Cum este viața în Alert, cea mai nordică așezare permanentă din lume

Situată la aproximativ 800 de kilometri distanță de Polul Nord, comunitatea Alert, de pe Insula Ellesmere, din provincia canadiană Nunavut, este cea mai nordică așezare permanentă din lume.

Cel mai apropiat loc populat se află la 540 de kilometri mai la sud, în Groenlanda, iar cel mai apropiat oraș canadian se află la peste 2.000 de kilometri distanță.

Patru luni de întuneric total

Alert - cea mai nordica asezare
Foto: Wikimedia

Așezarea se află atât de aproape de Polul Nord, încât locuitorii ei nu se pot conecta la sateliții de comunicații, deoarece orbitele lor se află sub linia orizontului, relatează cotidianul The Globe and Mail.

Timp de patru luni, localitatea este cufundată în întuneric total. Timp de alte patru luni, Soarele nu apune deloc, dar nici măcar la prânz nu se ridică la mai mult de 30 de grade deasupra liniei orizontului.

Solul rămâne înghețat și acoperit de zăpadă timp de aproape zece luni pe an. Iernile sunt extrem de dure, cu temperaturi care scad adesea sub -30 de grade Celsius.

Alert - cea mai nordica asezare 02
Foto: Jason Belliveau / Flickr

Vara, temperaturile maxime urcă la doar câteva grade peste nivelul de îngheț. Cu toate acestea, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Alert a fost de 21 de grade Celsius, pe 14 iulie 2019.

Acest loc izolat și neprimitor este locuit în permanență, prin rotație, de câteva zeci de oameni. Din fericire, Alert nu este reședința lor permanentă. Acești oameni se află aici pentru a-și face meseria.

Acest grup include membri ai Forțelor Armate Canadiene care întrețin o instalație de interceptare (denumită Alert CFS ) și oameni de știință care lucrează la cele două facilități de cercetare de aici, stația meteorologică Environment Canada și observatorul de monitorizare a atmosferei Global Atmosphere Watch (GAW).

Observator
Observatorul atmosferic din Alert. Foto: Wikimedia

Numele așezării provine de la HMS Albert, o navă britanică al cărei personal a instalat o tabără în apropiere în iarna dintre anii 1875 și 1876. Căpitanul navei, George Nares, și echipajul său au fost primele persoane despre care se știe că au ajuns la extremitatea nordică a Insulei Ellesmere.

Mai aproape de Moscova decât de capitala Canadei

[adsense-centu]

Stația meteorologică a fost înființată aici în 1950, iar baza militară a fost creată opt ani mai târziu. În timpul Războiului Rece, Alert a avut o importanță strategică deosebită deoarece era punctul din America de Nord aflat cel mai aproape de Uniunea Sovietică.

De fapt, Alert este mai aproape de Moscova (4.000 de kilometri) decât de capitala Canadei, Ottawa (4.150 kilometri).

Alert - cea mai nordica asezare 03
Așa arată întregul complex din Alert. Foto: Wikimedia

Apropierea de Alert de Uniunea Sovietică a permis alianței Five Eyes (Cinci Ochi, prin care serviciile secrete ale SUA, Canadei, Marii Britanii, Australiei și Noii Zeelande partajau informații) să intercepteze comunicațiile sovietice.

La apogeu, baza militară din Alert avea peste 200 de angajați. Dar, după tăierile de cheltuieli din anii ‘90, personalul a fost redus drastic. Potrivit Institutului Canadian de Statistică, în 2016 localitatea avea 62 de locuitori.

Cum este să trăiești în Alert

Vehicul
Un vehicul cu șenile BV-206, operat de cei care asigură mentenanța bazei din Alert. Foto: Wikimedia

Soldații, mulți dintre ei voluntari, sunt detașați aici câte șase luni – perioadă întreruptă de o vacanță de trei săptămâni. Televizoarele din camere recepționează patru canale de televiziune și alte patru canale care difuzează filme din colecția stației de 4.500 de casete video și DVD-uri.

O altă distracție populară este concursul de cultură generală difuzat de postul de radio al bazei. De altfel, o mare parte din clădirea bazei este dedicată relaxării, cu două săli de sport, un atelier de tâmplărie și o sală de jocuri, potrivit Elite Readers.

Singura modalitate de a transporta ceva aici este pe cale aeriană. În fiecare an, forțele aeriene canadiene efectuează aproximativ 225 de zboruri către Alert, aprovizionând așezarea cu combustibil și hrană.

Pe lângă zborurile săptămânale, bunurile sunt transferate de două ori pe an, în cadrul unor operațiuni complexe care implică zeci de zboruri între Alert și cel mai apropiat port cu dane de mare adâncime, situat în Thule, Groenlanda.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu