Cum au ajuns oamenii moderni să evolueze din două grupuri diferite din Africa?

Cum au ajuns oamenii moderni să evolueze din două grupuri diferite din Africa?

Este larg răspândită ideea că oamenii sunt originari din Africa și că o mare parte din evoluția umană a avut loc pe continentul african, ajungând ulterior în Europa și Asia.

Un nou studiu fasicnant dezvăluie că oamenii au trăit în regiuni diferite din Africa, migrând de la o regiune la alta și amestecându-se unii cu alții de-a lungul unei perioade de sute de mii de ani.

Decenii de studii asupra evoluției umane indică un model de genom arborescent, care sugerează că oamenii au evoluat dintr-o singură populație ancestrală din Africa. Studiul arată că a fost greu de extrapolat acest model cu descoperirile arheologice și fosilele care atestă ocupația umană pe întreg continentul, potrivit Interesting Engineering.

Homo sapiens ar fi trăit pe întregul continent african în urmă cu 300.000 de ani

„În momente diferite, persoanele care au îmbrățișat modelul clasic al unei singure origini pentru Homo sapiens au sugerat că oamenii au apărut mai întâi fie în Africa de Est, fie în Africa de Sud. Dar a fost dificil să împaci aceste teorii cu înregistrările fosile și arheologice limitate ale ocupației umane din situri atât de îndepărtate precum Maroc, Etiopia și Africa de Sud, care arată că Homo sapiens a trăit pe întregul continent cu cel puțin 300.000 de ani în urmă”, a spus Brenna Henn, genetician de populații și coautor principal al studiului, într-un comunicat.

Cercetătorii au analizat 290 de genomuri ale unor persoane din Africa de Sud, de Est și de Vest, precum și din Eurasia. Ei au inclus populații atât de diverse din Africa, astfel încât datele să reflecte mai multe caracteristici ale diversității genetice decât cele raportate anterior.

Ei au ajuns la concluzia că populațiile contemporane au descins din două dintre cele mai vechi populații umane din Africa, care existau de sute de mii de ani.

Genomurile dezvăluie două evenimente de fuziune

Cercetătorii au observat două evenimente de fuziune.

Primul a dus la formarea unei populații ancestrale, Khoe-San în Africa de Sud, în urmă cu aproximativ 120.000 de ani.

Al doilea eveniment a dus la formarea strămoșilor africanilor din estul și vestul Africii, inclusiv a strămoșilor oamenilor din afara Africii, în urmă cu aproximativ 100.000 de ani.

Cercetătorii au declarat pentru New York Times că acum adaugă mai multe genomuri de la persoane din alte părți ale Africii pentru a vedea dacă acestea afectează modelele arborelui.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu