Copilul cu 50 de mame: Bebelușii închiriați din orfelinate

Lumea medicală și cea științifică au luat un nou impuls la sfârșitul Primului Război Mondial. Încrederea în știință și în cercetare era în creștere. Până și tradiția maternității, cu o vechime imemorială, a devenit subiect de studiu în universități.

În SUA, această nouă stare de fapt a condus la folosirea bebelușilor orfani într-un așa-numit „program al copiilor de încercare”.

O femeie care se pregătește să devină mamă le citește povești unor fetițe scoase temporar din orfelinat (1920). Foto: Pinterest

Universitățile aveau câte un departament de Economie Domestică. Aceste departamente desfășurau programe care le învățau pe femei cum să se ocupe de casă în mod eficient și cum să se pregătească pentru rolul de mamă.

Aceste programe foloseau așa-numiții „copiii de încercare”, cu ajutorul cărora tinerele își puteau dezvolta abilitățile materne. „Copiii de încercare” proveneau din orfelinate și erau împrumutați de instituțiile de educație, în scop didactic.

Din 1920 până în 1970, 50 de școli din întreaga țară au împrumutat copii din centrele de plasament, ca pe niște voluntari incapabili să refuze.

Copiii erau botezați de universități

Charlie, „închiriat” de la un orfelinat de Norma Keagle și Barbara McCann (1949). Foto: Pinterest

Oficialii Universității Cornell au decis ca toți „copiii de încercare” împrumutați de instituție să poarte numele de „Domecon” (acronim al „Domestic Economics” – Economie Domestică). În schimb, Universitatea din Illinois a botezat copiii după clădirea în care aceștia erau cazați.

Copiii erau închiriați pentru câteva săptămâni sau chiar luni, timp în care zeci de femei preluau, pe rând, fiecare copil. Un sugar putea fi pus la culcare de o „mamă” și putea fi trezit de o alta. Astfel, un micuț putea să aibă până la 50 de „mame”.

Programul era foarte strict, fiindcă tuturor „mamelor” trebuia să le vină rândul. Când deveneau prea mari pentru a fi folosiți, copiii erau returnați orfelinatelor.

„Mama-elevă” Jean Thompson în compania gemenelor Rose Ann și Mary Alice, împrumutate de Universitatea Cornell dintr-un orfelinat (1937). Foto: Pinterest

Tinerele femei erau învățate să se ocupe de finanțele gospodăriei și să gătească. De asemenea, erau instruite în ceea ce privește îngrijirea copiilor.

Pe termen scurt, copiii aduși de la orfelinat beneficiau de hrană și îngrijiri, un lucru benefic dat fiind că mulți orfani incluși în programe erau foarte mici și adeseori malnutriți. Îngrijirea primită din partea a zeci de mame amatoare însemna că sugarilor li se acorda multă atenție.

Însă, privind înapoi, cercetătorii sunt îngrijorați că acest lucru ar fi putut afecta capacitatea copiilor de a dezvolta legături emoționale. În pofida îngrijorării exprimate, nu se cunoaște soarta acestor copii.

Până acum, nu există niciun studiu care să fi urmărit viețile copiilor „Domecon” sau ale celorlalți „copii de încercare”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Copilul cu 50 de mame: Bebelușii închiriați din orfelinate”

  1. Infiorator! Oare s-a gandit cineva si la acei copii? Sa-i folosesti ca material „didactic” mi se pare revoltator.

    Răspunde

Lasă un comentariu