7 lucruri interesante despre Amsterdam, orașul construit pe 11 milioane de stâlpi

Cunoscut drept Veneția Nordului, Amsterdam este unul dintre cele mai fermecătoare orașe din lume. A fost fondat pe 27 octombrie 1275, iar de-a lungul secolelor s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc într-un centru urban modern, vizitat anual de milioane de turiști.

Iată, așadar, șapte curiozități despre Amsterdam.

1

Amsterdam este un oraș construit pe stâlpi. Mulți stâlpi!

Curiozitati despre Amsterdam - Stalpi
O schiță care arată modul în care au fost construite clădirile din Amsterdam. Foto: Dutch Review

Una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Amsterdam este că se ridică pe 11 milioane de stâlpi. Orașul se află la aproximativ un metru sub nivelul mării, de aceea a fost nevoie de acest tip de construcții.

De exemplu, gara Amsterdam Centraal se sprijină pe 9.000 de stâlpi, în timp ce o casă normală are nevoie doar de 10. Acești stâlpi de lemn, lungi de 15-20 de metri, sunt fixați într-un strat nisipos.

2

Poeții oamenilor care mor singuri

Dacă mori în Amsterdam și nu ai familie, prieteni sau cunoștințe, un poet care colaborează cu serviciul public de înmormântări îți va scrie o poezie pe care o va și recita la înmormântarea ta.

Potrivit BBC, în Amsterdam mor anual, în deplină singurătate, aproximativ 20 de oameni. Mulți dintre ei sunt emigranți ilegali, cărăuși de droguri sau oameni care au renunțat din proprie inițiativă orice legătură socială.

3

Piața plutitoare de flori funcționează de aproape 160 de ani

Piata de flori
Piața plutitoare de flori este una dintre atracțiile capitalei Olandei. Foto: Business Insider

Piața plutitoare de flori funcționează în Amsterdam încă din 1862, când crescătorii de flori intrau în oraș pe râul Amstel, pentru a-și vinde marfa. Astăzi, florile sunt vândute de pe o serie de barje fixe, însă peisajul este la fel de fermecător.

4

Curiozități despre Amsterdam: Mai multe biciclete decât oameni

Este bine cunoscut faptul că olandezii folosesc frecvent bicicleta. În Amsterdam există peste 1 milion de biciclete și doar 827.000 de locuitori.

Aproximativ 100.000 de biciclete sunt furate în fiecare an, iar alte 25.000 sunt aruncate sau dispar în canalele din Amsterdam. Doar 12.000-15.000 sunt recuperate de municipalitate, cu ajutorul unei bărci speciale.

De asemenea, orașul are peste 400 de kilometri de piste de biciclete.

5

Mai multe canale decât Veneția, mai multe poduri decât Parisul

Curiozitati despre Amsterdam - Canale
Foto: A City Made By People

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Amsterdam: capitala Olandei are mai multe canale decât Veneția și mai multe poduri decât Parisul.

Orașul are 165 de canale, cu 15 mai multe decât Veneția. De asemenea, aici există nu mai puțin de 1.281 de poduri, dintre care 80 se află pe „inelul” de canale. Cel mai faimos este Magere Brug (Podul Slab), un pod îngust care traversează râul Amstel.

6

Casa cu cea mai îngustă fațadă din Europa

Singel 7
Casa de la Singel 7 (cea dintre hotel și clădirea cărămizie). Foto: Wikimedia

Majoritatea caselor din părțile vechi ale orașului au fațada foarte îngustă. Motivul este faptul că, în trecut, locuitorii plăteau impozit în funcție de lățimea frontului stradal.

Din acest motiv, oamenii construiau case înguste și lungi. Pe strada Singel, la numărul 7, se află casa cu cea mai îngustă fațadă din lume: are doar 1 metru lățime și este doar puțin mai lată decât ușa de la intrare.

Dar casa este îngustă doar la stradă. Lățimea construcției crește vertiginos pe măsură ce te îndepărtezi de intrare.

O altă casă îngustă din Amsterdam se găsește la adresa Oude Hoogstraat 22. Această construcție are lățimea de 2.02 metri și lungimea de doar 5 metri, cu câte o încăpere la fiecare etaj.

7

Cea mai mare concentrație de muzee din lume

Rijksmuseum, cel mai mare muzeu din Amsterdam. Foto: European Umbrellas

Am ajuns și la finalul listei noastre de curiozități despre Amsterdam. Capitala Olandei are nu mai puțin de 75 de muzee, cea mai mare concentrație de astfel de spații pe metru pătrat din întreaga lume.

Până și Aeroportul Schiphol are propriul muzeu, care se află imediat după punctul de control al pașapoartelor și este gratuit.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>