Copilul cu 50 de mame: Bebelușii închiriați din orfelinate

Lumea medicală și cea științifică au luat un nou impuls la sfârșitul Primului Război Mondial. Încrederea în știință și cercetare era în creștere. Până și tradiția maternității, cu o vechime imemorială, a devenit un subiect care era predat la universitate.

În SUA, acest lucru a dus la folosirea bebelușilor orfani într-un așa-numit „program al copiilor de încercare”. Universitățile aveau câte un departament de Economie Domestică.

O femeie care se pregătea să devină mamă le citește povești unor surori scoase temporar din orfelinat (1920). Foto: Pinterest

Aceste departamente desfășurau programe care le învățau pe femei cum să se ocupe de casă în mod eficient, adică să fie bune gospodine.

„Copiii de încercare” le permiteau femeilor să-și dezvolte abilitățile parentale. Din 1920 până în 1970, 50 de școli din întreaga țară au împrumutat copii din orfelinate, ca pe niște voluntari care erau incapabili de un refuz.

Copiii erau botezați de universități

Universitatea Cornell le-a dat numele de „Domecon” („Domestic Economics” – Economie Domestică”) tuturor copiilor aduși aici. În schimb, Universitatea din Illinois a botezat copiii după clădirea în care aceștia erau plasați.

În cadrul unor programe, copiii erau închiriați pentru câteva săptămâni. În cadrul altor programe, zeci de femei preluau pe rând fiecare copil.

Charlie, „închiriat” de la un orfelinat de Norma Keagle și Barbara McCann (1949). Foto: Pinterest

Un sugar putea fi pus la culcare de o „mamă” și putea fi trezit de o alta. Astfel, un copil putea să aibă până la 50 de „mame”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Programul era foarte strict, fiindcă tuturor „mamelor” trebuia să le vină rândul. Când copiii erau prea mari ca să mai fie folositori, erau returnați orfelinatelor.

Tinerele femei erau învățate să se ocupe de finanțele unei case și să gătească. De asemenea, erau instruite în ceea ce privește îngrijirea copiilor. Pe termen scurt, copiii beneficiau de surplusul de mâncare și grijă.

„Mama-elevă” Jean Thompson în compania gemenelor Rose Ann și Mary Alice, împrumutate de Universitatea Cornell dintr-un orfelinat (1937). Foto: Pinterest

Mulți orfani erau aduși când erau foarte mici și erau adeseori malnutriți. Îngrijirea primită din partea a zeci de mame amatoare însemna că sugarilor li se acorda multă atenție.

Însă, privind înapoi, cercetătorii sunt îngrijorați că acest lucru ar fi putut afecta capacitatea copiilor de a dezvolta atașamente. În pofida îngrijorării exprimate, nu se cunoaște soarta acestor copii.

Până acum, nu există niciun studiu care să fi urmărit viețile copiilor „Domecon” sau ale celorlalți „copii de încercare”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm și 10 superputeri pe care numai bebelușii le au.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Copilul cu 50 de mame: Bebelușii închiriați din orfelinate”

  1. Infiorator! Oare s-a gandit cineva si la acei copii? Sa-i folosesti ca material “didactic” mi se pare revoltator.

    Răspunde

Lasă un comentariu