fbpx

Azi frumoase, mâine dizgrațioase: Cum erau văzute cele mai frumoase femei în funcție de epocă

Forma ideală a corpului feminin s-a schimbat radical de-a lungul sutelor de ani. De la formele generoase, ce erau la modă în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, la silueta subțire, preferată în secolul nostru, femeile s-au străduit întotdeauna să se conformeze standardelor de frumusețe ale vremii. Iată, așadar, cum erau văzute cele mai frumoase femei în funcție de epoca în care au trăit.

În anii 1600-1700 era la mare căutare abundența

Cele mai frumoase femei - Secolele 17-18

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cea mai bună modalitate pentru un bărbat de a-și arăta bogăția era să iasă în lume alături de o soție robustă. Șoldurile cărnoase, pieptul generos și, în general, formele pline erau la mare căutare la acea vreme.

În viziunea societății, femeia corpolentă era mai sănătoasă și se bucura de un statut social privilegiat. Tot atunci a devenit popular și părul blond, iar machiajul trebuia să fie cât mai deschis la culoare.

Cele mai frumoase femei din secolul al XIX-lea și talia de viespe

Cele mai frumoase femei - Corsete

În Europa secolului al XIX-lea, femeile îndurau chinuri cumplite în efortul de a-și micșora talia. Cea mai apreciată trăsătură a unei femei era talia subțire, ca de viespe.

Evident, o astfel de talie nu există în mod natural, astfel că majoritatea femeilor purtau corset. Așa reușeau unele femei să aibă talii de doar 45-55 de centimetri, dar totul avea un preț.

Strâns bine, corsetul era extrem de neconfortabil, iar în timp cauza deformări anatomice periculoase. Corsetele deformau coastele, împingeau organele abdominale în sus și puteau chiar modifica forma ficatului.

La începutul secolului XX, standardele se mai relaxează

Cele mai frumoase femei - Gibson Woman

În primii anii ai secolului XX, standardele de frumusețe se schimbă din nou. Cele mai frumoase femei ale acelor ani erau cele care reușeau să combine silueta fragilă cu cea voluptuoasă. Talia subțire era încă la modă, așa că femeile continuau să poarte corsete.

Însă un accent deosebit se punea pe bustul generos și pe șoldurile ample, însă fără excesele caracteristice secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Femeile care arătau așa erau, de obicei, membre ale clasei superioare, mereu îmbrăcate la modă.

Stilul băiețesc din anii ’20

Cele mai frumoase femei - Anii 20

După Primul Război Mondial, societatea a fost marcată de protestul față de standardele de frumusețe puritane ale epocii victoriene. Femeile au renunțat la noțiunile tradiționale de feminitate, formele pline au ieșit din modă și a început o popularizare masivă a stilului „băiețesc”.

Pentru că reprezenta rebeliunea și libertatea de exprimare, părul scurt era preferat.

Corpul echilibrat

Cele mai frumoase femei - Marylin Monroe
Marilyn Monroe

Începând cu anii ’30, feminitatea a revenit în forță. În 1938, revista americană LIFE descria corpul feminin ideal la acea vreme:

Femeia anului 1938 trebuie să aibă forme, dar altfel decât până acum. Femeia ideală trebuie să aibă un piept rotund și ferm, talia subțire, dar nu în formă de viespe, și șolduri ușor rotunjite. LIFE

Acest ideal de frumusețe a dăinuit până după prima jumătate a secolului.

Reîntoarcerea la stilul băiețesc

Cele mai frumoase femei - Lesley Lawson

În anii ’60, silueta androgină, precum cea a modelului Lesley Lawson sau a actriței Audrey Hepburn, era idealul spre care tânjeau multe femei. Silueta slabă, fără forme, era dublată de machiajul și îmbrăcămintea îndrăznețe.

Obsesia pentru bronz din anii ’70 și femeia atletică din anii ’80

Cele mai frumoase femei - Anii 80

În anii ’70, cele mai frumoase femei erau considerate cele cu pielea bronzată. Tenul alb nu mai reprezenta standardul, iar femeile din acei ani încercau să arate cât mai atletic și mai independente.

Preocuparea pentru slăbit a luat amploare, iar femeile recurgeau la tot felul de diete și metode pentru a scăpa de kilograme.

Un deceniu mai târziu, nevoia de a emana forță a sporit preocuparea pentru sport, deoarece femeile se străduiau din răsputeri să aibă un corp cât mai zvelt.

Femeia super-slabă de la sfârșitul secolului XX

Cele mai frumoase femei - Kate Moss

Modelul britanic Kate Moss a fost una dintre femeile care au adus în prim-plan silueta foarte subțire care continuă să fie râvnită chiar și în prezent. Corpul silfid, fără forme, cu osatură proeminentă era și este greu de obținut de foarte multe femei.

Din această cauză, există multe voci care condamnă aceste standarde exagerate, care nu de multe ori au cauzat probleme de sănătate grave. Totuși, la începutul anilor 2000, revistele pentru femei și unii designeri de modă au ales să promoveze siluete mai aproape de realitate.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

 • Femeia anului 1938 trebuie să aibă forme, dar altfel decât până acum. Femeia ideală trebuie să aibă un piept rotund și ferm, talia subțire, dar nu în formă de viespe, și șolduri ușor rotunjite. LIFE

  „Acest ideal de frumusețe a dăinuit până după ‘prima jumătate’ a secolului.”

  Dragii mei, admir munca voastra dar nu accept sa fiti inculti sau neaveniti ca parlamentarii sau guvernantii : secolul 20 a avut doua jumatati sau mai multe ?

  Gheorghe

  • Incredibilia.ro spune:

   Adică a dăinuit până după 1950 (când intrăm în a doua jumătate a secolului XX). Un model al acestui „standard”: Marilyn Monroe. În rest, ce mai e de spus… Se pare că sunteți degrabă vărsătoriu de ocară. Nu mai bine ne întrebați simplu, fără aprecieri vecine cu insulta?

 • >