Ai o cultură generală solidă? Testeaz-o cu aceste 13 întrebări!

Parcurge acest test de cultură generală și verifică-ți cunoștințele din domenii diverse, făcând în același timp și un periplu prin biologie, geografie, istorie și știință.

Ai la dispoziție 13 puncte și tot atâtea șanse să arăți că vrei să știi totul (sau aproape totul). Succes!

1. Ciupercile sunt plante.

Corect! Greșit!

Ciupercile formează al treilea mare regn al organismelor eucariote (alături de regnul Animalia și regnul Plantae), cu aproximativ 100.000 de specii cunoscute.

2. Ce dictator a fost nominalizat de două ori la Premiul Nobel pentru Pace?

Corect! Greșit!

Benito Mussolini a fost nominalizat în 1935, anul în care a invadat Etiopia, Adolf Hitler a fost nominalizat în 1939, anul în care a invadat Polonia, iar Iosif Stalin a fost nominalizat de două ori, în 1945 și în 1948.

3. Pe ce insulă trăiesc lemurienii?

Corect! Greșit!

Lemuridae este o familie de primate care trăiesc pe insula Madagascar, în sud-estul Africii.

Anunț

4. Unde se găsesc coardele vocale ale omului?

Corect! Greșit!

5. Care este capitala Australiei?

Corect! Greșit!

Canberra a fost aleasă capitală a Australiei ca o soluție de compromis, care să împace și tabăra care milita pentru Sydney, și tabăra care milita pentru Melbourne.

6. În anii ’30, România a avut ieșire la Marea Mediterană.

Corect! Greșit!

Între 1934 și 1939, România a avut un teritoriu la Marea Ionică, în Sarandë, Albania. Regele Zog l-a donat lui Nicolae Iorga, drept recunoștință pentru contribuția sa la istoria Albaniei. Istoricul a donat apoi statului român 50% din suprafață și astfel România a dobândit ieșire la Mediterană.

Anunț

7. Scaunul electric a fost inventat de un ________

Corect! Greșit!

Scaunul electric a fost inventat în 1881 de Alfred Southwick, un dentist din New York care a propus o „alternativă umană” la spânzurătoare.

8. Unde se găsește cel mai mare ghețar subteran din România?

Corect! Greșit!

În Peștera Scărișoara se găsește cel mai mare ghețar subteran din România. Are o vechime estimată la 4.000 de ani.

9. Când a avut loc primul transplant de organe efectuat în România?

Corect! Greșit!

În România, primul transplant de organe a fost realizat de chirurgul Eugeniu Proca, în 1980, la Spitalul Fundeni, cu ficat de la donator în viaţă (mama receptorului).

Anunț

10. Cum se numește linia care separă ziua de noapte?

Corect! Greșit!

Zona crepusculară este linia în mișcare care separă partea iluminată de partea întunecată a unui corp planetar.

11. Care a fost prima țară din Europa care a introdus bancnotele din plastic?

Corect! Greșit!

România a fost prima țară din Europa care a introdus în circulație bancnote de plastic (în 1999) și a treia din lume, după Australia și Noua Zeelandă.

12. Unde este situat cel mai mic mușchi din corpul uman?

Corect! Greșit!

Stapedius (sau mușchiul scăriței) este cel mai mic mușchi din corpul uman. Având cel mult 2 milimetri, este situat în ureche, fixat pe cel mai mic os din corp. Prin contracție, previne vibrația excesivă a scăriței, protejând urechea internă de zgomote puternice.

Anunț

13. Cine a fost primul prim-ministru asasinat din istoria României?

Corect! Greșit!

Barbu Catargiu a fost prim-ministru al României din februarie 1862 până în ziua asasinării sale, la data de 8/20 iunie 1862.

Alte 13 întrebări de cultură generală
Se poate și mai bine...

Toată lumea greșește din când în când, așa că acest rezultat nu este un capăt de linie... Aruncă o privire asupra erorilor din acest test și învață din răspunsurile oferite. Cu siguranță, vei avea mai mult noroc data viitoare. Dacă vrei să afli când publicăm noi teste, abonează-te acum (gratuit) la newsletter, la acest link.
Ține-o tot așa!

Te-ai descurcat bine, ai obținut un scor destul bun la test! Cu siguranță, ai o bază de cunoștințe bine conturată, dar este loc și de mai bine. Parcurge din nou răspunsurile pe care le-ai oferit ca să vezi ce detalii ți-au scăpat și în ce domenii ar trebui să insiști cu lectura. Dacă vrei să afli când publicăm noi teste, abonează-te acum (gratuit) la newsletter, la acest link.
Perfecțiunea, ultima frontieră!

Ai o cultură generală demnă de toată admirația, iar pentru acest rezultat meriți numai cuvinte de laudă. Așadar, o și spunem: Felicitări! Dacă vrei să afli când publicăm noi teste, abonează-te acum (gratuit) la newsletter, la acest link.

Distribuie rezultatul tău:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte teste interesante

4 comentarii la „Ai o cultură generală solidă? Testeaz-o cu aceste 13 întrebări!”

  1. E binevenita initiativa publ;icarii testelor pentru ca ne verificam cunostintele si ne impulsioneaza sa aflam lucruri noi

    Răspunde

Lasă un comentariu