O femeie tricotează haine din păr de câine și de pisică, amintiri pentru foștii proprietari ai animalelor

Pasionată de-o viață de tors și croșetat, Theresa Furrer ajută proprietarii de animale de companie să păstreze vie amintirea patrupedelor pe care le-au pierdut tricotându-le părul în haine și accesorii care pot fi purtate.

Theresa Furrer face parte dintr-o comunitate de artiști specializați într-o formă de țesut a textilelor cunoscută drept „chiengora” – de la „chien”, care înseamnă „câine” în limba franceză, și Angora, firul textil obținut din blana moale de pe burta iepurelui de Angora.

Theresa Furrer toarce un fir din părul câinelui trimis de un proprietar de animale de companie. Foto: Nancy Andrews / The New York Times

Acești artiști torc părul de câine și pisică într-un fir textil care este folosit pentru a face haine pufoase sau accesorii pentru cei cărora le-au murit animalele de companie.

Theresa Furrer spune că înțelege că unii ar putea considera meșteșugul ei ca fiind sinistru sau chiar macabru, însă acest lucru nu o descurajează deloc. Furrer a început afacerea după ce a trecut printr-o experiență traumatizantă.

Când i-a murit pisica, în 2012, a decis să apeleze la serviciile unui taxidermist, să o împăieze, însă a trebuit să aștepte nouă luni ca să primească trupul conservat al pisicii, experiență pe care o descrie ca fiind foarte traumatizantă.

Acela a fost momentul în care a început să caute alte modalități să creeze suvenire de la animalele de companie prin metode care să nu fie „atât de extreme” precum taxidermia.

O căciulă făcută din părut defunctei pisici Sox. Foto: Nine Lives Twine / Facebook

A cumpărat o roată de tors și a început să lucreze cu bumbac, ca să stăpânească procesul, apoi a început să lucreze cu blană de pisică și de câine.

Primul ei proiect a fost blana neagră a unui pudel, pe care o descrie ca fiind un un material cu care este „un coșmar” să lucrezi.

„Blana pudelului este cel mai greu de tors. Mi-am spus: dacă reușesc cu blana de pudel, voi reuși cu orice tip de blană!”, a declarat Furrer pentru New York Times.

La început, când vorbea despre hobby-ul ei, Theresa începea orice conversație cu cuvintele „să nu crezi că sunt nebună”, însă cei mai mulți oameni nu o considerau deloc nebună.

Theresa Furrer alături de Fergus, pisica ei Sfinx. Foto: Nancy Andrews / The New York Times

De fapt, mulți dintre ei căutau de mult timp un astfel de serviciu și Theresa și-a dat în curând seama că i se ivise oportunitatea unei afaceri.  Acum, are în casă trei roți de tors și până la 12 proiecte în diferite stadii.

Dacă clientul o cere, Theresa spală firul textil și uneori îl amestecă cu o fibră de sprijin, cum ar fi lâna de alpaca sau merinos, pentru a produce un fir textil care să poată fi folosit.

Părul de pisică este foarte pretențios, însă Theresa a găsit soluții de-a lungul anilor, fiindcă nu îi place să refuze clienții care și-au pierdut animalele iubite.

Afacerea lui Furrer, Nine Lives Twine, a fabricat sute de produse din fir textil de animal în ultimii opt ani.

Cele mai multe comenzi vin din partea magazinului online de pe platforma Etsy, care vinde produse de meșteșugărie, articole lucrate manual, și din partea organizatorilor de conferințe și adunări ale iubitorilor de animale la care Theresa a participat.

Theresa poate transforma blana de animal în tot felul de lucruri, de la pălării și eșarfe la brățări, perne și „miaumorale” (sculpturi care se aseamănă cu animalele decedate).

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu