Avem de învățat: Cum reușește Norvegia să recicleze 97% din gunoiul de plastic

Când vine vorba de reciclarea reziduurilor de plastic, Norvegia conduce detașat. În această privință, această țară este lider mondial.

Printr-o organizație numită Infinitum, Norvegia a creat una dintre cele mai eficiente modalități de a recicla bidoanele de plastic, iar rezultatele sunt atât de încurajatoare, încât multe state urmează acest exemplu.

Uzina de reciclare Infinitum din Fetsund, Norvegia. Foto: Elin Høyland / The Guardian

Potrivit The Guardian, acest sistem a permis Norvegiei să recicleze 97% din volumul deșeurilor de plastic, iar în mediul înconjurător a ajuns mai puțin de un procent din ele.

Mai mult, 92% dintre recipientele reciclate dau un material de o calitate atât de bună, încât poate fi folosit din nou la îmbuteliat.

În unele cazuri, sistemul a refolosit deja același material de peste 50 de ori. Este o realizare remarcabilă, mai ales luând în considerare că, la nivel global, 91% din plasticul produs nu este reciclat și 8 milioane de tone ajung în ocean în fiecare an.

În SUA, rata de reciclare a bidoanelor de plastic este de aproximativ 30%. În Anglia, este undeva între 20% și 45%. Deci, cum anume procedează Norvegia? Simplu spus, această țară reciclează așa cum nu a mai făcut-o nimeni, niciodată.

În ziua de azi, este adeseori mai ieftin să produci plastic nou decât să reciclezi plasticul vechi. Așa că, fără un impuls dat de factorul financiar, de ce să se deranjeze companiile și consumatorii să facă ceea ce este bine pentru mediu?

Firește, răspunsul este unul singur: banii. Modelul norvegian se bazează pe un sistem de împrumuturi, ceea ce înseamnă că atunci când un consumator cumpără un recipient de plastic, i se cere o mică taxă adițională, echivalentă cu o sumă cuprinsă între 10 și 30 de eurocenți.

Această taxă poate fi rambursată în mai multe feluri. Consumatorii se pot duce la un „tonomat inversat”, care returnează banii după ce scanează codul de bare al PET-ului, sau pot returna sticla la diferite magazine și benzinării mici pentru a obține bani cash sau sub formă de credit.

Infinitum este responsabilă de recuperarea deșeurilor din Norvegia. Foto: Elin Høyland / The Guardian

Proprietarii magazinelor primesc și ei o sumă mică pentru fiecare recipient pe care îl reciclează, iar unii susțin că acest lucru i-a ajutat să își crească afacerile.

Alte țări vor să preia sistemul norvegienilor

„Vrem să ajungem la punctul în care oamenii să-și dea seama că cumpără produsul, însă doar închiriază ambalajul”, a declarat pentru The Guardian Kjell Olav Maldum, CEO la Infinitum.

Însă guvernul nu se adresează numai consumatorilor. Norvegia a stabilit o taxă și pentru producătorii de plastic, taxă care poate fi redusă în timp. Dacă reciclarea depășește 95% la nivel național, atunci fiecare producător este scutit de taxă.

Uzina de reciclare Infinitum. Un muncitor mătură resturile de hârtie de pe ambalajele de plastic. Foto: Elin Høyland / The Guardian

Poate să pară o țintă dificilă, însă a fost atinsă de fiecare dată în ultimii opt ani. De la debutul acestui sistem unic, potrivit companiei, Infinitum a fost vizitată de reprezentanți ai multor țări – inclusiv din Scoția, China, India și Australia – care erau interesați să urmeze exemplul norvegian.

Germania și Lituania sunt singurele țări care pot concura cu Norvegia și ambele folosesc sisteme similare. Însă chiar și în Norvegia este loc de mai bine.

Infinitum estimează că, anual, 150.000 de bidoane nu vor fi returnate. Dacă ar fi fost returnate, s-ar economisi energie cât pentru alimentarea a 5.600 de gospodării timp de un an.

Iată un motiv destul de bun ca să reciclezi.

Ca să știi mai mult, citește „Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri”

Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la un kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață.

Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii.

„Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

4 comentarii la „Avem de învățat: Cum reușește Norvegia să recicleze 97% din gunoiul de plastic”

Lasă un comentariu