Controversă în Belgia – Doi copii, de 9 și 11 ani, grav bolnavi, au fost eutanasiați

Un raport publicat în 2018 a dezvăluit două decizii extrem de controversate luate de autoritățile belgiene în ceea ce privește eutanasia.

Potrivit documentului, doi copii, în vârstă de 9 și 11 ani, bolnavi în fază terminală, au primit injecții letale. Practic, cei doi copii sunt cei mai tineri oameni din Uniunea Europeană eutanasiați voluntar.

Băiatul de 9 ani avea o tumoare cerebrală, iar cel de 11 ani suferea de fibroză chistică. Primul a primit injecția letală în 2016, iar celălalt, în 2017.

4.337 de oameni, eutanasiați în doi ani

Raportul, publicat în luna iulie a acestui an de CFCEE (autoritatea belgiană care reglementează eutanasierea), arată că în Belgia au murit în acest mod 2.028 de oameni în 2016, și alți 2.309, în 2017.

Cei mai mulți dintre cei 4.337 de pacienți eutanasiați aveau vârste cuprinse între 60 și 89 de ani și sufereau de cancer. Totuși, raportul a arătat că, în perioada de referință, printre cei eutanasiați s-au numărat trei minori.

Este vorba despre cei doi copii menționați anterior și un pacient de 17 ani (despre care se relatează în reportajul video de mai sus), care suferea de distrofie musculară Duchenne.

Luc Proot, membru al CFCEE, crede că decizia de a le permite minorilor să-și sfârșească viața a fost „cea corectă”.

„Am văzut o suferință psihică și fizică atât de copleșitoare, încât eu cred că am făcut un lucru bun”, a afirmat Proot pentru The Washington Post.

Legislația nouă a eliminat criteriile de vârstă

eutanasie_01
O „trusă de eutanasie”, disponibilă în cele 250 de farmacii ale companiei Multipharma din Belgia. Ea se găsește și în trusele medicilor care practică eutanasia la domiciliul pacienților

Moartea celor trei minori a fost posibilă în baza controversatei legi din 2014 privitoare la eutanasie, adoptată de statul belgian. Printre altele, această lege a eliminat toate restricțiile legate de vârstă.

Potrivit legii, pentru a se putea lua decizia eutanasiei, copilul trebuie să fie „într-o situație medicală fără speranță, să aibă suferințe constante de nesuportat, care nu pot fi calmate și care îi vor cauza moartea într-un termen scurt.”

eutanasie_03
Philippe Mahoux, inițiatorul legii privind eutanasia

În plus, este necesară consiliere din partea unui doctor și a unui psihiatru, iar părinții trebuie să-și dea consimțământul. Belgia avea deja una dintre cele mai tolerante politici legate de eutanasie, datorită legislației din 2002, care prevedea „dreptul de a muri”.

Autorul acestei legislații, Philippe Mahoux, a numit eutanasia „ultimul gest de umanitate”. Politicianul a afirmat că acordarea acestei posibilități nu ar trebui să fie subiect de scandal.

„Scandalul sunt boala și moartea copiilor din cauza bolii”, a afirmat Mahoux.

Opoziție puternică

eutanasie_02
Oamenii iau parte la demonstrația March4Life împotriva eutanasiei, pe 30 martie 2014 în Bruxelles, Belgia

Belgia este a doua țară europeană care permite eutanasierea minorilor. În Olanda, eutanasierea este permisă pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

Permisivitatea legii belgiene a întâlnit o opoziție semnificativă. Opozanții se îndoiesc de capacitatea unui copil de a lua o decizie atât de importantă.

„Nu există, de fapt, nicio unealtă obiectivă disponibilă care să ne poată ajuta să spunem că «acest copil are competența și capacitatea de a-și da consimțământul»”, a declarat, pentru cotidianul britanic The Telegraph, profesorul Stefaan Van Gool, specialist în cancerul la copii.

În 2017, un membru al comitetului de eutanasie a demisionat, în semn de protest. Demisia a venit după ce o femeie care suferea de demență, dar care nu ceruse eutanasia, a primit injecția letală la cererea familiei.

De atunci, 360 de medici și membri ai mediului academic din Belgia și-au unit forțele și au semnat o petiție care cere un control mai strict al eutanasiei pentru pacienții cu probleme psihiatrice.

Unele cazuri controversate se află și acum în atenția mass-media. Având mulți susținători și mulți oponenți, este clar că, în Belgia, dezbaterea cu privire la eutanasie nu se va încheia prea curând.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu