Cum funcționează pilulele contraceptive? Ce modificări produc în organism?

Pilulele contraceptive sunt printre cele mai populare metode de prevenire a sarcinii. Milioane de femei din lumea întreagă folosesc astfel de anticoncepționale, care se mai numesc și contraceptive orale.

Atunci când sunt utilizate corect, pilulele contraceptive sunt eficiente în proporție de 99.7% în prevenirea sarcinii. Iată, pe scurt, cum funcționează aceste produse farmaceutice.

Folie cu pastile anticoncepționale; are marcate zilele când trebuie administrate. Foto: Pexels

Pilulele contraceptive sunt hormoni steroizi sintetici, de obicei compuși fie dintr-un singur hormon, progestativul, fie din doi hormoni, progestativul și estrogenul. Acești hormoni suprimă eliberarea hormonului de stimulare a foliculului (FSH) și a hormonului luteinizant (LH) de către glanda pituitară din corpul unei femei.

FSH și LH declanșează în mod normal eliberarea de estrogen din ovare, care, la rândul său, stimulează ovulația – eliberarea unui ovul matur din ovarul feminin. Cu toate acestea, atunci când FSH și LH sunt suprimate, șansele de ovulație și, prin urmare, de fertilizare de către un spermatozoid sunt reduse semnificativ.

De asemenea, pilulele contraceptive care conțin doar progestativ determină îngroșarea mucusului din colul uterin, ceea ce îngreunează accesul spermatozoizilor la ovul în cazul în care are loc ovulația.

Cu toate că pilulele contraceptive sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni sarcina, ele pot fi folosite și pentru a atenua simptomele asociate cu menstruația. Acest lucru se datorează faptului că pilulele contraceptive reduc, de asemenea, nivelurile de prostaglandine din organism.

Prostaglandinele sunt substanțe care determină mușchii uterului să se contracte, producând crampe uneori intense și dureroase.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu