Cum poate un copil să învețe două limbi în același timp?

Dobândirea limbajului la copii este un aspect complex și intrigant al dezvoltării umane, reprezentând o provocare pentru lingvistică și știința cognitivă. Cum reușesc copiii să-și stăpânească limba maternă atât de ușor în câțiva ani, depășind chiar și pe majoritatea adulților care învață o a doua limbă?

Capacitatea de bilingvism stârnește curiozitatea: poate un copil să învețe cu adevărat două limbi în același timp? Comunitățile de cercetători au dezbătut îndelung acest subiect. Teoria lui Noam Chomsky despre o facultate gramaticală înnăscută la om a influențat această discuție.

Bilingvismul a fost odată considerat excepțional, dar, de fapt, este destul de frecvent în întreaga lume, în special în țări populate precum India și China.

Încurajarea copiilor să fie bilingvi oferă avantaje cognitive și sociale pe tot parcursul vieții lor, cum ar fi îmbunătățirea memoriei, întârzierea declinului cognitiv și o mai bună adaptare la medii sociale diverse.

Beneficiile cognitive ale bilingvismului își au rădăcinile în abilități generale precum analogia și abstractizarea, împreună cu natura flexibilă a creierului unui copil, în special în primii ani.

Copiii mai mici de trei ani pot procesa și diferenția cu pricepere stimulii lingvistici, ceea ce le permite să treacă fără probleme de la o limbă la alta, ceea ce este cunoscut sub numele de „code-switching”. În timp ce bilingvismul este în general agil pentru copii, dezvoltarea lor lingvistică poate fi ușor diferită de cea a colegilor monolingvi.

Jonglarea cu două seturi de gramatică pentru contexte sociale distincte poate prezenta provocări suplimentare. Cu toate acestea, cu o expunere constantă și sprijin, copiii bilingvi pot naviga cu succes în acest peisaj lingvistic.

Abordarea parentală „o persoană, o limbă”, în care fiecare părinte vorbește predominant o limbă diferită, poate contribui la consolidarea competențelor copilului în ambele limbi.

În cele din urmă, crearea unui mediu echilibrat în care ambele limbi sunt folosite în mod regulat poate ajuta copiii să-și consolideze abilitățile bilingve pentru o fluență pe termen lung.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu