VIDEO Pentru a ajunge la școală, acești copii escaladează zilnic un versant de 800 de metri

În multe regiuni ale României, copiii din mediul rural trebuie să străbată mulți kilometri pe jos, indiferent de vreme, pentru a ajunge la școală. Pentru a avea parte de educație, ei fac eforturi aproape supraomenești și îndură condiții greu de imaginat.

Însă, la acest capitol, 15 copii dintr-un sat din China duc o viață chiar mai grea. În fiecare zi, ei sunt nevoiți să escaladeze un versant înalt de 800 de metri pentru a ajunge la școală.

Ca niște adevărați alpiniști, micuții se cațără pe stânci abrupte și își pun viața în pericol în fiecare zi, în speranța unui viitor mai bun.

Traseul, dificil chiar și pentru adulți

Copiii locuiesc în satul Atule’er, dn provincia Sichuan.

Așezarea este situată pe vârful unei stânci înalte de 800 de metri. Oamenii s-au stabilit aici deoarece pământul este fertil și mulți localnici își câștigă existența cultivând fructe și legume.

Problema este că singura școală din zonă se află la poalele stâncii.

Așadar, pentru a avea parte de educație, cei 15 școlari, dintre care cel mai mic are șase ani, trebuie să coboare stânca, iar apoi să o urce, la întoarcerea spre casă.

Copii escalada

Această călătorie le ia aproximativ două ore și este foarte periculoasă. De aceea, pentru a se expune cât mai rar la pericole, copiii rămân în școală și câte două săptămâni.

Pentru a le ușura cât de cât deplasarea, autoritățile au montat pe traseu 17 scări din ratan. Părinții însoțesc pe rând copiii în această călătorie, dar acest lucru nu elimină riscul.

Din păcate, în ultimii doi ani, opt locuitori din sat și-au pierdut viața căzând în prăpastie.

Viitorul satului Atule’er

Copii escalada 02

Această situație nu este singura de acest gen. În 2012, canalele de știri au relatat despre niște copii din Indonezia, nevoiți să traverseze un râu pe un pod improvizat, pentru a ajunge la școală.

Deocamdată, școlarii din satul Atule’er nu pot decât să aștepte, în cele din urmă, drumul spre școală să devină mai sigur. Dar nu se știe cât timp va mai trece până atunci.

Autoritățile spun că, în momentul de față, nu dețin banii necesari pentru a construi un drum până la școală. Însă guvernul de la Beijing a afirmat în mai multe rânduri că este hotărât să rezolve problema sărăciei, cu care se confruntă zonele mai năpăstuite ale țării.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu