Pericolul ecranelor – Sfaturi pentru creșterea copiilor de la 6 dintre cei mai bogați oameni din lume

Sunt unii dintre cei mai bogați oameni din lume, cunosc pe dinafară industria IT și pot cumpăra orice dispozitiv își doresc. Totuși, copiii lor se plâng adeseori că nu pot folosi dispozitivele electronice la fel de mult ca alții de vârsta lor. Pare că, oricâți bani ai avea, creșterea copiilor este la fel de dificilă…

Oamenii au puncte de vedere diferite în ceea ce privește creșterea copiilor. Dar care este locul dispozitivelor electronice atunci când vine vorba de familie?

Iată ce înseamnă să fii copilul cuiva care și-a construit o afacere de miliarde de dolari din dezvoltarea de produse și servicii IT.

Bill Gates – Cofondator al Microsoft

creșterea copiilor - bill gates

Bill Gates are trei copii. Nu le-a permis să folosească smartphone-uri și tablete până când nu au împlinit 14 ani.

Potrivit lui Bill Gates, copiii se plângeau că nu puteau avea diferite gadget-uri, pe care prietenii lor le foloseau fără restricții. Totuși, Bill și Melinda Gates nu au cedat când a venit vorba de creșterea copiilor.

creșterea copiilor
Bill Gates împreună cu soția, Melinda, și copiii, Jennifer Katharine, Rory John și Phoebe Adele

De îndată ce copiii familiei Gates au deținut astfel de dispozitive, Bill și soția sa, Melinda, au aplicat câteva reguli pentru folosirea acestora:

 • Puteau fi folosite numai la făcutul temelor sau pentru a vorbi cu prietenii;
 • Nu aveau voie să le folosească în timp ce mâncau sau înainte de culcare;
 • Părinții avea dreptul de a le limita timpul de utilizat dispozitivele.

Mai mult, copiii nu le cer părinților să le cumpere toate dispozitivele Apple (printre cele mai râvnite în rândul tinerilor) și sunt mulțumiți să folosească telefoane inteligente și laptop-uri cu sistemul de operare Windows.

Chris Anderson – CEO la 3DRobotics, o companie care fabrică drone

creșterea copiilor

Copiii lui Chris Anderson urmează câteva reguli foarte stricte, care le reduc la minimum timpul petrecut pe telefon și calculator. Potrivit declarațiilor sale, copiii se plâng și spun că niciunul dintre prietenii lor nu urmează aceste reguli.

Totuși, Anderson afirmă că nu vrea ca propriii lui copii să ajungă dependenți de dispozitive electronice și să sufere din cauza schimbărilor negative pe care acestea le-ar putea aduce. El dorește, de asemenea, să îi protejeze de abundența de conținut erotic și de umilirea din partea unor persoane anonime, care se găsesc peste tot pe internet.

Dick Costolo – Fost CEO la Twitter

creșterea copiilor

Dick Costolo s-a decis să nu limiteze timpul pe care copiii lui îl pot petrece folosind dispozitive electronice. Cu toate acestea, le-a impus „constrângeri teritoriale”.

Copiii lui Costolo pot să folosească dispozitivele numai în sufragerie. Asta înseamnă că nu au voie să ia tableta sau telefonul în pat, înainte de culcare, sau să stea pe internet în timp ce mănâncă.

Alex Constantinopole – CEO la OutCast Agency, unul dintre cei mai mari consultanți IT din lume

creșterea copiilor

Alex Constantinopole este mamă severă când vine vorba de folosirea dispozitivelor și a tuturor lucrurilor care au legătură cu ele. Cel mai mic fiu al ei nu are voie să le folosească în timpul săptămânii.

Copiii mai mari au voie să folosească dispozitivele pentru cel mult 30 de minute pe zi.

Evan Williams – Fondator Twitter și cofondator Pyra Labs, care a dezvoltat aplicația web Blogger

creșterea copiilor

Evan și soția sa, Sara, au doi fii. Niciunul dintre cei doi băieți nu are tabletăÎn loc de dispozitive electronice, rafturile din casa lui Williams sunt pline de cărți.

Potrivit lui Evan, aceste cărți ajung pentru toată distracția de care au nevoie copiii în timpul liber.

Steve Jobs – Cofondator al Apple Inc., NeXT și Pixar

creșterea copiilor
Steve Jobs alături de soția Laurene și cei trei copii Eve, Reed și Erin, în 2003

S-ar spune că toți membrii familiei Jobs au fost echipați cu ultimele tipuri de dispozitive electronice ultrasubțiri. Totuși, această imagine este departe de adevăr.

Jobs a dezvăluit într-un interviu că nu le dădea voie copiilor săi să folosească un iPad. El a încercat să-i facă să iubească conversațiile din viața reală mai mult decât gadget-urile.

De aceea, întregii familii îi plăcea să-și petreacă timpul împreună, discutând seara sau la masă.

Ce concluzie putem trage despre creșterea copiilor?

creșterea copiilor

Fiecare cititor poate decide pe care dintre aceste sfaturi le va urma. Vom ști cu adevărat dacă regulile lor au fost bune numai când copiii vor deveni adulți și vor lua propriile lor decizii.

Totuși, nimeni nu poate contesta faptul că oamenii de afaceri amintiți știu mult mai multe decât noi despre lumea IT. Așa că, poate le place să gândească anticipativ.

Tu ce crezi despre limitarea accesului copiilor la dispozitivele electronice? Ai astfel de reguli în familie? Spune-ne despre experiența ta în secțiunea pentru comentarii.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Coc Attila spune:

  Da sunt bune. Insa foarte greu de aplicat atunci cand se incearca prin ele remedierea unei situatii deja scapate de sub control. Restrictionarea drastica a accesului la aceste gadgeturi nu odata a dus din partea tinerilor dependenti de ele la amenintarea parintilor chiar cu actul suicidal. Si in cele mai nefericite cazuri chiar la recurgerea acestui gest extrem.

 • Totuși Bill Gates a recunoscut că folosește un smartphone cu Android !
  Utilizarea gagdet-urilor de tot felul începînd de la cele mai fragede vîrste, nu o consider a fi un lucru nepărat bun, pentru că este perioada în care se formează abilitățile de comunicare și se creează astfel o dependență care cu greu mai poate fi corectată.
  Nu aș fi totuși adeptul restricționării totale la aceste “minunății tehnologice”, ci a folosirii moderate (chestie foarte subiectivă), respectiv pentru scopuri de informare educațională și mai ales în paralel cu tematica educației școlare.
  Un documentar despre natură este benefic pentru înțelegerea lecțiilor de geografie și biologie, filme documentare științifice – despre fizică, chimie și alte științe, practic aceste materiale informative le consider utile pentru înțelegerea mai bună a fenomenelor naturale. Însă abundență informațiilor și supra-saturarea cu informații fără valoare (=spam), dar mai ales a informațiilor cu caracter periculos pentru o anumită vîrstă a copiilor, le consider pericole reale, pentru care părinții ar trebui să acorde o atenție (un pic) mai selectivă.
  O povestioară spusă la culcare este cu totul altceva față de a asculta povestea la o boxă, oricît ar fi de “inteligență”. Materia predată la școală la tablă nu poate înlocui lecțiile pe care le poți urmări mult mai comod(!) pe o tabletă.
  Toate aceste gadget-uri sînt utile… cu măsură !

 • Copiilor nu este bine sa le interzici ceva pentru ca la un moment dat vor avea libertatea sa aleaga si vor alege ce le-a fost interzis, chiar adulti fiind, dependenta va fi si mai mare. De preferat e sa li se ofere alternative si mai interesante in lumea reala. Plus ca acesta este viitorul, ce sens are sa interzici ceva ce vor folosi toata viata ca adulti?

 • >