Craterul Diamantelor, parcul din care turiștii au luat acasă 31.000 de diamante

Poveștile despre comori descoperite întâmplător sunt cu adevărat interesante și fascinează într-atâta, încât unii – înarmați cu hărți și texte vechi – chiar încep să caute tezaure pierdute de secole.

Craterul Diamantelor îndeplinește astfel de dorințe – cu diamante! – încă din 1906. Parcul Național Craterul Diamantelor este un loc real, situat în apropiere de Murfreesboro, în statul american Arkansas, înzestrat cu un sol bogat în diamante.

Clienți ai parcului caută diamante. Foto: Wikimedia

Însă cu adevărat interesant este că locul este accesibil oricui. Când oamenii au început să descopere diamante în solul de peridotit din apropierea orașului Kimberly, din Africa de Sud, americanii și-au îndreptat ochii spre Murfreesboro, amintește Geology.com.

Motivul: partea de vest a acestui oraș este bogată în același tip de sol. Cele mai multe diamante descoperite până acum provin din peridotit.

Spre finalul secolului XIX, geologul John Branner bănuia prezența diamantelor în jurul orașul american, dar în urma unei prospecțiuni riguroase pe care a efectuat-o în zonă în 1889 nu a găsit niciun diamant. Abia în 1906 au fost descoperite primele două diamante.

Reclamă la mina de diamante în pagina unui ziar de la începutul secolului XX. Foto: Wikimedia

Descoperirea a fost făcută de fermierul John Wesley Huddleston, care a observat pietrele prețioase în timp ce își ara ogoarele din Murfreesboro.

A dus pietrele la bijutier, care i-a confirmat că era vorba de diamante. Deși ulterior și-a vândut pământul pentru 36.000 de dolari (și a murit sărac), Huddleston nu a fost uitat de generațiile care au urmat.

Încă este ținut minte pentru diamantele pe care le-a găsit pe terenul său, fiind numit „Diamond John” sau „regele diamantelor”.

Diverse tipuri de diamante descoperite de-a lungul timpului în Parcul Național Craterul Diamantelor. Foto: Arkansas State Parks

Din 1906, când au fost descoperite primele diamante în Craterul Diamantelor, proprietatea a trecut prin mai multe mâini. Acum, este o atracție turistică populară.

În schimbul unui bilet de 10 dolari, vizitatorii pot efectua prospecțiuni miniere cu speranța că vor descoperi diamante care să-i îmbogățească.

După ce în sol au fost găsite două diamante, tot mai mulți au început să se intereseze de Murfreesboro. Creșterea rapidă a populației și dezvoltarea semnificativă a activităților comerciale au atras atenția statului asupra acestei zone.

O familie de „mineri” sapă după diamante. Foto: Arkansas State Parks

Prin urmare, guvernul SUA a preluat conducerea minei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai târziu, însă, a trebuit să restituie terenul vechilor proprietari, din cauza costurilor masive cu forța de muncă.

Mina a fost pasată ulterior de la un cumpărător la altul. Din 1950, locul servește ca atracție turistică, fiind botezat Parcul de Stat Craterul Diamantelor în 1972.

În prezent, Craterul Diamantelor atrage mulțimi de peste tot, fiind unul dintre puținele locuri în care, cel puțin teoretic, te poți îmbogăți în timp ce te distrezi cu familia și cu prietenii.

În 2019, Josh Lanik, un profesor aflat cu familia în vacanță, a descoperit în parc un diamant de 2.1 carate. Foto: USA Today

Parcul chiar oferă ceea ce promite. Până în prezent, vizitatorii au descoperit aici peste 33.000 de pietre prețioase. Cel mai mare diamant descoperit vreodată în SUA, „Uncle Sam”, de 40.23 de carate, a fost găsit pe un câmp din Craterul Diamantelor în 1924.

Alte descoperiri demne de luat în seamă sunt „Amarillo Starlight”, de 16.37 de carate, „Steaua Arkansas”, un diamant de 15.33 carate, și „Esperanza”, de 8.52 carate.

Vorbind despre realizări, de-a lungul anilor, parcul a fost distins cu numeroase premii.

Diamantul „Esperanza”, descoperit în Craterul Diamantelor. Foto: Arkansas State Parks

Astăzi, Craterul Diamantelor este un loc plin de viață, cu campinguri, locuri de picnic și trasee de parcurs pe jos. În afară de aceasta, există un parc acvatic de sezon, o cafenea și un magazin de suveniruri.

Este de înțeles, așadar, de ce Craterul Diamantelor atrage turiști de pe tot globul. Chiar dacă doar câțiva reușesc să plece cu diamante în buzunar, toți duc cu ei visul de a face descoperirea vieții.

Experiența este plină de satisfacții pentru toată lumea. La urma urmei, vorbim despre o vânătoare de diamante….

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu