fbpx

Cum a murit Houdini? Ultimul spectacol al marelui iluzionist

Cum a murit Houdini? Harry Houdini, al cărui nume real a fost, de fapt, Erik Weisz, a fost unul dintre cei mai renumiți iluzioniști din istorie. Cu toate acestea, moartea cunoscutului magician maghiar de origine evreiască nu a avut loc în timpul unuia dintre faimoasele sale numere îndrăznețe de magie.

Erik Weisz s-a născut la Budapesta, la 24 martie 1874. Încă din copilărie i-a plăcut să facă parte din diverse circuri, ca artist la trapez. La varsta de 26 de ani, Erik incepe să-și facă un nume pe scena datorită reprezentațiilor sale de magie.

Cum a murit Houdini
Harry Houdini executând unele dintre numerele sale faimoase

Condimentul principal al acestui tânăr „vrăjitor” era că aproape întotdeauna executa trucuri în care își punea viața în pericol. Odată cu trecerea anilor, inspirat de marele magician francez Robert Houdin, Erik decide să adopte un nume artistic, Harry Houdini.

Unul dintre trucurile definitorii ale lui Harry era evadarea. Aceasta consta, în esență, în eliberarea – fără ajutorul vreunui instrument – din frânghii, cămăși de forță sau cutii închise pe dinafară.

Houdini organiza spectacole publice și, în fața unor mulțimii de sute de oameni, reușea să se elibereze din legăturile grele în care era prins. Unul dintre cele mai bune spectacole ale lui era când reușea să iasă dintr-o cutie de oțel care fusese sigilată și aruncată în mare, în portul New York.

Faima acestui iluzionist este incontestabilă, cu toate acestea, mulți se întreabă și astăzi cum a murit Houdini.

Cum a murit Houdini?

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Citește și Istoria magiei, de la „lucrarea diavolului” la distracția telespectatorilor

Într-o zi ca oricare alta, Harry Houdini a fost provocat să se confrunte într-un spectacol care nu avea nimic de-a face cu magia: un meci de box cu William Lances, un tânăr sportiv promițător. Lances a reușit să-i aplice lui Houdini o lovitură în abdomen, rupându-i apendicele și cauzându-i o criză puternică de peritonită.

La 9 zile după ce a primit această lovitură, Houdini a murit. Nu există documente care să ateste că a fost efectuată vreo autopsie, motiv pentru care adevărata cauză a morții este considerată și în zilele noastre o necunoscută.

O altă teorie despre modul în care a murit Houdini spune că iluzionistul a fost otrăvit la clinica unde se recupera după peritonită. Această ipoteză de bazează pe unele afirmații ale rudelor lui Houdini, potrivit cărora acesta începuse să dea semne că se recuperează cu ceva puțin timp înainte de a muri.

Houdini a murit pe 31 octombrie 1926. Deși nu există o versiune oficială sau verificabilă cu privire la adevărata cauză care a dus la moartea magicianului, varianta care a luat cea mai mare amploare de-a lungul anilor este așa-numita „teorie a peritonitei”.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>