Copiii persoanelor care au fost obeze în adolescență au un risc mai mare să fie și ei obezi, arată un studiu

Un studiu recent realizat de o echipă de experți medicali din Israel și Danemarca a explorat legătura dintre obezitatea părinților și probabilitatea ca copiii lor să fie obezi la vârsta de 17 ani.

Publicat în JAMA Network Open, studiul a analizat datele din examenele medicale obligatorii efectuate înainte de serviciul militar în Israel pe parcursul mai multor decenii. Studiul a implicat compararea indicelui de masă corporală (IMC) a 447 883 de copii la vârsta de 17 ani cu părinții lor la aceeași vârstă.

Rezultatele au arătat că copiii ai căror părinți erau obezi la vârsta de 17 ani aveau o șansă semnificativ mai mare de a fi obezi la aceeași vârstă. În schimb, copiii cu părinți care au păstrat o greutate sănătoasă la vârsta de 17 ani au avut un risc mai scăzut de obezitate.

Cercetarea a arătat, de asemenea, că în cazul în care ambii părinți erau grav subponderali la vârsta de 17 ani, șansele ca copiii lor să fie obezi la aceeași vârstă erau minime. Studiul a evidențiat, de asemenea, că fetele erau mai predispuse la obezitate decât băieții, în special atunci când doar mama avea un istoric de obezitate în adolescență.

În plus, atunci când ambii părinți erau obezi la vârsta de 17 ani, copiii lor aveau o probabilitate mai mare de a fi obezi. În general, constatările sugerează o influență genetică asupra dezvoltării obezității la adolescenți.

Datele unice furnizate de examenele medicale obligatorii pentru serviciul militar în Israel au permis cercetătorilor să facă aceste comparații între mai multe generații, punând în lumină modelele familiale ale obezității.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu