12 curiozități despre Albert Einstein, ai cărui ochi zac azi într-un seif din SUA

Câte curiozități despre Albert Einstein cunoști? Acest savant a schimbat lumea fizicii, s-a bucurat de o mare recunoaștere pentru contribuțiile pe care le-a adus domeniului științei și a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1921.

Născut pe 14 martie 1879, în Germania, a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului XX. Așadar, iată 12 curiozități despre Albert Einstein (și câteva amănunte mai puțin cunoscute).

1

A refuzat să fie președintele Israelului

curiozități despre Albert Einstein
Scrisoarea pe care ambasadorul Israelului în SUA i-a adresat-o lui Einstein, întrebându-l dacă ar fi dispus să accepte conducerea statului evreu. Foto: Flickr

În ciuda ofertei generoase, Einstein a refuzat președinția Israelului în 1952. În scrisoarea sa de răspuns, savantul a menționat:

„Sunt profund mișcat de oferta statului Israel și totodată întristat și rușinat că nu o pot accepta. Toată viața m-am ocupat de chestiuni obiective, prin urmare îmi lipsește aptitudinea naturală și experiența de a exercita funcții oficiale.”

2

A murit fiindcă a refuzat o operația chirurgicală ce i-ar fi putut salva viața

Curiozitati despre Albert Einstein
Foto: CodePen

Pe 17 aprilie 1955, Einstein a suferit un anevrism de aortă abdominală, care a avut drept rezultat o hemoragie internă. Când i s-a propus o intervenție chirurgicală, a spus:

„Vreau să mor atunci când aleg eu. Este o lipsă de decență să îți prelungești viața în mod artificial. Mi-am făcut treaba, este timpul să plec. O voi face cu eleganță.”

A murit în ziua următoare.

3

Creierul i-a fost îndepărtat ilegal și a fost dat pierdut vreme de 50 de ani

curiozități despre Albert Einstein
Foto: Wikimedia

Deși doctorul Thomas Stolz Harvey a fost cel care i-a făcut autopsia lui Einstein, nu au fost descoperite documentele care îl delegau în mod oficial să întreprindă procedura. Așadar, autopsia a fost făcută în mod ilegal.

La șapte ore după moartea lui Einstein, Harvey a îndepărtat creierul lui Einstein, în ciuda faptului că savantul ceruse să fie incinerat „în întregime”. Harvey a păstrat creierul, însă nimeni nu știe de ce.

4

Contrar convingerilor populare, nu a picat niciodată la matematică

curiozități despre Albert Einstein
Foto: AP

În 1935, publicația „Ripley’s Believe It or Not!” a publicat un articol cu titlul „Cel mai mare matematician în viață a picat la matematică”. Această „curiozitate” circulă și în ziua de azi pe rețelele sociale.

În realitate, Einstein nu a picat niciun examen la matematică. Când i s-a arătat articolul, a râs și a spus:

„Nu am picat niciodată la matematică. Înainte de vârsta de 15 ani, stăpâneam calculul diferențial și integral.”

De fapt, tânărul Einstein a fost în fruntea celor mai multe clase din care a făcut parte și a depășit cu mult așteptările profesorilor lui.

5

A avut o fiică, dar nu se știu multe despre ea

Lieserl Einstein
Foto: Pinterest

Lieserl a fost primul copil al savantului cu prima lui soție, Mileva Maric. Singurele documente care se referă la fată sunt scrisorile schimbate de părinții ei.

Fata s-a născut când cei doi nu erau căsătoriți, în ianuarie 1902, și nu s-a vorbit prea mult de ea. Este posibil să fi murit în septembrie 1903, de scarlatină.

Se crede că Lieserl s-a născut cu handicap mintal și că a fost menționată pentru ultima oară într-o scrisoare trimisă de Albert Milevei, datată pe 19 septembrie 1903.

Scrisoarea sugerează faptul că părinții ei se gândeau să o ofere spre adopție înainte ca aceasta să moară. „Cum este înregistrat oficial copilul?”, întreba Einstein. „Trebuie să fim precauți ca să nu întâmpine probleme mai târziu.”

6

După ce a divorțat de prima soție, s-a însurat cu verișoara lui primară

curiozități despre Albert Einstein
Einstein și Elsa, vara sa, a doua soție. Mamele lor erau surori. Foto: Wikimedia

În cele din urmă, Albert s-a însurat cu Elsa, cu care avea o relație încă de când era însurat cu prima lui soție, Mileva.

Divorțul de Mileva s-a finalizat abia în 1919, la șapte ani după ce savantul începuse să se întâlnească cu verișoara lui primară.

7

Nu a luat premiul Nobel pentru cea mai celebră dintre teoriile sale

Curiozitati despre Albert Einstein 02
Foto: Culture Trip

Nu celebra teorie a relativității i-a adus premiul Nobel, ci „serviciile aduse fizicii teoretice, și în special descoperirea legii efectului fotoelectric.”

8

Toți banii primiți odată cu premiul Nobel au ajuns la prima lui soție, ca plată de divorț

Mileva Maric
Fizicianul și prima lui soție, Mileva Maric. Foto: National Geographic

Cuplul a fost de acord ca banii pe care savantul avea să-i primească odată cu decernarea premiului Nobel să fie depuși într-un cont de economii pentru cei doi fii, Hans și Eduard.

În cele din urmă, banii au fost folosiți pentru cumpărarea a trei case în Zurich: una în care să locuiască Mileva, iar celelalte două drept investiții.

9

Ochii lui sunt într-un seif din New York

Foto: Wikimedia

Doctorul care i-a făcut ilegal autopsia i-a furat nu numai creierul, ci și ochii. I-a dat oftalmologului lui Einstein, Henry Abrams. Ochii sunt păstrați într-un seif din New York chiar și în ziua de azi.

10

Einstein a fost sursă de inspirație pentru personajul Yoda

Yoda
Foto: Star Wars

Stuart Freeborn, artistul care l-a creat pe Yoda, a modelat fața jedi-ului după propria sa figură, însă a adăugat riduri în jurul ochilor, inspirate de figura lui Einstein, pentru a denota înțelepciune și inteligență.

11

Unul dintre cele mai celebre citate ale sale este prost interpretat

Foto: PA Images

„Dumnezeu nu joacă zaruri” este unul dintre cele mai celebre (și întrucâtva criptice) citate ale lui Einstein.

Referința la Dumnezeu îi face pe mulți să creadă că Einstein era o persoană credincioasă. De fapt, nu era. Einstein îl folosea pe Dumnezeu drept metaforă.

Într-o scrisoare din 1954, Einstein spunea următoarele:

„Nu cred într-un Dumnezeu personal și nu am ascuns niciodată acest lucru, ci l-am exprimat cât se poate de clar. Dacă există înăuntrul meu ceva care să se asemene cu religia, acest lucru este admirația nețărmurită pentru structura lumii, atât cât a putut-o revela știința.”

Când pomenea jocul de zaruri, savantul se referea la natura imprevizibilă a particulelor subatomice în fizica cuantică. Pe scurt, citatul subliniază cât de ciudată este mecanica cuantică.

12

Principala sa pasiune nu era știința

Einstein si vioara sa
Foto: CMuse

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Albert Einstein. În pofida celorlalte talente și realizări, muzica era lucrul care îl făcea pe savant cel mai fericit.

Nu călătorea niciodată fără vioara lui și cândva a spus:

„Viața fără muzică este de neconceput pentru mine. Îmi trăiesc visările diurne sub formă de muzică. Îmi văd viața într-un fel muzical. Cea mai mare bucurie din viața mea este muzica.”

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „12 curiozități despre Albert Einstein, ai cărui ochi zac azi într-un seif din SUA”

  1. ”Principala sa pasiune nu era stiinta”. Normal. Citatul asta spune totul. Nu avea nici in clin nici in maneca cu stiinta in primul rand. Teorii bizare si plagiate de pe la unul si altul cum ar fii de exemple John James Thomson, Henry Poincarre….. etc.
    Pentru mine subiectul ”Einstein” este inchis pentru totdeauna. Omul a fost mai degraba nebun. Numai dupa fata imi dau seama ca era cat se poate de normal si ca avea nimic genial intr-ansul. Descrierile nu sunt explicatii, tineti minte.

    Răspunde

Lasă un comentariu