Un episod bizar al asasinatului: Cine a furat creierul lui JFK?

Asasinarea lui John F. Kennedy a fost înconjurată de controverse și teorii ale conspirației încă din ziua acestei crime care a zguduit opinia publică mondială.

Toată lumea este de acord că JFK a murit pe 22 noiembrie 1963 în Dallas, Texas. Problema este că acesta este cam singurul lucru asupra căruia au ajuns la un consens istoricii, teoreticienii conspirației și publicul larg.

Președintele John F. Kennedy, 1963. Ambasada SUA din New Delhi. Foto: Getty Images

O mulțime de oameni și tot felul de comisii au dezbătut timp de zeci de ani chestiuni fundamentale, de la numărul de trăgători implicați la motivul pentru care ruta președintelui a fost schimbată în ultima clipă, înclinațiile politice ale presupusului asasin Lee Harvey Oswald și motivul pentru care Jack Ruby l-a ucis pe Oswald.

Totuși, ce s-a întâmplat cu creierul lui JFK (sau cu ce a mai rămas din acest organ)? Dispariția sa uimitoare este un alt mare mister legat de asasinat.

Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre această crimă. Comisia Warren (organism înființat pentru investigarea circumstanțelor asasinării lui JFK) a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul asasin implicat.

La puțin timp după crimă, în 1964, sondajele indicau că majoritatea americanilor credeau în cele stabilite de comisie. Astăzi, însă, lucrurile stau altfel.

O investigație a CBS News din 1998 arăta că 76% dintre americani credeau că fuseseră ascunse informații semnificative și că aceste informații ar putea dovedi existența unei conspirații.

Mai târziu, în 2013, 59% dintre respondenții unui sondaj au declarat că, în opinia lor, Oswald nu a fost singurul asasin al lui JFK. În același an, un sondaj Gallup arăta că proporția celor care credeau că a fost vorba de o conspirație era de peste 60%.

Dispare creierul lui JFK

Probabil că elementul cel mai bizar dintr-o serie întreagă de elemente ciudate a avut loc în timpul și după autopsia oficială a lui JFK.

În 1978, o organizație guvernamentală numită „Comisia House privitoare la asasinat” a publicat date despre o descoperire halucinantă: creierul lui JFK era de negăsit.

creierul lui jfk 3_compressed
În prim-plan, Lee Harvey Oswald, presupusul asasin și cel considerat unic trăgător asupra lui JFK, fotografiat cu puțin timp înainte de a fi el însuși asasinat de Jack Ruby, în direct la TV. Foto: Getty Images

Câțiva membri ai comisiei au cerut o investigație amănunțită. Cum a putut să dispară tocmai creierul lui JFK? Pentru a merge mai departe, să ne întoarcem la lucrurile pe care le știm despre cele întâmplate cu creierul lui JFK după asasinat.

Mai întâi, se știe că prin craniul lui JFK a trecut și un al doilea glonț. În acel moment, în mașina în care se afla președintele s-a pierdut multă materie cerebrală.

Apoi, la autopsie, doctorii au înlăturat ceea ce a mai rămas din creier. Aici începe misterul. Unii martori, despre care se crede că se aflau la spital, au declarat că soția lui JFK, Jackie, a fost văzută ținând în mâini o parte din creierul soțului ei.

Scena pare neverosimilă, dar să o acceptăm de dragul circumstanțelor extraordinare. Numai că nu se știe ce s-a întâmplat mai apoi cu creierul.

În timpul autopsiei, doctorii au înlăturat creierul și l-au pus într-o cutie de metal. Apoi, Serviciul Secret (Serviciul de Protecție și Pază american) a ascuns cutia la Casa Albă.

În 1965, din motive încă neelucidate pe deplin, fratele lui JFK, Robert, a ordonat ca creierul președintelui să fie luat din Casa Albă și dus la Arhivele Naționale.

Însă, în anul următor, un inventar al materialelor de la Arhive a arătat că creierul lui JFK lipsea.

Investigarea dispariției

22 noiembrie 1963, Dallas, SUA. Președintele tocmai a fost împușcat, iar soția acestuia încearcă să iasă din mașină. Foto: Pinterest

A început o investigație și, deși au fost interogați 40 de oameni, bucata principală din creier nu a fost găsită. Astfel misterul s-a perpetuat, iar căutările ulterioare s-au dovedit inutile.

În cartea „Președintele a fost împușcat! Asasinarea lui JFK” (disponibilă aici), istoricul James Swanson susține că știe care este adevărul.

Potrivit lui Swanson, creierul lui JFK a fost furat tocmai de Robert Kennedy, pentru a ascunde starea de sănătate proastă a lui JFK și experiențele sale cu drogurile.

Swanson a afirmat că JFK lua mai multe analgezice și că exista posibilitatea ca analiza creierului să prezinte dovezi că Oswald nu a fost singurul care a tras.

Așa că Robert a scos rămășițele creierului de la Arhivele Naționale pentru ca testele făcute să nu arate faptul că președintele folosise droguri periculoase și să nu contrazică „faptele” oficiale stabilite de investigație.

Swanson spune că țesutul cerebral nu ar dovedi, probabil, nimic legat de starea medicală și abuzul de droguri al lui JFK.

Autorul afirmă că creierul lui JFK nu a fost îngropat alături de corpul său, însă spune că nu cunoaște unde se află creierul acum. L-a mutat cineva de la Arhive? A fost distrus? L-a îngropat cineva separat de corpul lui JFK?

Materia cerebrală care a fost recoltată la autopsie și care a dispărut ulterior este încă un subiect care îi face pe cei preocupați de teoria conspirației să pună la îndoială faptele legate de unul dintre cele mai importante evenimente din lume din secolul XX.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu