Tragedia din Cottbus: MiG-ul care s-a „înfipt” într-un bloc de apartamente

Tragedia din Cottbus MiG-ul care s-a „înfipt” într-un bloc de apartamente featured_compressed

Pe strada Schmellwitzer din Cottbus, în nord-estul Germaniei, se află un vechi bloc de apartamente, înalt de cinci etaje. Pe fațada clădirii, între primul și al doilea etaj, încă se pot vedea urmele unui accident tragic care a avut loc în urmă cu aproape o jumătate de secol.

Pe 14 ianuarie 1975, maiorul Peter Makovicka, în vârstă de 33 de ani, se afla într-o misiune de antrenament, când motorul avionul MiG-21 pe care îl pilota s-a defectat.

Avionul de vânătoare s-a „înfipt” într-un bloc de apartamente din plăci prefabricate. Foto: Wikimedia

Centrul de control militar de la Baza Aeriană Cottbus i-a ordonat pilotului să se catapulteze și să se salveze, lăsând avionul să se prăbușească, însă maiorul Makowicka a refuzat, potrivit Rare Historical Photos.

Dacă ar fi făcut-o, avionul s-ar fi prăbușit peste Combinatul de Textile Cottbus (CTC), punând în pericol viețile a mii de muncitori. În schimb, maiorul a îndreptat avionul în altă direcție, cu intenția de a-l lăsa să se prăbușească pe un câmp.

Însă, cum pierdea cu altitudine cu fiecare secundă care trecea, pilotul nu a putut ajunge prea departe. MiG-ul a atins acoperișul unei clădiri din spatele fabricii și s-a prăbușit într-o clădire cu cinci etaje numită Plattenbau – un bloc de apartamente construit din plăci de beton prefabricate, tipic pentru Germania de Est.

Maiorul Mikowicka a murit pe loc. Pentru sacrificiul lui, considerat eroic de autorități, a fost decorat post-mortem cu Ordinul de luptă pentru servicii aduse poporului și patriei.

Maiorul Peter Makowicka. Foto: Wikimedia

În accident au murit și cinci locatari ai blocului, cu toții angajați ai CTC. O altă victimă a murit mai târziu, la spital, din cauza fumului inhalat, conform Amusing Planet.

La scurt timp după accident, voluntarii de la Crucea Roșie și pompierii din Cottbus au ajuns la fața locului și au început să evacueze clădirea. Impactul distrusese rezervoarele avionului, iar cei 800 de litri de combustibil rămași s-au scurs peste tot, luând foc.

Temperatura a depășit 1000 de grade Celsius. Panicați, mulți locuitori au sărit de la ferestre, rănindu-se grav. La o oră și 15 minute după accident, focul era în mare parte stins, iar două zile mai târziu gaura din clădire a fost astupată.

Petecul de beton și vopsea este vizibil chiar și astăzi.

Avionul s-a izbit de bloc la nivelul etajelor I și II. Foto: Wikimedia

Ancheta declanșată după accident a arătat că personalul de la sol uitase să închidă corespunzător trapa compresorului de la motor. Aceasta s-a desprins când maiorul Makowicka a încercat să aterizeze, cauzând defectarea motorului.

Trapa fusese prinsă cu numai patru șuruburi din 36. Acest lucru era o practică destul de comună, deoarece pilotul și mecanicii trebuiau să inspecteze motorul înainte de zbor.

Pentru a economisi timp, trapa era prinsă cu numai patru șuruburi, câte unul în fiecare colț. După ce pilotul inspecta zona, trapa era închisă cu toate cele 36 de șuruburi și avionul era pregătit.

În acea zi, însă, pilotul nu a mai efectuat inspecția anterioară zborului și mecanicul a uitat să monteze celelalte 32 de șuruburi. Avionul a decolat normal, însă, în timpul zborului, vibrațiile au slăbit șuruburile.

Blocul în care s-a prăbușit MiG-ul. Urma impactului este încă vizibilă. Foto: Wikimedia

Când trenul de aterizare a fost retras, trapa a rezistat. Însă, la coborâre, trapa a căzut cu totul, perturbând fluxul de aer al motorului și cauzând arderea lui.

Accidentul a cauzat panică în rândul populației din Cottbus. Oamenii au cerut ca traficul aerian de pe aerodrom să fie oprit. Mamele se temeau să-și trimită copiii la școlile aflate în zona aerodromului.

Angajații combinatului de textile au intrat în grevă. Din cauza protestelor, aerodromul Cottbus a fost închis și operațiunile au fost transferate la aeroportul Holzdorf, în Brandenburg.

În pofida relocării, pe 16 martie 1985, un alt avion MiG-21 s-a prăbușit în Cottbus. Pilotul s-a catapultat și s-a salvat, însă avionul a lovit un cămin al studenților de la inginerie. Din fericire, era sâmbătă și căminul era gol.

În continuare, citește despre avionul MiG-23 care a mai zburat 900 de kilometri după ce pilotul s-a catapultat.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu