Descoperire rară în zona Hațeg: O nouă specie de crocodil preistoric

În primăvara anului 2019, cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit în Bazinul Haţeg o nouă specie de crocodil preistoric.

Potrivit unui comunicat de presă al UBB, informaţiile despre descoperirea unui craniu de crocodilifom pitic în Bazinul Haţeg, localitatea Pui, au fost publicate de paleontologii Vlad Codrea şi Marton Venczel, din cadrul Departamentului de Geologie al universității.

O fosilă de Deinosuchus, un strămoș al crocodililor. Foto: Wikimedia

„Specia de crocodil preistoric aparține unei linii de evoluție care era considerată dispărută la limita Jurasic/Cretacic (acum 145 milioane de ani). Craniul noii specii Aprosuchus ghirai este excepțional și tridimensional conservat. Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, afirmă cercetătorii clujeni.

Până acum, localitățile din Bazinul Hațeg şi din întreaga Transilvanie au furnizat în majoritatea situațiilor doar dinți izolați, fragmente de cranii sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi în formă de pumnal.

O reconstituire realizată de cercetătorii universitari clujeni arată că Aprosuchus şi Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu (de exemplu, Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium sau Alligatorellus) şi Cretacicul timpuriu (Theriosuchus).

Fosila de Aprosuchus ghirai descoperită în Bazinul Hațeg. Foto: Cretaceous Research

Noua descoperire arată că această linie a supravieţuit până la sfârşitul Erei Mezozoice, în urmă cu aproximativ 69-70 milioane ani. Dentiţia caracteristică micului crocodil Aprosuchus ghirai indică o hrană bazată pe artropode şi mici vertebrate.

„Descoperirea completează bestiariul vertebratelor pitice cunoscut din aşa-numita Insulă Haţeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretacicul terminal”, precizează cercetătorii de la UBB Cluj.

Lucrearea cercetătorilor clujeni a fost publicată în revista Cretaceous Research.


Dacă te pasionează acest subiect, îți recomanăm să vezi și fosila care arată ca o statuie, dar este dinozaurul perfect conservat.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu