Căpăstrul bârfitoarei: Pedeapsa aplicată cândva femeilor care vorbeau prea mult

Cunoscut drept „căpăstrul bârfitoarei”, acest dispozitiv de tortură și umilire publică a fost folosit cu precădere în Anglia și Scoția, dar și în alte regiuni din Europa occidentală, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Femeile care intrau în conflict cu vecinii, își sfidau soții sau se certau cu preoții erau o sursă de mare îngrijorare în popor. Nu știm ce minte sinistră a avut pentru prima oară ideea de a-i pune botniță soției sale, dar practica a prins cu repeziciune.

O femeie purtând un „căpăstru al bârfitoarei” autentic, în scop demonstrativ. După cum se poate observa, dispozitivul făcea vorbitul imposibil. Foto: Wikimedia

„Căpăstrul bârfitoarei” era o botniță de fier, prevăzută cu o ramă de fier care înconjura capul. Când purta dispozitivul, femeii îi era imposibil să mănânce sau să vorbească.

Unele dispozitive aveau țepi îndreptați spre gură, iar cele care le purtau nu puteau să-și miște maxilarul fiindcă și-ar fi străpuns gura și limba. Era un instrument pur și simplu barbar.

Acest dispozitiv a fost folosit pentru prima oară în Scoția, drept pedeapsă pentru vrăjitoare, spre sfârșitul secolului al XVI-lea. Mai târziu, în Anglia, dispozitivul a început să fie folosit pe femeile care creau probleme și încălcau anumite conveniențe.

Multe comunități aveau propriile lor pedepse pentru femeile cicălitoare și pentru soții încornorați.

Uneori, „căpăstrul bârfitoarei” era prevăzut cu clopoței, pentru ca femeia să atragă și mai mult atenția asupra sa. Dispozitivul din imagine a fost folosit în Belgia. Foto: Vintage Everyday

„Scaunul pentru scufundări” era cea mai comună pedeapsă: victima era așezată pe un scaun și scufundată într-un râu sau într-un lac. Însă unii preferau să folosească „căpăstrul bârfitoarei”.

Purtarea căpăstrului crea nu numai un disconfort fizic, ci era și foarte umilitoare. În Scoția, femeile care purtau căpăstrul erau adeseori plimbate pe străzi, uneori de propriii lor soți.

Aceste femei erau pedepsite prin expunere în butuci (cu mâinile și capul prinse între două scânduri) sau la închisoare. Pedepsele aveau rolul de a le aminti oamenilor cum să se poarte și de a le atrage atenția asupra consecințelor acțiunilor și vorbelor nesăbuite.

De multe ori, soțul purta el însuși soția în public, ca pe un animal în lesă. Foto: Harvard University

„Căpăstrul bârfitoarei” a fost la modă timp de peste un secol. În alte părți din Europa, precum Germania, a fost folosit până la începutul secolului al XIX-lea, ca mijloc de pedeapsă la locul de muncă.

O femeie din Scoția purtând un „căpăstru de bârfitoare” în scop demonstrativ. Foto: Molly Housego / Flickr

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Căpăstrul bârfitoarei: Pedeapsa aplicată cândva femeilor care vorbeau prea mult”

Lasă un comentariu