De la Kalașnikov la 11 septembrie: Covoarele de război țesute în Afganistan

Țesătorii turkmeni din nordul Afganistanului împletesc covoare de mii de ani. Aceste materiale textile grele, confecționate pentru o mare varietate de scopuri utilitare și simbolice, sunt decorate în mod tradițional cu motive populare clasice, dar în ultima vreme multe modele moderne și-au făcut loc în mediul tradițional, cum ar fi replici ale picturilor lui Picasso sau steaguri americane stilizate.

Însă cea mai curioasă influență asupra designului covoarelor afgane a fost violența. Afganistanul se află în conflict de mai bine de 40 de ani, începând cu invazia URSS de la finalul anilor ‘70.

Covoarele de război țesute în Afganistan
Covor afgan cu motive care amintesc de atacurile din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center. Foto: The Trustees of the British Museum / Creative Commons

Lovitura de stat sângeroasă împotriva președintelui de atunci, Mohammed Daoud Khan, va declanșa o serie de evenimente care vor transforma dramatic Afganistanul dintr-o țară săracă și izolată, dar pașnică, într-un focar de terorism internațional.

Deceniile de război și violență care au urmat au avut un impact atât de profund asupra vieții de zi cu zi a afganilor, încât țesătorii de covoare au început să includă simboluri ale războiului în creațiile lor.

Florile, păsările, caii și nodurile decorative au fost înlocuite de mitraliere, grenade, elicoptere, tancuri și puști Kalașnikov.

Covoarele de război țesute în Afganistan
Tancuri, avioane și bombe reprezentate pe un covor țesut în Afganistan. Foto: The Trustees of the British Museum / Creative Commons

În primii ani, comercianții refuzau să cumpere covoare cu desene care evocă violența de teamă că vor descuraja cumpărătorii. Dar, cu timpul și odată cu creșterea popularității covoarelor, acestea și-au găsit o piață de nișă în rândul colecționarilor occidentali.

Nu există nicio îndoială că aceste covoare se adresează turiștilor occidentali, dar la început este posibil ca ele să fi fost făcute pentru compatrioții afgani, crede Hanifa Tokhi, o emigrantă afgană care a fugit din Kabul după invazia sovietică și care trăiește acum în SUA, în nordul Californiei.

„Mai târziu, le-au făcut în scop comercial, când au aflat că oamenii erau interesați. Dar, la început, le făceau astfel pentru a-și arăta ura față de invazie. Îi cunosc pe afgani, iar acesta era modul lor de a lupta”, spune Tokhi, conform revistei Smithsonian.

Covoarele de război țesute în Afganistan
Foto: The Trustees of the British Museum / Creative Commons

După atacurile din 11 septembrie 2001 și războiul care a urmat în Afganistan, a apărut un tip complet nou de covoare de război. Pe pânzele de lână, acolo unde înainte apăreau arme sovietice, a început să apară armament american – avioane F-16, tancuri Abrams – și diverse sloganuri.

Altele, realizate în mod clar pentru a fi vândute americanilor, proclamau „Trăiască soldații americani”. Una dintre cele mai tulburătoare piese comemora atacul de la World Trade Center. Aceste covoare erau atât de scandaloase, încât mulți comercianți au refuzat să le cumpere.

Cu toate acestea, alții consideră covoarele World Trade Center ca fiind de colecție. Unii newyorkezi le consideră potrivite și pentru a fi expuse.

Covoarele de război țesute în Afganistan
Bombardiere reprezentate pe un covor afgan. Foto: The Trustees of the British Museum / Creative Commons

„S-ar putea să credeți că este un lucru macabru de păstrat, dar eu îl privesc într-un mod diferit. Este un fel de tablou istoric. Bătăliile au fost întotdeauna reprezentate în artă”, spune Barbara Jakobson, colecționar de artă și administrator la Muzeul de Artă Modernă din Manhattan.

Aproximativ 1.6 milioane de afgani se ocupă cu vânzarea de covoare, majoritatea țesătorilor fiind femei care lucrează acasă. De-a lungul generațiilor de opresiune, aceste femei au găsit în covoare un mijloc de a-și face auzită vocea.

„Femeile din acea parte a lumii au o capacitate limitată de a se exprima. Aceste covoare ar putea fi singura lor șansă de a se face auzite”, spune americanul Barry O’Connell, un pasionat de covoare orientale, potrivit revistei Forbes.

Covoarele de război țesute în Afganistan
Un covor cu motive care amintesc de invazia URSS din Afganistan. Foto: The Trustees of the British Museum / Creative Commons
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu