Copilul mumificat în pântecele mamei sale, Misterioasa Doamnă însărcinată

În aprilie 2021, Ministerul egiptean al Antichităților a anunțat o descoperire neobișnuită. Pentru prima dată în istorie, arheologii reușiseră să exhumeze rămășițele unei mumii însărcinate.

Cercetătorii de la Warsaw Mummy Project au crezut inițial că este vorba despre un preot de sex masculin. Cu toate acestea, când au găsit în mumie un fetus perfect conservat, și-au dat seama că aveau în față o femeie însărcinată.

Foto: Aleksander Leydo / Warsaw Mummy Project

Cercetătorii au stabilit că, după aranjamentul bunurilor și complexitatea ritualului funerar, Misterioasa Doamnă – așa cum a fost numită mumia – provenea din cele mai înalte cercuri ale societății egiptene.

Mai mult, mumia purta în pântece un copil de șapte luni. O analiză mai recentă a arătat că, de-a lungul secolelor, fătul egiptean s-a uscat în interiorul ei, în 2.000 de ani de izolare.

Femeia îmbălsămată din Teba, Egipt, a fost prima femeie găsită vreodată însărcinată. Se presupune că avea între 20 și 30 de ani la momentul morții. Deși cauza este încă necunoscută, se crede că ar fi fost legată de complicații prenatale, survenite între 26 și 30 de săptămâni de sarcină.

O mumie în interiorul unei mumii

Foto: Aleksander Leydo / Warsaw Mummy Project

Echipa de oameni de știință și-a propus să analizeze starea de conservare a fătului. În urma unei examinări radiologice, și-au dat seama că bebelușul din pântecele mamei era complet uscat și fără oase.

Datorită contactului constant cu acizii care l-au protejat în timpul vieții femeii, copilul a suferit un proces de mumificare naturală. Acesta este primul caz în care o mumie este conținută într-o mumie.

Fătul egiptean avea mâinile strânse la piept și picioarele încrucișate, în poziția tipică a unui embrion. Arheologul Wojciech Ejsmond a explicat pentru BBC starea de conservare a bebelușului în felul următor:

„Studiul nostru arată cum să recunoști un făt în interiorul unei femei fără să cauți un os, pentru că nu îl vei găsi în uter, ci [prin] piele, mușchi și toate țesuturile moi.”

În ciuda avansului tehnic pe care l-a presupus această procedură, arheologii încă se întreabă de ce nu a fost extras fătul din Misterioasa Doamnă egipteană la momentul îmbălsămării. În acest sens, Ejsmond și echipa sa au formulat două teorii diferite.

În pragul vieții

Prima explicație pe care arheologii au dat-o pentru starea de conservare a fătului egiptean a fost că, pentru a preveni deteriorarea corpului, preoții l-au lăsat în interiorul mamei sale. La acea vreme, ar fi fost practic imposibil să nu se deterioreze corpul femeii pentru a scoate copilul.

Foto: Aleksander Leydo / Warsaw Mummy Project

Pe de altă parte, oamenii de știință de la Warsaw Mummy Project sugerează că acest eveniment ar putea avea o semnificație religioasă necunoscută. Deși cazul nu a fost încă rezolvat, Misterioasa Doamnă și copilul ei continuă să ridice semne de întrebare în rândul egiptologilor din cauza rarității cazului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu