Cum a devenit compania Pepsi a șasea putere militară a lumii

Când vorbim despre puteri militare, ne gândim imediat la cele mai dezvoltate state de pe planetă. Însă puțini știu că, pentru o scurtă perioadă din istorie, în rândul celor mai mari puteri militare ale lumii s-a aflat o companie privată, producătorul de băuturi Pepsi.

Acest fapt s-a datorat unui acord încheiat Pepsi cu URSS, prin care sovieticii au livrat nave de război în schimbul celebrei băuturi.

Nixon îi face cunoștință lui Hrușciov cu Pepsi

Totul a început în 1959, cu un schimb cultural între cele două superputeri ale vremii, SUA și URSS. În vara acelui an, URSS a organizat o expoziție la New York, iar SUA au organizat una la Moscova, unde americanii au prezentat o mare diversitate de produse autohtone, de la mașini, la obiecte de artă și îmbrăcăminte, după cum se vede în clipul video de mai sus.

O serie de companii celebre au sponsorizat evenimentul și au avut standuri la expoziție, printre care Disney, IBM și Pepsi.

Atunci, mulți ruși au cunoscut pentru prima oară gustul sucului Pepsi. Unul dintre ei a fost liderul sovietic Nikita Hrușciov.

Hrusciov bea Pepsi
Hrușciov bând un pahar de Pepsi sub „supravegherea” lui Richard Nixon. Foto: Alamy

Pe 24 iulie 1959, vicepreședintele SUA de la acea vreme, Richard Nixon, l-a ghidat pe Hrușciov printre standurile expozanților, discutând relaxat despre comunism și capitalism.

La un moment dat, Nixon l-a condus pe președintele sovietic la standul Pepsi, unde compania oferea două tipuri de băuturi: una realizată cu apă de origine americană și una realizată cu apă din Rusia.

Momentul fusese aranjat. În seara de dinainte, Donald Kendall, director în cadrul companiei Pepsi, îl abordase pe Nixon la ambasada americană.

Donald Kendall
Donald Kendall. Foto: The New York Times

În calitate de șef al diviziei internaționale a Pepsi, Kendall îi sfidase pe oficialii companiei, care nu doreau să participe la expoziție.

Kendall i-a spus lui Nixon că, pentru a demonstra că actul său de sfidare meritase efortul, era nevoie să plaseze un pahar cu Pepsi în mâna lui Hrușciov. Nixon a promis că va ajuta și s-a ținut de cuvânt, după cum relatează The New York Times.

Un fotograf i-a surprins împreună pe Nixon și pe Hrușciov în timp ce liderul sovietic gusta sucul dintr-un pahar cu marca Pepsi. În fotografie, Kendall apare în prim-plan, turnând încă un pahar.

Pentru Kendall, fotografia a reprezentat un triumf. Acesta avea planuri mari pentru expansiunea companiei, iar imaginea cu Hrușciov l-a propulsat în ierarhia Pepsi. La șase ani de la expoziție, Kendall a devenit președintele companiei.

Vodcă în schimbul sucului

URSS era o piață cu potențial imens, pe care Kendall spera să o cucerească. A reușit acest lucru în 1972, după ce a negociat un acord prin care URSS acorda monopolul Pepsi și instituia o blocadă pentru produsele companiei concurente, Coca-Cola. Blocada a durat până în 1985.

Astfel, sucul Pepsi a început să fie produs în URSS, unde era și îmbuteliat. A fost o lovitură impresionantă: Pepsi a devenit primul „produs capitalist” disponibil în URSS.

Vodca Stolichnaya
Rușii au plătit sucul cu vodcă Stolichnaya. Foto: Drinks Planet

Cu toate acestea, exista o problemă: banii. Rublele sovietice nu aveau „greutate” la nivel internațional, valoarea lor fiind stabilită de Kremlin. De asemenea, legea sovietică interzicea schimburile internaționale plătite cu ruble.

Așadar, URSS și Pepsi au apelat la troc. În schimbul sucului, Pepsi a primit vodcă Stolichnaya, pe care o distribuia în SUA.

Până la sfârșitul anilor ‘80, sovieticii consumau aproximativ un miliard de sticle de Pepsi pe an. În 1988, Pepsi a difuzat primele reclame plătite la televiziunea rusă, cu Michael Jackson în rolul principal.

Schimbul a funcționat bine – Stolichnaya era populară în Statele Unite. Cu toate acestea, boicotul american ca răspuns la războiul sovieto-afgan a însemnat că Pepsi nu mai putea să primească vodca drept plată.

Pepsi cumpără o flotă de la URSS

Astfel, în primăvara anului 1989, Pepsi și URSS au semnat un acord neobișnuit. Pepsi a primit de la sovietici 17 submarine vechi, o fregată, un crucișător și un distrugător. Pepsi a cumpărat, de asemenea, zece tancuri petroliere sovietice noi.

Tranzacția valora trei miliarde de dolari, potrivit The New York Times. A fost cel mai mare acord încheiat vreodată între o companie americană și URSS, iar în urma lui Pepsi a devenit cea de-a șasea putere militară a lumii.

Sticle de Pepsi 02
Sticle de Pepsi comercializate în URSS. Foto: History of Yesterday

În schimb, compania a dublat numărul de sticle de Pepsi produse în Uniunea Sovietică. Schimbul a fost atât de neobișnuit, încât a dat naștere unei glume:

„Dezarmăm Uniunea Sovietică mai repede decât tine”, i-a spus Kendall lui Brent Scowcroft, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui George W. Bush.

Însă dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991 a pus capăt „contractului secolului”, așa cum îl numeau oficialii Pepsi.

Navele noi cumpărate de Pepsi, aflate încă în construcție la momentul semnării contractului, erau blocate în Ucraina, țară care își proclamase recent independența și care dorea o reducere a vânzărilor.

Sticle de Pepsi
O femeie inspectează sticlele de Pepsi la o fabrică de lângă București, la 24 noiembrie 1989. Foto: Bernard Bisson / Sygma via Getty Images

De-a lungul mai multor luni, Pepsi a renegociat tranzacția cu cele 15 state nou-apărute după prăbușirea URSS. Însă, după ce a intrat în posesia navelor, le-a vândut la fier vechi prin intermediul unei companii scandinave.

Lucrurile au luat o turnură și mai proastă după ce Coca-Cola a pătruns agresiv pe piețele din fosta Uniune Sovietică, iar Pepsi a pierdut teren semnificativ. Astăzi, Rusia rămâne a doua cea mai mare piață a Pepsi din afara SUA, dar nu mai are nici pe departe gloria de odinioară.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu