Cornul cutanat: Excrescența epitelială care te face să arăți ca un inorog

Se poate ca oamenii și animalele care au suferit de-a lungul istoriei de afecțiunea numită „corn cutanat” să fi fost ființele ce au inspirat legendele cu inorogi, diavoli și alte creaturi mitologice încornorate.

De-a lungul istoriei, mitologia a fost plină de creaturi încornorate misterioase, cum ar fi unicornii (sau inorogii), demonii și iepurii cu coarne. Deși aceste creaturi nu există, poveștile au o bază oarecum reală.

Corn cutanat
Un corn cutanat crescut în fruntea lui Zhang Ruifang, o femeie de 102 ani din China. Foto: Alamy

O teorie populară spune că miturile legate de inorogi și alte creaturi ar putea fi legate de această afecțiune bizară: un tip de tumoare cunoscut drept „corn cutanat”. Un corn cutanat este exact ceea ce spune și denumirea sa că este.

Adică un corn care crește din capul sau urechile unui mamifer care în mod normal nu are coarne. Și mai înspăimântător este faptul că acest corn este mult mai comun la oameni decât la animale.

În cele mai multe cazuri, cornul cutanat este o formă de tumoare epitelială. Cornul apare atunci când o acumulare de keratină (proteina din care sunt făcute părul, pielea și unghiile) în exces protuberează prin piele.

Spre deosebire de majoritatea tumorilor, cornul cutanat are o formă unică. Atât prin înfățișare, cât și prin textură se aseamănă cu un mic corn conic precum cel al căpriorilor.

Corn cutanat
O statuie de ceară a doamnei Dimanche, înfățișând cornul lung de 25 de centimetri. Foto: captură YouTube

Deși este de obicei mic – de multe ori, are cel mult câțiva centimetri -, au existat cazuri în care aceste coarne au atins lungimi uimitoare. Unul dintre primele cazuri documentate a fost un caz care a implicat unul dintre cele mai lungi coarne.

Cazul a apărut în Paris, la începutul secolului XIX. Cornul creștea din mijlocul frunții unei femei, o văduvă cunoscută drept „doamna Dimanche”. Cornul a crescut timp de șase ani, după ce și-a făcut apariția atunci când femeia avea vârsta de 76 de ani.

Apariția unui corn cutanat nu constituie, de cele mai multe ori, o amenințare la adresa sănătății.

I s-a spus că nu era o boală fatală și femeia a refuzat să se opereze ca să îndepărteze cornul cutanat. Însă, după puțin timp, a devenit evident că formațiunea cornoasă nu avea de gând să-și oprească creșterea, devenind o problemă de-a dreptul jenantă pentru femeie.

Când a fost îndepărtat, cornul cutanat ajunsese deja la lungimea de 25 de centimetri și trecea de bărbia femeii. Deși coarnele cutanate sunt fascinante, nu se știu prea multe despre cauzele lor.

De obicei, cresc pe acele părți ale corpului care sunt expuse la lumina soarelui, cum ar fi fața, urechile și dosul palmelor, deși cel mai adesea cresc pe cap. Prin urmare, s-a sugerat că boala ar putea fi declanșată de radiație.

S-a sugerat o legătură cu virusul papiloma, deoarece există o formă a acestui virus care cauzează apariția unor excrescențe asemănătoare cu scoarța de copac la mâini și picioare, iar compoziția acestor excrescențe este similară cu a cornului cutanat.

Există, de asemenea, o tulpină de virus papiloma care cauzează creșterea coarnelor la iepuri. În circa 20% din cazuri, coarnele pot fi un semn al unei boli de piele, cum ar fi cancerul, însă, în cele mai multe cazuri, nu constituie motive de îngrijorare.

Pe lângă faptul că sunt neplăcute la vedere și incomode pentru cei afectați, sunt adeseori benigne și ușor de îndepărtat.


În continuare, vezi care sunt 5 dintre cele mai ciudate boli de care suferă oamenii, apoi citește despre sindromul omului-copac, boala ce transformă oamenii în bucăți însuflețite de scoarță de copac.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu