Cum a fost descoperită Insula Paștelui: Notarul care a ajuns la capătul lumii

La 5 aprilie 1722, olandezul Jacob Roggeveen, aflat în căutarea miticului Ținut al lui Davis, a ajuns cu corăbiile lui la o mică insulă din mijlocul Oceanului Pacific. Europenii au botezat-o Insula Paștelui, în onoarea zilei de sărbătoare în care au descoperit-o.

Înainte de a porni în aventura sa, Roggeveen, fiul unui matematician, a dus o viață activă. A studiat dreptul, a devenit notar și, în cele din urmă, a obținut un doctorat în drept.

Emblematicele statui de pe Insula Paștelui. Foto: Wikimedia

De asemenea, s-a căsătorit cu Marija Margaerita Vincentius, care a murit câțiva ani mai târziu, și a fost magistrat între 1707 și 1714 în Indiile Orientale Olandeze, în special în Batavia (în prezent Jakarta), pe insula Java.

La întoarcerea în orașul său natal, Jacob a reluat un vechi proiect al tatălui său: găsirea miticului Terra Australis – numele dat unui continent imaginar cu origini ce datează din Grecia clasică și care apărea pe hărțile europene între secolele al XV-lea și al XVIII-lea.

Proiectul nu a fost niciodată realizat din cauza conflictelor dintre Spania și Provinciile Unite ale Țărilor de Jos.

O călătorie lungă și periculoasă

Arend Roggeveen, tatăl lui Jacob. Foto: Wikimedia

Obiectivul principal al călătoriei lui Roggeveen a fost acela de a găsi Țara lui Davis, o insulă fabuloasă, plină de bogății, aproape de Chile, care fusese descrisă de corsarul englez Edward Davis la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Roggeveen și căpitanul Cornelis Bouman au pornit la drum la 1 august 1721, cu o flotă de trei nave și un echipaj de mai bine de 200 oameni.

În timpul unei escale în Brazilia, au fost întâmpinați cu focuri de armă, așa că expediția a fixat direcția spre Insulele Falkland, iar de acolo, după ce au trecut de Capul Horn, au vizitat arhipelagul Juan Fernandez.

În cele din urmă, pe 5 aprilie 1722, crezând că au ajuns la destinație, în Ținutul lui Davis, olandezii au descoperit Insula Paștelui, unde au petrecut câteva zile fără să debarce.

Itinerarul lui Roggeveen. Foto: Wikimedia

Într-o zi, niște băștinași în canoe s-au apropiat de vasele europene, iar europenii au decis să coboare la țărm și să facă comerț cu localnicii, cu care au schimbat țesături și bibelouri pentru mâncare.

Atunci, într-una din vizitele lor, au descoperit cu surprindere sculpturile colosale ridicate pe versanții insulei, celebrele statui moai, și altarele situate foarte aproape de plaje, ahu.

Dar, pe 10 aprilie, un incident fatal a pus capăt brusc vizitei europenilor. Acesta a implicat un grup de marinari care, speriați de faptul că erau înconjurați de numeroși indieni (cum îi numeau pe localnici), au tras focuri de armă, ucigând 12 băștinași.

În cele din urmă, datorită medierii unuia dintre șefi și a schimbului de produse și animale, membrii expediției au putut părăsi insula nevătămați și și-au continuat călătoria.

La aproape 300 de ani de la primul contact cu europenii, Rapa Nui, numele Insulei Paștelui în limba locală, nu și-a pierdut încă acel halou de mister romantic pe care îl avea atunci când Jacob Roggeveen a vizitat-o pentru prima dată și a scos-o – de bine, de rău – din izolarea sa extremă.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu