Creaturi ingenioase: 9 animale care folosesc unelte

Să vezi animale care folosesc unelte este o ocazie destul de rară. Odinioară, savanții credeau că utilizarea uneltelor este o abilitate exclusiv umană, dar cercetările arată că în multe locuri de pe Terra există animale care sunt capabile să folosească diverse instrumente pentru a obține ceea ce își doresc.

În cele ce urmează, îți prezentăm câteva astfel de animale care folosesc unelte – probabil „cea mai umană” trăsătură cu care poate fi înzestrată o sălbăticiune.

1

Animale care folosesc unelte: Cimpanzeii

Animale care folosesc unelte
Foto: Morgan/Sanz

Iată primul exemplu de animale care folosesc unelte. Cimpanzeii au învățat să își confecționeze „scule” cu mult timp în urmă, fără ajutorul oamenilor.

Acest lucru este confirmat de descoperirea unor ciocane de piatră într-un fel de așezare a cimpanzeilor din Coasta de Fildeș, într-un sit vechi de 4.300 de ani.

Potrivit experților, cimpanzeii sunt capabili să își confecționeze sulițe rudimentare pentru a vâna alte primate și niște instrumente speciale pentru a prinde furnici.

Masculul din imaginea de mai sus a fost surprins folosind o unealtă cu ajutorul căreia caută furnici. Fotografia a fost realizată în Triunghiul Goualougo, din Parcul Național Nouabale-Ndoki, din Republica Congo.

2

Ciorile

Animale care folosesc unelte
Foto: Chris Bird

Savanții au descoperit că ciorile și rudele lor (corvide) au un creier excepțional, dovedindu-se foarte pricepute la transformarea crenguțelor, a frunzelor și chiar și a propriilor pene în unelte, relatează National Geographic.

Ciorile pot învăța inclusiv să arunce pietre în gropi pentru a ridica nivelul apei din ele, ca în fabula lui Esop.

Cioara din fotografie a învățat să arunce pietre într-un container pentru a ridica nivelul apei din recipient, ca să poată să ajungă la viermele gras care plutea acolo.

3

Animale care folosesc unelte: Urangutanii

Animale care folosesc unelte
Foto: M. E. Hardus

Urangutanii din sălbăticie au dezvoltat și au transmis între generații abilitatea de a confecționa fluiere din grămezi de frunze. Conform The Daily Mail, urangutanii folosesc fluierele pentru a ține la distanță prădătorii.

Se pare că este pentru prima dată când un animal a folosit o unealtă pentru a comunica, iar acest fapt dovedește clar că nu doar oamenii sunt capabili să dezvolte o cultură (definită ca informație transmisă de la o generație la alta).

Urangutanul de mai sus, originar din Borneo, a fost fotografiat folosind frunze luate de pe o crenguță pentru a schimba frecvența semnalului emis atunci când se simte amenințat.

4

Elefanții

Animale care folosesc unelte
Foto: Shutterstock

Iată și a patra mențiune de pe lista noastră de animale care folosesc unelte. Elefanții se numără printre cele mai inteligente animale din lume, având raportul creier/corp mai mare decât orice alt animal terestru.

Anecdotele spun că pot arunca pietre sau bușteni pe gardurile electrice și că pot folosi scoarța de copac mestecată ca să ascundă de alte animale gropile cu apă.

Se știe că elefanții asiatici prelucrează sistematic crengile și le aduc la lungimea ideală pentru a le folosi drept evantaie cu care alungă muștele.

Printre aceste animale care folosesc unelte se numără și delfinii.

5

Delfinii

Animale care folosesc unelte
Foto: Ewa Krzyszczyk

Delfinii sunt renumiți pentru inteligența lor, iar cercetătorii au descoperit recent că aceste creaturi folosesc unelte. Delfinii cu bot de sticlă din Shark Bay, Australia, transportă cu botul bureți marini, cu ajutorul cărora mătură nisipul și scot la iveală prada.

După oameni, delfinii petrec cel mai mult timp vânând cu unelte.

6

Animale care folosesc unelte: Vidrele de mare

Animale care folosesc unelte
Foto: Shutterstock

Vidra de mare, cel mai mare membru al familiei nevăstuicilor, folosește pietre pentru a sparge scoicile. Timp de decenii, a fost considerat singurul animal marin care folosește unelte, până când au fost observați delfinii.

În imagine poți vedea o vidră de mare care se bucură de scoicile ținute pe piept după ce le-a spart cochilia.

7

Caracatițele

Foto: R. Steene

Caracatițele care folosesc cojile de nuci de cocos drept armură portabilă au fost adăugate recent pe lista tot mai mare a animalelor care folosesc unelte. Se pare că aceste animale marine adună cojile de nucă de cocos aruncate de oameni și le folosesc drept adăpost.

Imaginea de mai sus înfățișează o caracatiță adăpostindu-se în jumătățile de nucă de cocos. Se pare că este vorba de prima nevertebrată care folosește unelte.

8

Animale care folosesc unelte: Macacii

Foto: M.D. Madhusudan

Macacii care trăiesc lângă un altar budist din Lopburi, Thailanda, sunt cunoscuți pentru faptul că smulg firele de păr ale vizitatorilor și le folosesc drept ață dentară.

Femelele încetinesc mișcarea și o exagerează atunci când sunt privite de puii lor. Asta arată că educația este o caracteristică arhaică printre maimuțe.

9

Rozătoarele

Foto: Shutterstock

Oarecum surprinzător, și rozătoarele se numără pe lista destul de scurtă animale care folosesc unelte. Degu, o rozătoare mică, înrudită cu porcușorii de Guineea și șinșilele, poate fi învățat să folosească un fel de greblă ca să obțină mâncare.

Degu este plasat de o parte a unui gard transparent de plastic și de cealaltă parte sunt puse semințe de floarea soarelui. Când i se oferă o greblă mică, o folosește pentru a trage semințele prin gard ca să le poată mânca.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Creaturi ingenioase: 9 animale care folosesc unelte”

Lasă un comentariu