Cum apare embrionul uman? Un studiu pe celule stem dezvăluie noi detalii

Un studiu recent asupra celulelor stem a scos la iveală noi informații despre modul în care se formează embrionul uman, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea tratamentelor pentru fertilitate.

Condus de Living Systems Institute de la Universitatea din Exeter, studiul a analizat procesul prin care celulele embrionare timpurii își decid soarta – dacă vor contribui la formarea fătului sau a sacului vitelin care susține dezvoltarea în uter.

Publicată în revista Cell, cercetarea s-a concentrat pe rolul crucial al sacului vitelin în dezvoltarea embrionară și pe implicațiile pentru tratamentele de infertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV).

Având în vedere constrângerile etice care înconjoară cercetarea directă asupra embrionilor umani, echipa, în colaborare cu Universitatea din Edinburgh, a apelat la celule stem naive – celule versatile capabile să formeze diverse structuri embrionare timpurii.

Prin crearea unor modele de celule stem, au observat formarea precursorilor sacului vitelin cunoscut sub numele de hipoblaste. O descoperire semnificativă a fost identificarea unui semnal cheie, factorul de creștere a fibroblastelor, care declanșează transformarea rapidă a celulelor în hipoblaste într-un interval de timp scurt.

Studiile anterioare au trecut cu vederea importanța acestui semnal în cazul embrionilor umani, subliniind astfel un aspect critic al dezvoltării embrionare timpurii împărtășit de diferite specii de mamifere.

Cercetarea oferă o perspectivă asupra modului în care tipurile de celule distincte se stabilesc în mod proporțional în stadiile timpurii ale embrionului uman, cu implicații potențiale pentru tratamentul infertilității.

Autorul principal, Dr. Ge Guo, a subliniat impactul potențial al studiului asupra îmbunătățirii tratamentelor pentru fertilitate, în timp ce profesorul Austin Smith a subliniat importanța studiului în avansarea înțelegerii noastre asupra dezvoltării embrionului uman prin intermediul modelelor bazate pe celule stem.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu