Soiuz 11, un sfârșit oribil: Singurii oameni care au murit în spațiu

Este 30 iunie 1971. Într-o regiune izolată din Kazahstan, echipa sovietică de recuperare așteaptă cu nerăbdare întoarcerea cosmonauților de pe Soiuz 11. La un moment dat, pilotul unui elicopter care survolează zona observă parașuta pârjolită a modulului de revenire din spațiu, care se îndreaptă vertiginos spre Pământ.

Ajunși la modul, membrii echipei de recuperare deschid trapa și fac o descoperire sinistră: cadavrele cosmonauților Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov și Viktor Pațaiev.

Soyuz 11
Imagini din timpul operațiunii de recuperare a Soiuz 11. Foto: redsearch.org

Potrivit relatărilor, până în acel moment, misiunea Soyuz 11 se desfășurase perfect. Echipa petrecuse peste 23 de zile pe orbită, timp în care ocupase prima stație spațială din istorie.

Ambițiile sovietice în competiția cu SUA

Dacă ar fi fost încununată de succes, misiunea Soiuz 11 ar fi fost o reacție triumfală la reușita SUA de a trimite oameni pe Lună. Prin această misiune, sovieticii voiau să-și recâștige faimă internațională de care se bucuraseră după lansarea istorică a lui Sputnik (primul satelit artificial din istorie), pe 4 octombrie 1957.

Dar speranțele sovieticilor au fost distruse în 1971, după ce cosmonauții de pe Soiuz 11 au revenit pe Pământ morți. Moartea celor trei cosmonauți a devenit rapid subiectul unor dezbateri aprinse.

Tom Stafford, șeful echipei de astronauți a NASA, credea că stresul fizic cauzat de zborul lung a dus la decesul astronauților. Fizicianul NASA Chuck Berry a propus teoria conform căreia o substanță toxică reușise să pătrundă în modulul de revenire pe planetă.

Echipajul misiunii Soiuz 11 (de la stânga la dreapta: Vladislav Volkov, Georgi Dobrovolski și Viktor Pațaiev) în ziua lansării, 6 iunie 1971. Foto: Sovfoto/UIG

Totuși, SUA nu au aflat cauza oficială a morții cosmonauților până când The Washington Post nu a relatat despre misiune, în octombrie 1973.

Moarte prin decompresie

În cele din urmă, concluzia a fost că ruperea unei valve din sistemul de ventilație a dus la moartea prin decompresie a cosmonauților. Decompresia este rezultatul unei scăderi bruște și masive a presiunii aerului. Duce la dilatarea aerului din plămâni și la sfâșierea țesutului delicat al organelor interne.

De asemenea, decompresia produce evaporarea apei din țesuturile moi ale corpului, producând umflarea acestora. Apoi, are loc o încetinire a fluxului sanguin.

După 60 de secunde, circulația sanguină se oprește. Creierul este lipsit de oxigen și se instalează starea de inconștiență.

Soyuz 11 inmormantare
Imagine din timpul funeraliilor celor trei cosmonauți. Foto: spacefacts.de

Experiențele prin care au trecut cosmonauții de pe Soiuz 11 în ultimele lor clipe nu au fost lipsite de durere. Scăderea bruscă a presiunii i-a expus la vidul din spațiul cosmic.

Autopsiile oficiale, efectuate la Spitalul Militar Burdenko, sunt încă secrete. Însă nu este greu să presupunem simptomele prin care au trecut astronauții. Mai întâi, au simțit o durere intensă în piept, abdomen și cap.

Apoi, timpanele lor s-au rupt și din urechi și din gură a început să le curgă sânge. În acest timp, bărbații trebuie să fi rămas conștienți doar aproximativ 60 de secunde.

Cum cosmonauții erau deja morți, aterizarea impecabilă a modulului a fost complet automată, deoarece capsula era programată pentru revenirea în atmosferă și nu avea nevoie de pilot.

Moartea cosmonauților ruși a avut loc la 167 de kilometri altitudine, ei devenind astfel singurii oameni despre care se știe că au murit în spațiu.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și povestea lui Serghei Krikalev, omul care a plecat „sovietic” în spațiu și a revenit „rus” pe Pământ. Apoi, află detalii despre misterul nedezlegat al cosmonauților sovietici pierduți în spațiul cosmic.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

 • Nu-I adevarat. Dar misiunea Americana care a explodat in spatiu la lansare. Aia unde au murit? Dar nu se pune ca sunt americani.

  • Dorin Gorunescu spune:

   Felicit pe cel care a scris comentariul anterior, caci documentarea celor care au scris articolul e cel putin incompleta, ca sa nu zic mai mult.
   Si as fi curios sa aflu care a fost gandirea, sau motivul celor cinci care au votat negativ comentariul.
   Nu stiu despre evenimentul respectiv, sunt un fel de Gica contra, ca nu gasesc un motiv plauzibil care sa-i faca sa dea un vot chiar in necunostinta de cauza.
   Caci daca ne uitam bine, peste tot in lumea asta sunt oameni buni si oameni rai, dar asta nu inseamna ca trebuie sa pretindem sa aiba cineva grija de noi, mai mult decat de ei.
   Asa ca la toata lumea trebuie sa ne uitam cu prietenie, dar si cu circumspectie si sa judecam lucrurile fara partinire oarba !

 • ITBogdan spune:

  Circula pe vremuri o legenda despre cosmonautii sovietici morti in spatiu. Se zicea ca un cosmonaut prins in in interiorul unui vehicul sovietic, neprimind sfaturi de la sol cum sa gestioneze situatia de criza in care se afla transmitea in nestire: Pomoghite, pomoghite! (ajutati-ma) si cum nu primea niciun raspuns in cele din urma, in disperare intreaba: A gde nemta?
  In anii de dupa razboi in urss munceau specialisti germani, prizoneri de razboi, care au lucrat in domeniul cosmonauticii si nu numai. Americanii au racolat principalii realizatori de tehnologie germana. Rusilor nu prea le-a ramas mare ucru, mai ales ca ei erau specializati in demontarea unor uzine intregi din Germania is reasamblarii lor in URSS. Dealtfel nici Romania n-a ramas nepraduita in acest mod. Sovieticii produceau de exemplu echipamente telex produse intr-o uzina furata din Germania apartinand firmei de telecomunicatii Lorenz. Nici macar nu s-au obosit sa-si concfectioneze propriile matrite, astfel ca toate piesele si subansamblele produse in uzina aveau imprimata sigla de control a calitatii, pajura germana cu svastica in ghiare, peste care rusii dadeau cu vopsea alba peste care imprimau sibolul sovietic al conrolului de calitate, un cerc in care erau literele OTK. Telexul sovietic a fost rebotezat ST-35. Prin anii 60 cand au inceput sa fie casate telexurile sovietice si inlocuite cu telexuri importate din RFG marca Siemens. Dezmembrand un telex casat am observat lucratura sovietica pentru a ascunde provenienta produsului.Prin anii “50 cand au inceput sa vina ultimii prizonieri romani din URSS, un var al tatalui meu intors din prizonierat, ne-a povestit ca el lucra intr-un atelier de reparatii avioane rusesti, impreuna cu alti prizonieri germani. Respectivul era dulgher si se ocupa cu reparatiile avioanelor cu fuselaj din lemn si invelite in panza. Lagarul nu era foarte strict pazit, intrucat o evadare era practic imposibila, fugarii recunoscuti usor de catre civili erau vanati si predati autoritatilor pentru care erau foarte bine recompensati cu alimente. Unul dintre germani a povestit ca acel atelier a fost construit tot de germani in perioada anilor ’30 cand Stalin si Hitler erau prieteni Neamtul si-a pregatit unul din avioanele pe care le repara si a evadat pilotand acel avion, Nu se stia soarta fugarului…

 • >