Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Bărbații, ca și femeile, au și ei ceasuri biologice care le afectează fertilitatea pe măsură ce îmbătrânesc. Întârzierea paternității poate avea consecințe asupra urmașilor, inclusiv o probabilitate mai mare de afecțiuni precum autismul, schizofrenia și leucemia.

Deși ne concentrăm adesea asupra impactului vârstei asupra fertilității femeilor, este important să recunoaștem că și bărbații sunt afectați atunci când vine vorba de conceperea unui copil.

Cu toate acestea, există mai puțină conștientizare a acestei probleme și, în general, bărbații nu sunt încurajați să acorde atenție ceasurilor lor biologice, așa cum sunt femeile. În unele țări, sistemul public de sănătate nu oferă fertilizare in vitro (FIV) femeilor de peste 42 de ani, din cauza riscurilor potențiale.

Cu toate acestea, deseori nu se menționează vârsta paternă sau o definiție clară a termenului „bătrân” atunci când vine vorba de tați. În jurul vârstei de 40 de ani, sperma la bărbați începe să scadă în calitate și concepția devine mai dificilă.

Studiile au arătat că copiii concepuți de tați mai în vârstă au rate mai mari de afecțiuni precum autismul, schizofrenia și leucemia. În ciuda acestor riscuri, numărul taților „seniori” este în creștere în multe țări.

În America, de exemplu, s-a înregistrat o creștere a ratei natalității în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani.

Mai mult, cercetările au descoperit că vârsta unui bărbat afectează negativ măsurile de calitate a spermei, inclusiv aspectul, mobilitatea și deteriorarea acesteia. Ratele de concepție pentru bărbații mai în vârstă sunt mai mici decât pentru bărbații mai tineri, iar bărbații mai în vârstă sunt mai predispuși să aibă nevoie de mai mult timp pentru a concepe, chiar și atunci când partenera este tânără.

Concepțiile cu bărbați mai în vârstă sunt, de asemenea, mai susceptibile să se soldeze cu avort spontan sau naștere prematură. Mulți oameni, inclusiv profesioniștii din domeniul sănătății, nu sunt conștienți de legătura dintre vârsta masculină și rezultatele slabe în materie de reproducere.

Este important să înțelegem că vârsta paternă contează, iar tot mai mulți bărbați devin tați mai în vârstă din cauza diverșilor factori, cum ar fi căsătoriile târzii, a doua căsătorie, reproducerea asistată și bărbații celebri care modelează paternitatea la vârste mai înaintate.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu