Cum afectează creierul anestezia generală: Ce au descoperit oamenii de știință

Operația este o experiență comună pentru mulți oameni, peste 350 de milioane de intervenții chirurgicale fiind efectuate în fiecare an la nivel mondial. Anestezia generală este o parte vitală a acestor proceduri, ajutându-i pe pacienți să rămână inconștienți și fără durere în timpul operației.

În ciuda istoriei sale îndelungate în practica medicală, acțiunea exactă a medicamentelor anestezice asupra creierului a rămas oarecum misterioasă. Cercetări recente au aruncat puțină lumină asupra acestui proces complex. Medicamentele anestezice generale vizează zone specifice ale creierului care controlează starea de veghe.

În cadrul unui studiu care a implicat muște de fructe, oamenii de știință au descoperit o nouă perspectivă asupra modului în care medicamentele anestezice interacționează cu anumite tipuri de celule cerebrale prin intermediul proteinelor. Creierul este alcătuit din aproximativ 86 de miliarde de neuroni, fiecare având un rol unic.

Există în principal două tipuri de neuroni: neuroni excitatori, responsabili pentru a ne menține treji, și neuroni inhibitori care reglează activitatea excitatorie. Atunci când adormim în mod natural, neuronii inhibitori îi suprimă treptat pe cei excitatori.

Cu toate acestea, anestezicele generale accelerează acest proces prin afectarea directă a neuronilor excitatori, ocolind semnalele inhibitorii. Deși înțelegem de ce anestezicele induc inconștiența, misterul constă în motivul pentru care pacienții rămân adormiți în timpul operației.

Studiile au arătat că anestezicele perturbă comunicarea dintre neuroni, afectând în mod specific neuronii excitatori. Această perturbare implică proteine care ajută la eliberarea neurotransmițătorilor implicați în semnalizarea neuronală, afectând doar neuronii excitatori.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica mecanismul exact prin care anestezicele vizează neuronii excitatori.

În cele din urmă, descoperirile sugerează că medicamentele anestezice generale inhibă global activitatea cerebrală prin reducerea la tăcere a semnalelor excitatorii, inducând și menținând în mod eficient starea de inconștiență în timpul intervențiilor chirurgicale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu