Cultul personalității: Dictatori care au luat decizii incredibile

Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut. Această zicală s-a adeverit în numeroase cazuri, indiferent de epocă. Multe popoare au avut ghinionul de a avea lideri care și-au impus cultul personalității în cele mai bizare moduri.

În timp ce politicienii din țările democrate încearcă măcar să păstreze echilibrul, liderii altor state au abuzat de putere nestingheriți.

Pe lângă deja celebrii lideri ruși, chinezi și nord-coreeni au existat și alții care și-au clădit cultul personalității, uneori în chip deosebit de ridicol.

1

Saparmurat Niiazov și obsesia pentru propria imagine

În 1991, când Turkmenistanul și-a câștigat independența, fostul secretar general al formațiunii comuniste din țară, Saparmurat Niiazov, a devenit președinte.

Din dorința de a-și consolida puterea și de a-și clădi cultul personalității, Niiazov a recurs la măsuri hilare. În primul rând, a „botezat” cu numele său tot ce-a apucat: străzi, o lună din calendar (luna aprilie a luat numele mamei președintelui), precum și un meteorit căzut pe teritoriul țării.

A umplut țara de afișe și statui cu figura sa. Unul dintre aceste monumente a fost confecționat din aur și se rotește constant, pentru a fi mereu cu fața către soare.

Niiazov a scris și o carte, „Ruhnama”, în scopul de a-și educa poporul cu privire la istoria, cultura și valorile morale ale Turkmenistanului. „Ruhnama” a devenit cartea de căpătâi a oricărui cetățean și subiect de examen până și la școala de șoferi.

Niiazov era atât de convins de importanța cărții, încât i-a construit și ei o statuie. În fiecare seară, statuia în formă de carte – pusă în mișcare de un sistem mecanic – se deschide și difuzează înregistrări audio sau video.

2

Cultul personalității la Francisco Macias Nguema, liderul care se credea zeu

După ce a preluat controlul în Guineea Ecuatorială pe 12 octombrie 1968, Francisco Macias Nguema a făcut tot ce i-a trecut prin cap. A închis școli și spitale, persecutând intelectualii, a interzis medicina modernă și a impus tratamentele prescrise de vraci.

Nguema a ajuns atât de departe încât s-a autoproclamat zeu. Sănătatea sa mintală era extrem de precară, iar credința în vraci și vrăji îi era de nestrămutat.

Cultul personalitatii - Francisco Macias Nguema
Foto: Wikimedia

Mai mult, Nguema a interzis utilizarea lubrifianților în centrala electrică a capitalei, fiind convins că ea va funcționa prin puterea magiei. Evident, decizia a dus la o pană de curent generală.

3

Rafael Trujillo și obsesia pentru Premiul Nobel

Atunci când ți-ai construit singur cultul personalității, este firesc să crezi că provii dintr-o familie de oameni excepționali. Asta i s-a întâmplat liderului dominican Rafael Trujillo.

Trujillo a condus Republica Dominicană între 1930 și 1961 (de două ori direct, din funcția de președinte, iar în rest ca lider militar). Avid de putere și faimă, Trujillo și-a clădit cultul personalității prin metodele deja clasice.

Cultul personalitatii - Rafael Trujillo
Foto: Wikimedia

A umplut țara cu statui care-l înfățișau, a botezat numeroase clădiri și străzi cu numele său și și-a aservit întreaga presă. După ce și-a satisfăcut egoul, Trujillo s-a gândit că ar fi bine să-și ajute și familia.

Și-a numit fiul în grad de colonel înainte ca acesta să ajungă la liceu și a încercat să obțină nominalizarea soției sale la Premiul Nobel.

Obsesia lui Trujillo pentru premiul academiei suedeze a fost atât de mare încât a reușit să obțină nu mai puțin de 14 nominalizări la premiul Nobel pentru pace în 1936. Desigur, Academia Suedeză le-a refuzat…

4

Ne Win, nebun la putere

Cultul personalitatii - Ne Win
Foto: Wikimedia

Ne Win, liderul statului Birmania (din 1989, Myanmar) este un alt exemplu de lider cu probleme psihice care n-ar fi trebuit să ajungă la putere.

A condus Birmania în mod discreționar timp de 26 de ani, luând unele dintre cele mai absurde decizii. Probabil cea mai ridicolă dintre ele a fost determinată de credința nestrămutată a lui Ne Win în numerologie.

Convins de un astrolog că numărul 9 este aducător de noroc, în 1987 a luat o hotărâre drastică: a retras din circulație bancnotele cu valoare mare și a emis unele noi, în valoare de 45 și 90 de kyat, a căror valoare este divizibilă cu 9.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „Cultul personalității: Dictatori care au luat decizii incredibile”

  1. Multumesc pentru informatia extrem de interesanta cu multa munca si inteligenta culeasa ,exprimata si oferita sititorului .Ceeace faceti dumneavoastra pot numi Stiinta Artei sau Arta Stiintei
    Multumesc si mult mult succes in continuare
    Cu respect Cornelia Petre

    Răspunde
  2. Un exemplu avem si in Romania cand dupa Ceausescu dictator feroce odsedat de culttul personalitatii citesc in ziar ca Preotul DANIEL seful bisericilor care in timp ce tara are nevoi de scoli, spitale orfelinate si o serie de edificii sociale acest Popa cheltuieste sume enorme pentru Biserica Neamului dar am fost socat cand megalomania a atins cote de ne imaginat plateste Austriei 550.000 de EURO pentru clopot pe care sa fie gravat chipul lui Ce zice Guvernul , ce zice B O R de toate acestea ?

    Răspunde

Lasă un comentariu