12 dintre cele mai ridicole curente ale modei din toate timpurile

Dorința oamenilor de a fi la modă nu a apărut în secolul XXI, ci este o nevoie pe care oamenii au avut-o încă de la începuturile civilizației. Moda și standardele de frumusețe au diferit de la o epocă la alta, în funcție de imaginația oamenilor.

Unele dintre ele s-au bucurat de mult succes și au revenit în atenție după un anumit timp. Însă alte curente ale modei au fost atât de ridicole, încât au rămas pentru totdeauna în trecut.

Și este bine că s-a întâmplat așa, spunem noi. De la dinți negri la peruci pudrate și platforme de o jumătate de metru, iată cele mai ridicole curente ale modei din toate timpurile.

1

Dinții negri

Dinti negri
Foto: Pinterest

Regina Elisabeta I a pornit această modă, care a durat puțin și a avut efecte dezastruoase asupra sănătății. Potrivit istoricilor, reginei îi plăceau la nebunie dulciurile.

Acest obicei nefericit a avut ca efect deteriorarea vizibilă a danturii monarhei. Dinții stricați ai Elisabetei I au devenit în scurt timp un simbol al bogăției și al rangului social înalt.

De ce? Pentru că dinții stricați semnificau accesul la zahăr, iar zahărul era foarte scump în Anglia dinastiei Tudor. Tot din aceleași motive, dinții negri au ajuns la modă în Japonia sfârșitului de secol XIX.

2

Suspensoarele

Suspensor
Suspensoarele erau fixate cu șireturi sau cu nasturi. Foto: Wikimedia

Suspensoarele erau un element important în garderoba bărbaților din secolele XV și XVI. Aceste accesorii nu aveau niciun scop practic.

Unicul lor scop era de a scoate în evidență bărbăția celui care le purta, de a accentua masculinitatea. Un purtător avid al acestor „potențatoare” de masculinitate a fost Regele Henric al VIII-lea al Angliei.

El purta acest accesoriu atât când poza pentru portrete, cât și în viața de zi cu zi.

3

Fustele cu crinolină

Fuste crinolina
Foto: Wikimedia

Astăzi, crinolina este folosită în special la rochiile de mireasă, pentru a le face pe purtătoare să arate ca niște prințese.

Fustele cu crinolină au atins maximul popularității lor în deceniile cinci și șase ale secolului XIX. Erau atât de mari încât se spune că ar fi salvat femei de la înec.

Au devenit atât de populare în societatea victoriană (în Regatul Unit al Marii Britanii, epoca victoriană a fost perioada domniei Reginei Victoria – între 1837 și 1901), încât revistele au numit fenomenul „crinolinomania”.

Din nefericire, aceste fuste voluminoase aveau obiceiul de a lua foc. Sute de doamne la modă luau foc în fiecare an, iar unele dintre ele au murit din această cauză.

Totuși, voga fustelor cu crinonlină a continuat să domine moda societății victoriene și în deceniile următoare.

4

Corsete pentru bărbați

Corsete masculine
Foto: The Lingerie Addict

Corsetele sunt în mod normal asociate cu talii minuscule, siluete-clepsidră și doamne care leșină. Dar aceste dispozitive care micșorează talia nu erau purtate numai de femei.

Bărbații din epoca victoriană au început să poarte corsete din același motiv: își doreau o talie mai subțire. La acea vreme, tipologia masculină ideală presupunea umeri lați, un piept puternic și o talie subțire.

5

Platforme de jumătate de metru

Platforme
Foto: Artfund

Pantofii cu platformă înaltă erau populari în Veneția în secolele XVI și XVII. Erau purtați de femeile din nobilimea venețiană pentru a umbla pe drumuri noroioase.

Totuși, moda platformelor a luat proporții grotești, iar platformele au devenit tot mai înalte, unele ajungând la o jumătate de metru. Motivul? În timp, dimensiunea platformei a ajuns să reflecte statutul social al purtătoarei.

6

Macaroni, bărbații cu peruci înalte

Macaroni
Foto: Pinterest

Numiți așa după pastele italiene, bărbații „macaroni” erau bărbați la modă, ușor de recunoscut după perucile de o înălțime exagerată, culorile stridente și hainele strâmte pe care le purtau.

Acest stil vestimentar curajos a fost conceput pentru aristocrații englezi, care voiau ceva sofisticat și cosmopolit.

7

Fuste extrem strâmte

Fusta hobble
Foto: Republic of Fashion Revelry blog

În 1914, au venit la modă fustele extrem de strâmte (denumite „fuste hobble”), care ajungeau până la glezne. Deși arăta șic, acest articol vestimentar avea o mare problemă: era atât de strâmt încât femeile puteau să meargă numai cu pași mici și bine măsurați.

Criticii au spus că această fustă strâmtă era indiscretă și extravagantă. Odată cu sosirea Primului Război Mondial, aceste fuste au fost date uitării.

8

Pantofii cu vârf alungit

Pantofi ascutiti
Foto: Wikimedia

Acești pantofi excentrici aveau un vârf exagerat de lung și erau purtați de ambele sexe în Europa secolului XV. În general, varianta pentru bărbați avea un vârf mai lung și mai ascuțit. Desigur, cele mai lungi vârfuri le erau rezervate doar celor mai bogați dintre aristocrați.

9

Perucile pudrate

Peruci pudrate
Foto: Pinterest

Perucile au ajuns la modă printre nobilii francezi atunci când regele Ludovic al XIV-lea a început să chelească (cel mai probabil din cauza sifilisului).

Odată ce Ludovic a început să poarte peruci flamboaiante, bărbații și femeile din nobilimea de la curte i-au luat exemplul.

10

Gulerele încrețite

Gulere incretite
Foto: rmg.co.uk

Gulerul încrețit a devenit un simbol al epocii elisabetane (perioada asociată domniei Reginei Elisabeta I a Marii Britanii, între 1558 și 1603).

Regina Elisabeta I prefera aceste gulere sufocante, făcute dintr-o pânză fină. Gulerul a crescut repede în popularitate și în mărime. Pentru a i se da o formă exagerată, gulerului i se monta uneori un schelet de metal.

11

Costumele bloomer

Bloomer
Foto: Wikimedia

Moda a fost adeseori folosită drept instrument politic, iar costumele bloomer sunt un exemplu elocvent. Activistele pentru drepturile femeilor din anii 1850 purtau costume bloomer (sau pantaloni turcești).

Costumele bloomer făceau parte dintr-un curent reformator, care avea drept scop emanciparea femeilor de rând. Firește, bărbații din societatea victoriană nu le priveau cu ochi buni pe cele care purtau astfel de costume.

Credeau că erau indecente și o amenințare la adresa bărbaților. Până la urmă, acești pantaloni turcești au fost o modă de scurtă durată.

12

Hainele Bliaut

Bliaut
Foto: Pinterest

Hainele Bliaut se remarcau prin faptul că aveau mâneci extraordinar de lungi. Uneori, ele ajungeau și până la podea și fuseseră concepute pentru a restrânge libertatea de mișcare a mâinilor celor care le purtau.

Scopul hainelor Bliaut era de a arăta apartenența purtătorului sau purtătoarei la clasa nobiliară. În ciuda faptului că erau foarte nepractice, aceste haine neconfortabile au ajuns la modă în eșaloanele superioare ale societății medievale franceze.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Mihaela Carmen spune:

    într-adevar, moda era pentru înalta societate care nu era forțată de necesitatea unei vestimentații practice. Existau servitori cu rol bine stabilit.
    Din cele mai negure vremi , biciul și extravaganta au însoțit nobilimea conservatoare și neiluminata. Istoria a demonstrat că au existat și excepții, încorsetate, totuși, de canoanele societății impuse în acele perioade.

  • Si mai este o moda care ar trebui sa revina la unii… Camasa de forta!

  • >