Cum ne influențează Luna somnul. De ce dormim mai puțin când este Lună plină

În timpurile moderne, multe cercetări s-au concentrat asupra modului în care sursele de lumină artificială ne influențează somnul și sănătatea, în special din cauza efectelor pe care le are asupra noastră iluminatul artificial din mediul ambiental după apusul Soarelui.

Dar cât de nefirească este, de fapt, existența unei surse de lumină pe timpul nopții? La urma urmei, oamenii au fost întotdeauna expuși la niveluri variabile de lumină pe timp de noapte datorită existenței Lunii.

Luna plina
Foto: Republic World

Conform unei cercetări recente, lumina proiectată de Lună pe Pământ ne influențează în moduri de care nu suntem deplin conștienți.

Studiul a fost efectuat pe oameni din comunități diferite

„Lumina Lunii este atât de strălucitoare pentru ochiul uman, încât este firesc să ne imaginăm că, în absența altor surse de lumină, această iluminare nocturnă ar putea avea un rol în modularea activității pe timp de noapte și a somnului oamenilor”, se arată într-un studiu publicat recent sub coordonarea neurologului Horacio de la Iglesia, de la Universitatea din Washington.

Cu toate acestea, capacitatea ciclului lunar de a regla activitatea nocturnă și somnul oamenilor a fost mult timp o chestiune controversată.

Horacio de la Iglesia
Horacio de la Iglesia fixând pe mâna unui indigen Toba un dispozitiv de monitorizare a somnului. Foto: Universitatea din Washington

Pentru a investiga misterul, aceștia au echipat peste 500 de participanți la studiu cu aparate de monitorizare a somnului, pentru a urmări activitatea nocturnă în timpul diferitelor faze ale Lunii.

Pentru a spori acuratețea concluziilor, experimentul a fost efectuat în medii radical diferite. Unii dintre subiecți nu aveau acces la electricitate, alții aveau acces la electricitate doar în propriile case, în timp ce un alt grup trăia în mediul urban, unde exista inclusiv iluminat public.

Primul experiment a implicat 98 de participanți din populația Toba, o comunitate indigenă care trăiește în provincia Formosa din Argentina.

Luna plina 02
Foto: The Financial Express

Într-un experiment separat, cercetătorii au monitorizat somnul a 464 de studenți care trăiau în zona Seattle, oraș mare, cu numeroase surse de lumină (electricitate casnică, iluminat public, reclame luminoase montate pe clădiri, lumini produse de traficul rutier etc.).

Dormim mai puțin în nopțile dinaintea Lunii pline

Urmărind activitatea nocturnă a participanților pe parcursul ciclului lunar, cercetătorii au descoperit că, indiferent unde locuiau, subiecții manifestau aceleași tipare de somn.

„Am observat o influență clară a ciclului lunar asupra somnului. În zilele premergătoare Lunii pline, am constatat că subiecții adormeau mai târziu, iar durata somnului era mai scurtă”, a declarat Horacio de la Iglesia.

Potrivit acestuia, fenomenul este mai puternic în comunitățile fără acces la electricitate, dar este prezent și în comunitățile urbane dezvoltate.

Deși au existat mici diferențe între rezultate, datele au arătat că somnul începe mai târziu și, în general, durează mai puțin în nopțile dinaintea Lunii pline, când satelitul natural al Pământului devine tot mai strălucitor.

Cu toate că eșantionul analizat nu este deosebit de mare (și cu siguranță este nevoie de mai multe cercetări pentru a extinde aceste rezultate), același tipar a fost observat la două populații distincte, care trăiesc în țări separate și cu niveluri foarte diferite de acces la electricitate.

„Aceste rezultate demonstrează că somnul oamenilor este sincronizat cu fazele Lunii, indiferent de fondul etnic și sociocultural și de nivelul de urbanizare”, au precizat cercetătorii.

În ceea ce privește cauza acestui fenomen, autorii studiului susțin că scurtarea timpului de somn în perioadele în care Luna este mai strălucitoare ar putea fi o adaptare ce datează din vremea societăților preindustriale.

Luna plina 03
Foto: AFP/Mariana SUAREZ

Beneficiind de lumina puternică reflectată de Lună, membrii acestor societăți puteau rămâne în stare de veghe mai mult timp și puteau desfășura diverse activități. Acest lucru se mai întâmplă și astăzi în comunitățile care nu beneficiază de electricitate.

Spre exemplu, în nopțile cu Lună plină, membrii populației Toba vânează, pescuiesc și socializează mai mult. Inclusiv numărul relațiilor sexuale este mai mare, se mai precizează în studiu.

Deși fenomenul necesită investigații suplimentare, datele arată că, indiferent de mediu, oamenii sunt mai activi și dorm mai puțin în nopțile în care Luna este mai strălucitoare.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”

În această carte, Matthew Walker răspunde la cele mai importante întrebări despre somn: ce efecte au cofeina și alcoolul asupra somnului? Ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM? De ce felul cum dormim se schimbă de-a lungul vieții? Cum ne afectează medicamentele somnul și ce daune pot face pe termen lung? Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.
„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Despre somn este o lectură încântătoare!” - Daniel Gilbert, profesor de psihologie, Harvard University
Cartea „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Cum ne influențează Luna somnul. De ce dormim mai puțin când este Lună plină”

 1. Studiul este remarcabil, dar concluziile lui pot fi acceptate cel mult in mod partial.
  Putem accepta ca mareele sunt influentate de lumina lunii?
  In mod evident nu.
  Fenomenul este mult mai complex, implica forta gravitationala si probabil multi alti factori de natura electromagnetica.
  Din moment ce corpul uman contine o proportie enorma de apa, mi se pare evident ca fazele lunii influenteaza si apa din organismul nostru, la fel cum actioneaza si asupra mareelor.
  Deci afirmatia ca doar lumina lunii ne influenteaza somnul si activitatea sexuala mi se pare incomplecta si simplista.

  Răspunde

Lasă un comentariu