O hartă de înaltă precizie ne dezvăluie cum arată Antarctica sub învelișul de gheață

O echipă de la Universitatea Irvine, din California, a dat publicității o hartă de înaltă precizie a ținuturilor ascunse sub enormul înveliș de gheață al Antarcticii. Noile descoperiri îi vor ajuta pe savanți să prezică impactul schimbărilor climatice asupra continentului înghețat.

Echipa de glaciologi a dezvăluit cel mai precis portret de până acum al contururilor pământului de sub stratul de gheață al Antarcticii, reușind astfel să identifice cât de vulnerabile vor fi regiunile continentului la încălzirea climatică din viitor.

„BedMachine Antarctica ne oferă o imagine amestecată: în unele zone, întinderile de gheață sunt relativ bine protejate de caracteristicile pământului de dedesubt. Alte întinderi sunt supuse riscurilor din cauza potențialei instabilități a învelișului de gheață marin”, spune Mathieu Morlighem, autor principal al lucrării, descriind noua hartă topografică a Antarcticii. Foto: Mathieu Morlighem / UCI

Așteptată cu nerăbdare de comunitatea științifică implicată în studiul criosferei și al științelor mediului, noua hartă topografică a Antarcticii, BedMachine, precum și descoperirile legate de ea au fost publicate recent în revista Nature Geoscience, potrivit Live Science.

Printre cele mai frapante rezultate ale proiectului BedMachine se numără:

  • descoperirea unor încrețituri de stabilizare care protejează gheața care trece prin Munții Transantarctici;
  • o geometrie a albiei care crește riscul de retragere rapidă a gheții în sectoarele ghețarilor Thwaites și Pine Island, din vestul Antarcticii;
  • o albie sub ghețarii Recovery și Support Force care este cu sute de metri mai adâncă decât se credea până acum, făcând ca învelișul de gheață să fie mai susceptibil de retragere;
  • cel mai adânc canion terestru din lume, aflat sub ghețarul Denman, în estul Antarcticii.

„Am descoperit o mulțime de surprize pe continent, mai ales în regiunile care până acum nu fuseseră cartografiate detaliat cu radarul”, a spus principalul autor al studiului, Mathieu Morlighem, profesor la Universitatea Irvine.

Noua hartă topografică a terenului Antarcticii a fost alcătuită cu ajutorul datelor privind grosimea gheții culese din 19 institute de cercetare diferite, începând cu 1967, cuprinzând aproape 1.6 milioane de kilometri de analize radar.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În plus, creatorii BedMachine au folosit măsurătorile învelișului de gheață rezultate în urma unor campanii ale NASA, precum și informații seismice.

„Folosind BedMachine pentru a studia anumite zone din Antarctica, am găsit detalii esențiale, cum ar fi umflături și scobituri sub gheață, fenomene care ar putea accelera, încetini sau opri temporar retragerea ghețarilor”, a spus Morlighem.

Cum a fost cartografiată Antarctica?

Metodele anterioare de cartografiere a Antarcticii, bazate pe radar, au fost în general eficiente, dar cu unele limite. Când avioanele zboară într-o linie dreaptă peste o regiune, sistemele radar montate pe aripi emit un semnal care penetrează gheața și ricoșează înapoi din punctul în care gheața întâlnește pământul.

Apoi, glaciologii folosesc tehnici de interpolare pentru a completa zonele dintre rutele parcurse, însă aceasta s-a dovedit a fi o abordare incompletă, mai ales în cazul ghețarilor care se deplasează cu repeziciune.

BedMachine se bazează pe o metodă fundamentală, de conservare în masă, bazată pe fizică, pentru a estima se se află între liniile radarului, folosind informații foarte detaliate despre traseul gheții, obținute prin satelit, care arată cum se deplasează gheața pe diferitele contururi ale terenului.

Bazând rezultatele obținute pe baza vitezei învelișului de gheață, pe lângă datele referitoare la grosimea gheții obținute prin radar, BedMachine a reușit să prezinte o descriere mai exactă la rezoluție înaltă a topografiei terenului.

Această metodologie a fost folosită cu succes în Groenlanda în ultimii ani, transformând felul în care cercetătorii criosferei înțeleg dinamica gheții, circulația oceanului și mecanismele retragerii ghețarilor.

Aplicarea acestei tehnici în Antarctica este în mod special dificilă, dată fiind mărimea și izolarea continentului, însă Morlighem afirmă că BedMachine va ajuta la reducerea nesiguranței în ceea ce privește prezicerile creșterii nivelului mării din modele numerice.

Potrivit lui Morlighem, viitoarele hărți ar putea fi îmbunătățite considerabil prin cartografierea adâncimii mării lângă țărm și sub gheața plutitoare, zonă care este studiată în mod activ în prezent.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu