Femeile cu craniile alungite: Miresele enigmatice din Europa de Est

Descoperirea unor schelete misterioase cu craniile alungite, în formă de ou, în niște morminte bavareze vechi de 1.500 de ani i-a intrigat pe arheologi mai bine de o jumătate de secol.

Dar cercetările genetice i-au ajutat să rezolve (parțial) cazul: probabil că aceste cranii alungite aparțineau unor mirese care au călătorit de departe spre Bavaria ca să se mărite în scopuri politice, potrivit unui studiu citat de LiveScience.

Marea migrație a craniilor alungite

craniile alungite
Specimene cu deformări ale craniului pronunțate (stânga), moderate (mijloc) și fără astfel de deformări (dreapta). Foto: Colecția de stat pentru antropoligie și paleoanatomie din Munchen, Germania

Descoperirile indică faptul că aceste mirese cu craniile alungite, care au trăit în secolul VI, au călătorit pe distanțe mari dintr-o zonă care acoperă astăzi România, Bulgaria și Serbia până în ceea ce este acum partea de sud a Germaniei moderne.

Călătoria era grea, dar răsplata era mare: căsătoriile cimentau alianțele strategice în Europa medievală, au scris cercetătorii în studiu.

Pe vremea femeilor cu craniu „de extraterestru”, Europa trecea printr-o serie de transformări culturale profunde. Imperiul Roman s-a destrămat pe măsură ce „barbarii” – popoarele germanice care includeau goții, alemanii și longobarzii – au sosit și au preluat controlul.

Miresele străine au fost îngropate în cimitirul unuia dintre aceste grupuri – „baiuvarii” – care trăiau în regiunea numită astăzi Bavaria. Descoperirea rămășițelor acestor femei a uimit arheologii timp de zeci de ani.

Alungirea craniilor este posibilă doar în copilărie, când craniul este moale și maleabil. Procedura care are drept rezultat craniile alungite se numește „deformare craniană artificială”.

Însă arheologii nu au găsit copii cu cranii în formă de ou în acest cimitir. Mai mult, femeile au fost îngropate alături de artefacte locale, și nu alături de artefacte străine, ceea ce sugerează faptul că se adaptaseră la cultura locului.

Miresele cu craniile alungite erau venite de la mare depărtare

craniile alungite
Cimitirele baiuvarilor se aflau în Bavaria medievală, care se găsește la fostele granițe ale Imperiului Roman de Vest și Imperiului Roman de Răsărit. Foto: Krishna R. Veeramah, et al/PNAS

Craniile alungite, cu formă de ou, sunt un ideal de frumusețe în unele culturi, și ar putea fi un semn al statutului social sau al originii nobile.

Aceste observații i-au făcut pe savanți să se întrebe dacă femeile migraseră de altundeva, probabil din Europa de Est (unde deformarea craniană era practicată încă din secolul II) sau din Asia, locul de proveniență a hunilor nomazi (o cultură care practica, de asemenea, deformarea craniană), sau din regiunea locală, ceea ce ar însemna că baiuvarii adoptaseră și ei această practică.

Pentru a elucida misterul, cercetătorii au examinat ADN-ul a 36 de adulți – dintre care 14 aveau cranii în formă de ou – din șase cimitire bavareze.

De asemenea, au studiat ADN-ul unui soldat roman din zonă și ADN-urile a două femei din Crimeea și Siberia, locurile de unde ar fi putut veni misterioasele femei.

Studiul ADN

craniile alungite
Potrivit analizei ADN, bărbații bavarezi (A) proveneau din nordul și centrul Europei, la fel ca femeile bavareze (B) cu cranii normale. Femeile bavareze cu cranii alungite (C) proveneau în mare parte din sud-estul Europei, cu excepția unora (D), care își aveau originile și mai departe spre est. Foto: Krishna R. Veeramah, et al/PNAS

Femeile cu craniile alungite erau foarte diferite din punct de vedere genetic de ceilalți baiuvari, au descoperit cercetătorii. Bărbații și femeile cu cranii normale, cu excepția a doi indivizi, aveau origine similară, provenind din nordul și centrul Europei.

Prin contrast, femeile cu cranii deformate veneau în mare parte din sudul și sud-estul Europei. Cel puțin una dintre femei avea o origine est-asiatică.

Știind acestea, se poate spune că „femeile adulte cu craniile deformate găsite în Bavaria medievală au migrat probabil din sud-estul Europei, regiune care conține cele mai timpurii dovezi ale deformării craniene cunoscute în Europa și cea mai mare densitate de astfel de cazuri”, au consemnat în studiu cercetătorii.

Dată fiind diversitatea femeilor cu craniile alungite, este posibil ca unele să fi provenit din triburile din sud-estul Europei, cum ar fi gepizii, și din triburi asiatice, cum ar fi hunii.

Sau poate că toate femeile proveneau din sud-estul Europei, unde se aflau deja amestecate triburi locale și triburi asiatice, au subliniat cercetătorii.

Analiza ADN a arătat că craniile alungite nu erau singura diferență vizibilă a mireselor străine. Probabil că cele mai multe aveau ochii căprui și părul blond sau castaniu, în timp ce femeile cu craniul normal aveau în general părul blond și ochii albaștri.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu