„Covrigii” de beton: blocurile circulare din Moscova

În epoca sovietică, autoritățile din Moscova au construit multe clădiri neobișnuite. Două dintre acestea sunt blocurile circulare de apartamente proiectate în 1972 de arhitectul Evgheni Stamo și inginerul Aleksandr Markelov.

Foto: u/Deus_Lumi via Reddit

Situate în raionul Oceakovo-Matveevskoe, clădirile sunt numite bubliki de localnici, pentru că seamănă cu niște covrigi („bublik” înseamnă „covrig” în limba rusă).

Fiecare bloc cilindric conține 913 apartamente. Planul era ca, până la Jocurile Olimpice de vară din 1980, să fie construite cinci astfel de blocuri, care să reprezinte cele cinci cercuri din emblema competiției, potrivit Slavorum.

Foto: All News 7 Day

Cu toate acestea, doar două clădiri au fost finalizate. Motivul: proiectele imobiliare sovietice erau realizate exclusiv pe criterii practice.

Primele blocuri cilindrice s-au dovedit imediat greu de întreținut. În plus, cele cinci locuri alese pentru ridicarea clădirilor erau prea îndepărtate, astfel că nimeni nu le putea asocia într-un ansamblu de inele olimpice. De aceea, inițiativa a fost abandonată.

Foto: All News 7 Day

Astăzi există doar două blocuri circulare, doi cilindri de beton care amintesc de (încă) un proiect urbanistic eșuat al regimului sovietic.

Foto: All News 7 Day
Foto: All News 7 Day
Foto: All News 7 Day
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

6 comentarii la „„Covrigii” de beton: blocurile circulare din Moscova”

  1. Sunt un proiect esuat intr-adevar. In caz de cutremur…. sa te tii tata fiindca materialele sunt proaste si blocul nu e realizat cu judiciozitate. Ar fi fost mai bine daca era despartit pe sectiuni, cu usi si pasarele intre sectiuni. La cutremur nu era afectata intreaga structura ca un tot unitar. Foarte slaba ideea si nu merita. Greu de intretinut.

Lasă un comentariu