Cum a început turismul? De când își permit oamenii să călătorească „de plăcere”?

Deși, din păcate, ne aflăm într-o perioadă în care deplasările în scop de relaxare sunt grav restricționate din cauza Covid, turismul este una dintre cele mai mari industrii din lume, generând miliarde de dolari anual.

Există zeci de moduri de a face turism, dar când și de unde a apărut acest obicei? Își puteau permite strămoșii noștri din Evul Mediu să își părăsească țara pentru câteva zile de odihnă?

Han olandez din secolul XVII. Foto: Wikimedia

Se pare că turismul, așa cum îl cunoaștem noi (cu excepția călătoriilor comerciale, care au început în jurul anului 3.000 î.e.n.), a început să ia avânt în timpul industrializării din secolul XIX, când programul de lucru a scăzut progresiv până la opt ore și, în unele cazuri, au fost instituite sisteme de odihnă plătite.

A fost momentul în care muncitorii au început să se gândească să viziteze zone pitorești, locuri cu monumente, plaje și regiuni greu accesibile. Acest tip de turism, turismul de masă, s-a dezvoltat odată cu evoluția industrială, dar înainte de aceasta, cu mult înainte, se practicau deja călătoriile comerciale.

Turismul: de la Roma antică la România modernă

Romanii au construit faimoasa lor rețea de drumuri care a permis călătorii mai ușoare, mai rapide și mai confortabile, ceea ce a dat un mare impuls comerțului, călătoriilor în scop religios și, desigur, migrației.

Un bun exemplu în acest sens este Via Appia, considerată prima autostradă din istorie. În plus, în imperii precum cel islamic, pelerinajele la Mecca și toate mișcările migratorii din Evul Mediu au implicat mii de călătorii ale oamenilor din toate straturile societății.

În epoca modernă, apariția hotelurilor a dat naștere „turistului”, călătorul căutător de plăcere așa cum îl cunoaștem astăzi. Călătoriile de agrement au devenit mai ușoare, deoarece călătorii puteau înnopta în diferite locuri, ceea ce a facilitat parcurgerea unor distanțe mai mari.

În perioada mai apropiată de noi, turismul ca industrie a început să se dezvolte într-un ritm fără precedent. Apariția lui Thomas Cook ca antreprenor în domeniul turismului a fost esențială în acest sens. Atât de mult, încât acesta este considerat părintele turismului.

Cook a început să scrie broșuri numite „Tourists’ Handbook”, ghiduri de călătorie așa cum le cunoaștem astăzi.

Foto medalion: Thomas Cook. Anunț publicitar despre o croazieră pe Nil organizată în 1922. Foto: Pinterest

În 1841, Thomas Cook a organizat prima călătorie turistică din istorie, iar mai târziu, în 1855, a dus un grup de turiști într-un tur al Olandei, Belgiei, Germaniei și Franței. De asemenea, a făcut o călătorie în jurul lumii cu un grup de nouă turiști, care a durat 222 de zile.

Atunci au început să apară agenții de turism precum Thomas Cook și American Express.

Ulterior, odată cu apariția automobilului, industria turistică nu s-a mai oprit din creștere, iar datorită acesteia, cunoștințele culturale și istorice ale populației au crescut exponențial, oamenii putând vizita locuri istorice precum Piramidele din Egipt sau Colosseumul roman.

Turismul în România

Carte poștală din 1899. Foto: Pinterest

Pe meleagurile noastre, elementele turismului colectiv sunt atestate documentar de mai multe secole. Când a apărut turismul balnear, acesta a fost menționat în localitățile Băile Herculane, în anul 1734, Ivanda, Buziaș, Călacea și Lipova în secolul XVI, Bazna în secolul XVII, Băile Olănești în 1760, Borsec în 1770 și Vatra Dornei în 1788, conform Wikipedia.

Primele activități turistice organizate în România datează din a doua parte a secolului XIX. Au apărut o serie de asociații, organizații, societăți și cluburi care desfășurau activitate turistică în unele arii geografice, căutând să atragă turiști din toate păturile sociale, și care sponsorizau și amenajarea unor obiective turistice.

„Trinitatea vremelnică” din anul 1869, având ca scop „de a întreprinde excursiuni”, și „Asociația Alpină a Transilvaniei” („Siebenburgische Alpen Verein in Kronstadt” – SAVK) care a luat ființă în august 1873 la Brașov, sunt primele societăți de turism din România.

Aveau ca scop cercetarea Munților Carpați, îmbunătățirea căilor de acces și organizarea de excursii în zonele montane. SAVK a activat până în anul 1881, când a fuzionat cu „Asociația Carpatină Transilvană” („Siebenbürgischer Karpathenverein”) din Sibiu, devenind filială a acesteia.

În anul 1875, s-a înființat la București Societatea Română de Geografie, care publică „Buletinul Societății Geografice Române” (1876-1943), Marele dicționar geografic al României (1898-1902), precum și numeroase descrieri de călătorii și expediții geografice.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Cum a început turismul? De când își permit oamenii să călătorească „de plăcere”?”

  1. Si unde bagati migratiile popoarelor? Sau omul primitiv …Fred Flinstone poate nu este de acord.

    Au calatorit ele continentele si Pamantul cu noi toti. O face de o gramada de timp. Tot calatoreste…..turist futurist Universul. Si tot asa.

    Răspunde

Lasă un comentariu