Cum putem scăpa de oboseala cauzată de diferența de fus orar?

Una dintre veștile bune pe care le-a adus finalul pandemiei de COVID-19 a fost și reluarea zborurilor, în special cele pe distanțe lungi.

Acest lucru se traduce în vacanțe și în bună dispoziție. Astfel de călătorii derulate pe parcursul a mai multor ore ne entuziasmează, dar vin cu un efect care nu ne face deloc bine: diferența de fus orar (în engleză: jet lag).

Diferența de fus orar se manifestă în diferite forme: suntem moleșiți, simțim nevoia puternică de lenevire, simțim oboseală obosiți și avem senzația că ne-am îmbătat sau că am fost loviți de un camion.

După un zbor lung, simțim că am fost loviți de camion

Potrivit specialiștilor, fiecare din celulele din organismul nostru are propriul ritm circadian, ce monitorizează tot ce se petrece în corp, de la somn până la dereglări hormonale.

Jet lag apare atunci când ceasurile noastre interne nu mai sunt aliniate cu mediul, ceea ce ne afectează pe mai multe planuri, și produce mai multe dereglări, de la oboseală la senzația puternică de foame, potrivit The Guardian.

Se pare că, dacă reușim să controlăm expunerea la lumină, putem ajuta celulele (și ceasurile interioare) să se adapteze.

Cum ne poate ajuta expunerea la lumină?

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney (Australia) a încercat să afle, prin organizarea mai multor experimente, dacă ajustarea luminii pe parcursul zborurilor lungi (de exemplu, unul de 16 ore pe ruta Auckland – New York) ajută la diminuarea efectelor modificării de fus orar.

Experții sunt de părere că o soluție ar fi menținerea luminii în cabină, pe perioada zborului, în loc să fie creat întunericul, așa cum se întâmplă în prezent. În acest fel, ceasul interior s-ar adapta mai bine. Dacă în cabină nu se poate crea lumina, pasagerii se pot ajuta singuri prin expunerea la tabletă sau la telefonul mobil.

Totodată, se poate recurge și la un somn odihnitor pe întreaga săptămână dinaintea zborului sau la expunerea la lumină în fiecare dimineață, pentru a ajuta corpul să se adapteze modificărilor la care va fi supus.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu