a unora dintre cele mai mari țări din lume.

Golgul Halong, Vietnam. Foto: Wikimedia

Asia se află în fruntea unui număr mare de liste de destinații de călătorie și este ușor de înțeles de ce. Există ceva nou de experimentat în fiecare regiune a Asiei. De la străzile pline de viață ale marilor orașe, cum ar fi Bangkok, cu tehnologie de vârf și clădiri ieșite din comun, până la plajele relaxate și cristaline din Filipine, Vietnam și Thailanda.

1. Originea numelui „Asia”

Originea numelui Asia continuă să fie un mister. Mulți istorici cred că termenul este anterior grecilor, care au fost prima civilizație care a introdus termenul în cultura occidentală.

Din punct de vedere lingvistic, Asia este un termen feminin, care înseamnă „răsărit de soare”. Potrivit mitului grec, Asia era numele zeiței care i-a dat naștere lui Atlas, titanul însărcinat să susțină sferele cerești pentru întreaga eternitate.

De asemenea, cuvântul fenician pentru „est” era „asa”, așa că numele continentului pare să indice acest punct cardinal.

2. Asia este cel mai mare continent…

Asia este cel mai mare dintre cele șapte continente ale lumii. Se întinde pe o suprafață totală de 44.5 milioane de kilometri pătrați, aproximativ 30% din suprafața totală a Terrei.

Este interesant faptul că, din cauza a numeroși factori, cum ar fi cultura, politica și geografia, nu există un consens cu privire la perimetrul exact al continentului asiatic.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de vestul Asiei: acesta este legat geografic de Europa, astfel că această zonă a devenit cunoscută sub numele de Eurasia.

Shanghai, China. Image credit: TonyV3112/Shutterstock
Shanghai, China. Foto: Shutterstock

3. Asia este și cea mai populată regiune a Pământului

În Asia se găsește cel mai însemnat procent din populația Terrei. Conform celor mai recente estimări, aici trăiesc 4.64 de miliarde de ființe umane. Aceasta se traduce prin aproximativ 60% dintre oamenii de pe planetă.

Nu este surprinzător faptul că densitatea populației Asiei este cea mai mare dintre toate continentele, cu 387 de cetățeni pe kilometru pătrat. Trei dintre cele mai populate națiuni din lume se găsesc în Asia: China (1.44 de miliarde), India (1.38 de miliarde) și Indonezia (274 de milioane).

În Asia se găsesc, de asemenea, șapte dintre cele mai mari orașe de pe glob: Shanghai, Beijing și Guangzhou, în China; Delhi și Mumbai, în India; și Karachi, în Pakistan.

4. Cei mai longevivi oameni

Este de notorietate că în Japonia trăiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din întreaga lume. Singura națiune ai cărei locuitori trăiesc mai mult locuiesc în Monaco.

Vârsta medie a japonezilor este de 48 de ani, dar aici trăiesc în prezent peste 60.000 de oameni de peste o sută de ani. Speranța de viață a japonezilor este de aproximativ 80.9 ani pentru bărbați și 86.6 ani pentru femei.

În concordanță cu această statistică, este interesant de remarcat faptul că cetățenii care locuiesc în unele țări asiatice au o speranță de viață mai mare decât cei care locuiesc în SUA, unde speranța de viață este de aproximativ 76.4 ani pentru bărbați.

Alte țări asiatice în care cetățenii au probabilitatea statistică de a trăi mai mult decât americanii sunt Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong și Singapore.

Sculptură murală sumeriană antică. Image credit: Fedor Selivanov/Shutterstock
Sculptură murală antică sumeriană. Foto: Fedor Selivanov/Shutterstock

5. Cele mai vechi civilizații

În lumea aglomerată de astăzi, este ușor de uitat că Asia a fost locul de naștere al unora dintre cele mai vechi civilizații din lume. Printre acestea se numără cea mai veche civilizație cunoscută: Sumer, care a înflorit în Mesopotamia (actuala porțiune sudică a Irakului), datând de aproximativ 6.000 de ani.

Alte astfel de comunități antice includ Civilizația de pe Valea Indului din India. Cei mai mulți istorici, arheologi și cercetători sunt cu toții de acord că prima civilizație din lume s-a format în ceea ce a fost numit „leagănul civilizației”, în regiunea dintre Tigru și Eufrat, în care în prezent se află Iranul, Irakul, Kuweitul și unele porțiuni din Siria.

Cu un spațiu atât de vast și o populație masivă, Asia este cea mai diversă regiune din lume, debordând de evenimente istorice însemnate, obiective turistice care îți taie respirația și culturi adânc înrădăcinate în spiritualitate.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu