Cum știu plantele când să înflorească? Ceasul intern al lumii vegetale

De unde știu plantele când este timpul să înflorească? La fel ca animalele, și plantele au un ceas intern care pregătește mecanismele celulare de schimbările de mediu.

Acest lucru le permite plantelor să îndeplinească sarcini specifice la momentele cele mai potrivite. De exemplu, în timpul zilei, realizează fotosinteză, extrăgând energia din lumina Soarelui.

Ghiocei. Foto: Pinterest

Cu toate acestea, noaptea, în absența razelor solare, au loc procese complet diferite. Surprinzător, multe plante cresc noaptea mai mult decât în ​​timpul zilei.

Prin urmare, pentru a sesiza diferența dintre zi și noapte, plantele au celule cu receptori speciali care pot detecta lumina Soarelui și pot activa și dezactiva procese metabolice în funcție de necesități.

Unul dintre aceste procese este dezvoltarea de flori. Cercetătorii de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg au identificat două gene care sunt esențiale pentru acest proces.

Floarea-soarelui. Foto: Adobe Stock

Genele ELF3 și GI controlează ceasul intern al plantelor, care monitorizează durata zilei (cantitatea de lumină) și stabilesc când este momentul potrivit pentru a înflori.

Descoperirile ar putea ajuta la creșterea plantelor care sunt mai potrivite pentru anumite medii. Florile sunt implicate în reproducerea sexuală a plantelor, dar nu toate plantele au flori.

Datorită funcției lor, florile apar doar la un moment dat în ciclul de viață al plantelor pe care le numim angiosperme (cele cu semințe conținute în fructe).

Plantele au mecanisme genetice care le permit să deosebească ziua de noapte. Foto: Pinterest

Prin mecanisme circadiene, plantele pot anticipa anumite regularități din mediul lor, cum ar fi ciclul zi-noapte, și se pot regla în consecință. Aici intră și înflorirea la momentul potrivit.

Plantele se orientează în funcție de raportul dintre orele de lumină și cele de întuneric. Unele plante înfloresc doar atunci când zilele sunt deosebit de lungi.

Altele înfloresc doar atunci când nopțile depășesc o anumită perioadă de timp. Diferite specii de plante înfloresc în perioade diferite ale anului, când zilele au durate diferite.

Un exemplu de adaptare anuală este sosirea primăverii. Mecanismul responsabil pentru florile care apar primăvara este cunoscut sub numele de vernalizare.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Texas, plantele recunosc acest moment pentru că „își amintesc” că tocmai au trecut printr-o perioadă rece datorită unei molecule de ARN numite sugestiv COLDAIR („aer rece”).

Această moleculă le creează plantelor o memorie celulară după ce trec prin 30 până la 40 de zile de frig.

Odată depășit acest interval, o genă numită FLC, care inhibă producția de flori toamna și iarna, este dezactivată, iar planta se pregătește pentru înflorire.

Nu toate plantele fac flori. Foto: Pinterest

După cum putem vedea, plantele nu se ghidează doar după cantitatea de lumină. Temperatura ambientală se schimbă și pe parcursul zilei, și de-a lungul anului.

În cercetările viitoare, oamenii de știință vor încerca să înțeleagă cum temperatura influențează înflorirea plantelor și dacă temperatura poate compensa lipsa de informații despre lumină.

Majoritatea plantelor s-au adaptat la mediul lor original, astfel încât acestea necesită un raport specific între orele de lumină și cele de întuneric pentru a înflori.

Noile descoperiri ar putea permite crearea de plante care să înflorească în altă parte decât în mediul lor natural și să dea randamente mai bune.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu