Blestemul unei boli rare – Femeia care miroase mereu a pește

Blestemul unei boli rare - Femeia care miroase mereu a pește featured_compressed

Din cauza unei boli rare, o femeie din Marea Britanie trăiește un coșmar în fiecare zi: corpul ei miroase a pește, ceea ce îi face viața un iad. Kelly Fidoe-White suferă de Trimetilaminurie – o boală metabolică pentru care nu există tratament.

Mai precis, corpul ei produce în permanență mirosuri urâte, precum cel de pește sau de ceapă.

Un dezechilibru chimic de netratat

Boli rare - Kelly in baie
Foto: siamagazin.com

Boala de care suferă Kelly este cauzată de faptul că organismul nu poate procesa anumiți compuși din mâncare. Astfel, aceștia sunt eliminați prin transpirația, halena și urina persoanei suferinde, care capătă un miros foarte neplăcut.

Mirosul poate fi intermitent, iar intensitatea lui poate fi influențată și de dietă, fluxul hormonal sau de medicația administrată. Kelly a început să consulte mai mulți doctori în adolescență, dar niciunul n-a reușit să-i dea un diagnostic.

În 2015, după ani de documentare și numeroase teste, femeia a fost în sfârșit diagnosticată cu Trimetilaminurie.

Boli rare - Kelly in uniforma
Foto: mirror.co.uk

Totuși, Kelly n-a reușit să afle dacă boala i-a fost transmisă genetic sau dacă a dezvoltat-o în primii ani de viață. Oricum, ea a început să observe că ceva nu e în regulă în timpul școlii primare.

„Când ceilalți copii îmi spuneam că miros a pește, de rușine le spuneam că am în geantă un sandviș cu pastă de pește. A fost foarte dificil să suport boala în timpul adolescenței”, mărturisește Kelly.

Patru dușuri pe zi și tone de deodorant

Boli rare - Kelly
Foto: mirror.co.uk

Din păcate, problemele n-au încetat în adolescență. Chiar și acum, din cauza bolii de care suferă, Kelly este marginalizată de societate.

După ce colegii ei de muncă s-au plâns în repetate rânduri de mirosul urât pe care-l răspândește, femeia de 36 de ani a ajuns să sufere de anxietate severă. Pentru că trebuie totuși să-și câștige existența, Kelly lucrează ca și tehnician radiolog doar pe ture de noapte.

Astfel, reușește să limiteze contactul cu oamenii. Mai mult, pentru a nu-i oripila pe cei din jur, Kelly a ajuns să facă patru dușuri pe zi și să-și schimbe uniforma de cel puțin două ori.

În plus, ea folosește cantități imense de deodorant, pentru a masca mirosul pe care-l emană.

„Pe lângă mirosul în sine, boala nu are alte simptome, dar are consecințe greu de suportat: anxietate, izolare socială. Este foarte greu.

Din câte știu, boala este extrem de rară și afectează între 300 și 600 de oameni în întreaga lume. Este aproape necunoscută”, spune Kelly.

Boli rare - Kelly si Michael
Foto: mirror.co.uk

Totuși, în pofida acestei boli rare, britanica a reușit să aibă o relație stabilă. Iubitul ei, pe care l-a cunoscut online, spune că n-a fost șocat de miros.

„Simțeam un miros slab, dar nu mi s-a părut ciudat. Iar comentariile pe care lumea le face pe seama lui Kelly mă întristează”, afirmă Michael, care s-a și căsătorit cu Kelly în 2003.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu