Cum a murit Houdini? Ultimul spectacol al marelui iluzionist

Cum a murit Houdini? Unii ar fi tentați să creadă că nefericitul eveniment s-a întâmplat în timpul unuia dintre faimoasele sale numere de magie. Și totuși, cunoscutul magician maghiar de origine evreiască, pe numele său adevărat Erik Weisz, a murit într-un mod neașteptat.

Erik Weisz s-a născut la Budapesta, pe 24 martie 1874. Încă din copilărie i-a plăcut să facă parte din diverse circuri, ca artist la trapez. La vârsta de 26 de ani, Erik a început să-și facă un nume datorită reprezentațiilor sale de magie.

„Condimentul” principal al acestui tânăr „vrăjitor” era faptul că aproape întotdeauna executa trucuri care îi puneau viața în pericol. Odată cu trecerea anilor, inspirat de marele magician francez Robert Houdin, Erik a decis să adopte un nume de scenă: Harry Houdini.

Unul dintre trucurile definitorii ale lui Harry era evadarea. Aceasta consta, în esență, în eliberarea – fără ajutorul vreunui instrument – din frânghii, cămăși de forță sau cutii închise pe dinafară.

Houdini organiza spectacole publice și, în fața unor mulțimi de sute de oameni, reușea să se elibereze din legăturile strânse în care era prins.

Cum a murit Houdini
Houdini, în timpul unei reprezentații. Foto: Biography

Unul dintre cele mai apreciate spectacole ale lui Houdini era evadarea acestuia dintr-o cutie de oțel sigilată și aruncată în mare, în portul New York.

Faima acestui iluzionist este incontestabilă. Cu toate acestea, mulți se întreabă și astăzi cum a murit Houdini.

Cum a murit Houdini?

Într-o zi ca oricare alta, Harry Houdini a fost provocat să participe la un spectacol care nu avea nimic de-a face cu magia: un meci de box cu William Lances, un tânăr sportiv promițător.

Lances a reușit să-i aplice lui Houdini o lovitură în abdomen, rupându-i apendicele și cauzându-i o criză puternică de peritonită.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

La nouă zile după ce a primit această lovitură, Houdini a murit. Nu există documente care să ateste că a fost efectuată vreo autopsie, motiv pentru care adevărata cauză a morții este considerată necunoscută și în zilele noastre.

O altă teorie despre modul în care a murit Houdini spune că iluzionistul ar fi fost otrăvit la clinica unde se recupera după peritonită.

Această ipoteză de bazează pe unele afirmații ale rudelor lui Houdini, potrivit cărora, cu puțin timp înainte de a muri, acesta începuse să dea semne că se recuperează.

Houdini a murit pe 31 octombrie 1926. Deși nu există o versiune oficială sau verificabilă cu privire la adevărata cauză a morții magicianului, varianta care a luat cea mai mare amploare de-a lungul anilor este așa-numita „teorie a peritonitei”.

Ca să știi mai mult, citește „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.

„Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu