Cum au construit egiptenii piramidele? Descoperirea unei rampe antice adâncește misterul

Arheologii din Egipt au descoperit un sistem de rampe vechi de 4.500 de ani, folosit pentru a transporta pietre de alabastru dintr-o carieră, iar cercetările au sugerat că ar putea oferi indicii despre cum au construit egiptenii piramidele.

Cu toate acestea, deși sistemul de rampe este o descoperire semnificativă, legătura cu piramidele pare exagerată.

Echipa de arheologi a reușit să detecteze un sistem unic de deplasare și tragere a blocurilor, care poate fi datat cel târziu din timpul domniei regelui Khufu. Ministry of Antiquities
Echipa arheologică a reușit să detecteze un sistem unic de deplasare și tragere a blocurilor datat din vremea domniei lui Kheops. Foto: Ministerul Antichităților din Egipt

Arheologii de la Institutul Francez de Arheologie Orientală din Cairo și de la Universitatea din Liverpool au descoperit rămășițele sistemului într-o carieră antică de alabastru la Hatnub, un sit din partea estică a deșertului. Sistemul de rampe datează cel puțin din timpul domniei faraonului Kheops, despre care se crede că a construit Marea Piramidă din Egipt.

„Acest sistem este compus dintr-o rampă centrală flancată de două scări cu numeroase găuri pentru stâlpi. Folosind o sanie care purta un bloc de piatră și care era legată cu frânghii de acești stâlpi de lemn, egiptenii antici puteau să tragă în sus blocurile de alabastru din carieră pe pante foarte abrupte, cu înclinații de 20% sau chiar mai mult”, a declarat Yannis Gourdon, director al misiunii comune de la Hatnub, pentru Live Science.

Este greu de spus care este semnificația acestei descoperiri, deoarece arheologii nu și-au publicat încă cercetările pe această temă, spune Kara Cooney, profesor de artă și arhitectură egipteană la Universitatea din California.

„Este o exagerare să iei o carieră de alabastru și să spui că așa au fost construite piramidele, deoarece piramidele nu au fost construite din alabastru. Modul în care egiptenii antici tăiau și mutau piatra este încă foarte misterios”, spune ea.

Alabastru este un mineral mai moale, diferit de blocurile grele de piatră cu care egiptenii au construit structura exterioară a piramidelor.

„De fapt, nu cunoaștem mecanismul lor de tăiere a pietrelor dure precum granitul roșu. Și încă nu știm cum ridicau vechii egipteni blocuri de sute de tone pe laturile piramidelor”, adaugă cercetătoarea.

Foto: Pixabay.com

Majoritatea egiptologilor cred că egiptenii au folosit sisteme de rampe pentru a construi piramidele, dar există teorii diferite cu privire la tipurile de rampe pe care le-au folosit.

Cooney spune că experții au teoretizat că ar fi putut folosi rampe drepte care urcau pe pereții exteriori ai piramidei, rampe care se curbau în jurul acestor pereți sau sisteme de rampe în interiorul piramidei propriu-zise.

Așa că, deși sistemul de rampe descoperit în cariera de alabastru ne spune ceva despre cunoștințele tehnologice ale egiptenilor, nu răspunde la marile întrebări despre cum au construit piramidele.

La fel cum „orice regim autoritar își va ascunde secretele cât de mult și cât de bine poate”, spune Cooney, egiptenii au ales să nu lase nicio mențiune scrisă cu privire la modul în care și-au construit piramidele.

„Piramidele stau acolo ca niște munți de piatră care dovedesc natura extraterestră a regilor lor-zei. Stai în fața acelor piramide și ai impresia că este imposibil să construiești așa ceva. Asta înseamnă că propaganda lor încă mai funcționează”, concluzionează Cooney.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu