Descoperire rară în zona Hațeg: O nouă specie de crocodil preistoric

În primăvara anului 2019, cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit în Bazinul Haţeg o nouă specie de crocodil preistoric.

Potrivit unui comunicat de presă al UBB, informaţiile despre descoperirea unui craniu de crocodilifom pitic în Bazinul Haţeg, localitatea Pui, au fost publicate de paleontologii Vlad Codrea şi Marton Venczel, din cadrul Departamentului de Geologie al universității.

O fosilă de Deinosuchus, un strămoș al crocodililor. Foto: Wikimedia

„Specia de crocodil preistoric aparține unei linii de evoluție care era considerată dispărută la limita Jurasic/Cretacic (acum 145 milioane de ani). Craniul noii specii Aprosuchus ghirai este excepțional și tridimensional conservat. Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, afirmă cercetătorii clujeni.

Până acum, localitățile din Bazinul Hațeg şi din întreaga Transilvanie au furnizat în majoritatea situațiilor doar dinți izolați, fragmente de cranii sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi în formă de pumnal.

O reconstituire realizată de cercetătorii universitari clujeni arată că Aprosuchus şi Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu (de exemplu, Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium sau Alligatorellus) şi Cretacicul timpuriu (Theriosuchus).

Fosila de Aprosuchus ghirai descoperită în Bazinul Hațeg. Foto: Cretaceous Research

Noua descoperire arată că această linie a supravieţuit până la sfârşitul Erei Mezozoice, în urmă cu aproximativ 69-70 milioane ani. Dentiţia caracteristică micului crocodil Aprosuchus ghirai indică o hrană bazată pe artropode şi mici vertebrate.

„Descoperirea completează bestiariul vertebratelor pitice cunoscut din aşa-numita Insulă Haţeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretacicul terminal”, precizează cercetătorii de la UBB Cluj.

Lucrearea cercetătorilor clujeni a fost publicată în revista Cretaceous Research.


Dacă te pasionează acest subiect, îți recomanăm să vezi și fosila care arată ca o statuie, dar este dinozaurul perfect conservat.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Descoperire rară în zona Hațeg: O nouă specie de crocodil preistoric”

Lasă un comentariu