Cum au reușit cercetătorii să creeze combustibil din apa poluată?

Cercetătorii de la Worcester Polytechnic Institute (WPI) din Statele Unite au făcut o descoperire semnificativă în rezolvarea provocării de a curăța apa poluată și de a crea combustibil din aceasta.

Condusă de profesorul Xiaowei Teng, echipa a dezvoltat un material care elimină din apă ureea, un îngrășământ agricol comun bogat în azot și un produs secundar al metabolismului uman. Ureea poate cauza probleme de mediu atunci când este prezentă în cantități excesive în apă, ducând la înflorirea algelor dăunătoare și la zone moarte hipoxice.

Cu toate acestea, proprietățile unice ale ureei, cum ar fi natura sa netoxică, solubilitatea ridicată în apă și conținutul semnificativ de hidrogen, fac din ea un potențial candidat pentru producerea de hidrogen. Provocarea constă în găsirea unor electrocatalizatori ieftini și eficienți care pot oxida selectiv ureea în locul apei.

Echipa WPI a abordat această provocare prin crearea de electrocatalizatori din atomi de nichel și cobalt cu structuri electronice unice care favorizează oxidarea ureei. Echipa a descoperit că reglarea structurilor electronice ale electrocatalizatorilor a fost crucială pentru îmbunătățirea selectivității acestora în oxidarea ureei.

Simulările computaționale au susținut rezultatele experimentale, arătând că amestecul de oxizi și hidroxizi de nichel și cobalt optimizează catalizatorii pentru legarea cu ureea și moleculele de apă. Această descoperire are aplicații vaste, deoarece ureea este utilizată pe scară largă ca îngrășământ azotat și aditiv pentru hrana animalelor.

Descoperirile echipei ar putea revoluționa modul în care este utilizată ureea, nu numai prin producerea eficientă de combustibil din apa poluată, ci și prin contribuția la durabilitatea pe termen lung a sistemelor ecologice.

Studiul oferă o abordare ecologică a tratării apei și a producției de hidrogen, subliniind potențialul conexiunii apă-energie. Cercetarea a fost publicată în Journal of Physical Chemistry Letters.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu