ChatGPT poate fi, de fapt, mai empatic decât medicii umani, potrivit unui nou studiu care analizează evaluările pacienților.
În timp ce mulți oameni ar presupune că inteligența artificială ar oferi sfaturi nepăsătoare, concrete, atunci când se confruntă cu probleme de sănătate, de fapt a fost evaluată mai bine decât medicii adevărați când a fost vorba de tact.
”Ideea utilizării inteligenței artificiale ca o modalitate de a face asistența medicală accesibilă tuturor a fost lansată, iar modelele lingvistice au demonstrat o acuratețe impresionantă. Dar întotdeauna a apărut întrebarea – au ele cantitatea necesară de empatie pentru a fi în fața unui pacient? Medicina necesită abilități ale oamenilor, ținând cont de contextele culturale și sociale, sarcini la care modelele lingvistice sunt îngrozitoare”, scrie playtech.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din California au luat un eșantion de 195 de întrebări ale pacienților extrase aleatoriu de pe Reddit, la care a răspuns un medic.
Echipa a introdus aceleași întrebări în ChatGPT și a adunat răspunsurile, înainte de a elimina erorile cu răspunsurile umane originale.
Răspunsurile randomizate au fost date profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a fi evaluați în funcție de acuratețea informațiilor.
”În mod șocant, evaluatorii au preferat răspunsurile ChatGPT în 78,6 la sută din timp, în comparație cu cele de la medici, răspunsurile considerate de o calitate superioară și fiind adesea mult mai lungi. Diferența dintre ele a fost uluitoare – proporția răspunsurilor considerate de calitate „bună” sau „foarte bună” a fost de aproximativ 80 la sută pentru chatbot, în timp ce a fost de doar 22 la sută pentru medici”, mai scrie playtech.ro.
La empatie, chatbot-ul a continuat să-i depășească pe medici, 45% dintre răspunsurile ChatGPT fiind considerate „empatice” sau „foarte empatice”, în timp ce doar 4,6% dintre răspunsurile medicilor au fost considerate la fel.
- ChatGPT pare mai empatic decât medicii umani, atunci când le răspunde pacienților: ce au observat cercetătorii: https://playtech.ro/2023/chatgpt-pare-mai-empatic-decat-medicii-umani-atunci-cand-le-raspunde-pacientilor-ce-au-observat-cercetatorii/