Avem de învățat: Cum reușește Norvegia să recicleze 97% din gunoiul de plastic

Sistemul incredibil al Norvegiei permite reciclarea a 97% din volumul bidoanelor de plastic, iar în mediul înconjurător ajunge mai puțin de un procent din deșeuri.

Când vine vorba de reciclarea reziduurilor de plastic, Norvegia conduce detașat. În această privință, această țară este lider mondial. Printr-o organizație numită Infinitum, Norvegia a creat una dintre cele mai eficiente modalități de a recicla bidoanele de plastic, iar rezultatele sunt atât de impresionante, încât multe state urmează acest exemplu.

Potrivit The Guardian, acest sistem a permis Norvegiei să recicleze 97% din volumul deșeurilor de plastic, iar în mediul înconjurător a ajuns mai puțin de 1% din ele. Mai mult, 92% dintre recipientele reciclate dau un material de o calitate atât de bună, încât poate fi folosit din nou la îmbuteliat.

Uzina de reciclare Infinitum din Fetsund, Norvegia. Foto: Elin Høyland / The Guardian

În unele cazuri, sistemul a refolosit deja același material de peste 50 de ori. Este o realizare remarcabilă, mai ales luând în considerare că, la nivel global, 91% din plasticul produs nu este reciclat și 8 milioane de tone ajung în ocean în fiecare an.

În SUA, rata de reciclare a bidoanelor de plastic este de aproximativ 30%. În Anglia, este undeva între 20% și 45%. Deci, cum anume procedează Norvegia? Simplu spus, această țară reciclează așa cum nu a mai făcut-o nimeni, niciodată.

În ziua de azi, este adeseori mai ieftin să produci plastic nou decât să reciclezi plasticul vechi. Așa că, fără un impuls dat de factorul financiar, de ce să se deranjeze companiile și consumatorii să facă ceea ce este bine pentru mediu?

Firește, răspunsul este unul singur: banii. Modelul norvegian se bazează pe un sistem de împrumuturi, ceea ce înseamnă că atunci când un consumator cumpără un recipient de plastic, i se cere o mică taxă adițională, echivalentă cu o sumă cuprinsă între 10 și 30 de eurocenți.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Infinitum este responsabilă de recuperarea deșeurilor din Norvegia. Foto: Elin Høyland / The Guardian

Această taxă poate fi rambursată în mai multe feluri. Consumatorii se pot duce la un „tonomat inversat”, care returnează banii după ce scanează codul de bare al PET-ului, sau pot returna sticla la diferite magazine și benzinării mici pentru a obține bani cash sau sub formă de credit.

Proprietarii magazinelor primesc și ei o sumă mică pentru fiecare sticlă pe care o reciclează, iar unii susțin că acest lucru a ajutat la creșterea propriilor afaceri.

Alte țări vor să preia sistemul norvegienilor

„Vrem să ajungem la punctul în care oamenii să-și dea seama că cumpără produsul, însă doar închiriază ambalajul”, a declarat pentru The Guardian Kjell Olav Maldum, CEO la Infinitum.

Însă guvernul nu se adresează numai consumatorilor. Norvegia a stabilit o taxă și pentru producătorii de plastic, taxă care poate fi redusă în timp. Dacă reciclarea depășește 95% la nivel național, atunci fiecare producător este scutit de taxă.

Uzina de reciclare Infinitum. Un muncitor mătură resturile de hârtie de pe ambalajele de plastic. Foto: Elin Høyland / The Guardian

Poate să pară o țintă dificilă, însă a fost atinsă de fiecare dată în ultimii șapte ani. De la debutul acestui sistem unic, potrivit companiei, Infinitum a fost vizitată de reprezentanți ai multor țări – inclusiv din Scoția, China, India și Australia – care erau interesați să urmeze exemplul norvegian.

Germania și Lituania sunt cam singurele țări care pot concura cu Norvegia și ambele folosesc sisteme similare. Însă chiar și în Norvegia este loc de mai bine.

În acest an, Infinitum estimează că 150.000 de bidoane nu vor fi returnate. Dacă ar fi fost returnate, s-ar fi economisit destulă energie pentru a alimenta 5.600 de gospodării timp de un an.

Iată un motiv destul de bun ca să reciclezi!


Distribuie:

Citește în continuare

4 comentarii la „Avem de învățat: Cum reușește Norvegia să recicleze 97% din gunoiul de plastic”

  1. CRED CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ GRESEŞTE CĂ NU APLICĂ ACEASTĂ METODĂ ŞI APELEAZĂ LA VARIANTA MAI UŞOARĂ ŞI ANUME SĂ INTERZICĂ FOLOSIREA LOR!

    Răspunde
    • pai EU trebuia sa faca ceva in afara bautului si atunci s-au apucat de cuvintari in care na cereau sa renuntam la folosirea paielor de plastic Restul nu intra in discutie pentru ca saracesc marii megabankeri si industriasi si cuvintul lor este lege chiar si in EU

      Răspunde

Lasă un comentariu