Cum erau pedepsite acum câteva secole femeile care vorbeau prea mult

Cunoscut drept „căpăstrul bârfitoarei”, acest dispozitiv de tortură și umilire publică a fost folosit cu precădere în Anglia și Scoția, dar și în alte regiuni din Europa occidentală, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Femeile care intrau în conflict cu vecinii, își sfidau soții sau se certau cu preoții erau o sursă de mare îngrijorare în popor. Nu știm ce minte sinistră a avut pentru prima oară ideea de a-i pune botniță soției sale, dar practica a prins cu repeziciune.

O femeie purtând un „căpăstru al bârfitoarei” autentic, în scop demonstrativ. După cum se poate observa, dispozitivul făcea vorbitul imposibil. Foto: Wikimedia

„Căpăstrul bârfitoarei” era o botniță de fier, prevăzută cu o ramă de fier care înconjura capul. Când purta dispozitivul, femeii îi era imposibil să mănânce sau să vorbească.

Unele dispozitive aveau țepi îndreptați spre gură, iar cele care le purtau nu puteau să-și miște maxilarul fiindcă și-ar fi străpuns gura și limba. Era un instrument pur și simplu barbar.

Acest dispozitiv a fost folosit pentru prima oară în Scoția, drept pedeapsă pentru vrăjitoare, spre sfârșitul secolului al XVI-lea. Mai târziu, în Anglia, dispozitivul a început să fie folosit pe femeile care creau probleme și încălcau anumite conveniențe.

Multe comunități aveau propriile lor pedepse pentru femeile cicălitoare și pentru soții încornorați.

Uneori, „căpăstrul bârfitoarei” era prevăzut cu clopoței, pentru ca femeia să atragă și mai mult atenția asupra sa. Dispozitivul din imagine a fost folosit în Belgia. Foto: Vintage Everyday

„Scaunul pentru scufundări” era cea mai comună pedeapsă: victima era așezată pe un scaun și scufundată într-un râu sau într-un lac. Însă unii preferau să folosească „căpăstrul bârfitoarei”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Purtarea căpăstrului crea nu numai un disconfort fizic, ci era și foarte umilitoare. În Scoția, femeile care purtau căpăstrul erau adeseori plimbate pe străzi, uneori de propriii lor soți.

Aceste femei erau pedepsite prin expunere în butuci (cu mâinile și capul prinse între două scânduri) sau la închisoare. Pedepsele aveau rolul de a le aminti oamenilor cum să se poarte și de a le atrage atenția asupra consecințelor acțiunilor și vorbelor nesăbuite.

De multe ori, soțul purta el însuși soția în public, ca pe un animal în lesă. Foto: Harvard University

„Căpăstrul bârfitoarei” a fost la modă timp de peste un secol. În alte părți din Europa, precum Germania, a fost folosit până la începutul secolului al XIX-lea, ca mijloc de pedeapsă la locul de muncă.

O femeie din Scoția purtând un „căpăstru de bârfitoare” în scop demonstrativ. Foto: Molly Housego/Flickr

În continuarea acestui articol, te invităm să descoperi 7 cele mai temute instrumente de tortură din Evul Mediu. Apoi, citește mai multe despre 10 metode de execuție aplicate în Evul Mediu.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

3 comentarii la „Cum erau pedepsite acum câteva secole femeile care vorbeau prea mult”

Lasă un comentariu