Copaci „sinucigași” și flori subterane: 5 plante extrem de rare din întreaga lume

Ascunse pe vârfuri muntoase greu accesibile, pe insule îndepărtate sau în adâncurile pământului, aceste plante pot fi văzute în habitatul lor natural doar de câțiva oameni foarte norocoși.

Unele arată banal, dar au comportamente inexplicabile, iar altele arată de parcă ar fi desprinse din filmele science-fiction. În acest articol îți prezentăm cinci plante extrem de rare din întreaga lume.

1

Palmierul „sinucigaș”

Palmier sinucigas
Deși nu are un aspect spectaculos, palmierul „sinucigaș” are un comportament bizar: moare la scurt timp după ce a înflorit. Foto: Shift Magazine

Tahina spectabilis, cunoscut și sub denumirea de „palmierul sinucigaș”, crește doar în câteva zone izolate din nord-vestul Madagascarului. Trăiește aproximativ 50 de ani, înflorește o singură dată și moare la scurt timp după aceea (de aici și reputația de „sinucigaș”).

Această specie de palmier a fost descoperită în 2007 de proprietarul unei plantații de caju care ieșise la o plimbare în natură împreună cu familia sa.

Copacul poate atinge 18 metri înălțime, iar frunzele sale uriașe, în formă de evantai, au diametrul de peste cinci metri. Potrivit BBC, în lume există doar aproximativ de 90 de exemplare de Tahina spectabilis.

2

Cactusul „minge de golf”

Cactus minge de golf 1
Foto: Pinterest

Mammillaria herrerae sau cactusul „minge de golf” poate fi întâlnit doar în munții Queretaro, din Mexic. Florile sale roz l-au făcut foarte popular în rândul horticultorilor, iar din această cauză numeroase exemplare sunt culese și vândute ilegal.

Drept consecință, populația de Mammillaria herrerae a scăzut cu peste 95% în ultimii 20 de ani.

3

Nepenthes attenboroughii

Nepenthes attenboroughii
Foto: Flickr/Wenbo Chen

Descoperită abia în 2007 și botezată după celebrul naturalist David Attenborough, această plantă trăiește doar pe vârful Muntelui Victoria, din Filipine.

Conform BBC, în lume există doar câteva sute de exemplare. Nepenthes attenboroughii este o plantă carnivoră care își prinde victimele într-o „pâlnie” naturală, plină cu lichid lipicios.

Pâlniile acestei plante sunt de-a dreptul impresionante: pot atinge înălțimea de 30 de centimetri și, în afară de insecte, uneori prind și șobolani ghinioniști.

4

Orhideea care înflorește doar sub pământ

Orhidee
Foto: Pinterest

Această orhidee neobișnuită își petrece întreaga viață sub pământ. Inclusiv procesul de înflorire are loc în subteran, la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

În această perioadă, orhideea face peste o sută de flori în nuanțe ce variază de la alb-gălbui la roșu, cu un parfum puternic. Această floare extrem de rară este întâlnită doar în câteva arealuri din vestul Australiei.

Spre deosebire de majoritatea plantelor, Rhizanthella gardneri nu are clorofilă, astfel că nu poate produce energie cu ajutorul luminii solare. În schimb, extrage nutrimenți parazitând ciupercile care cresc pe rădăcinile anumitor arbuști.

5

Copacul „meduză”

Copacul meduza
Foto: Wikimedia

Până în anii ’70, când a fost redescoperită, oamenii de știință credeau că Medusagyne oppositifolia este o plantă dispărută. Această plantă este cunoscută și sub numele de copacul „meduză”, datorită fructelor pe care le produce, care arată ca niște meduze atunci când sunt rupte în două.

Copacul „meduză” trăiește doar pe insula Mahe, din Seychelles. În prezent, în sălbăticie mai există doar câteva zeci de exemplare.

Potrivit Wikipedia, specialiștii sunt intrigați de un fenomen bizar: semințele produse de aceste plante nu germinează în sălbăticie, iar în habitatul natural nu au fost observate exemplare tinere. În schimb, botaniștii au reușit să germineze semințe în mai multe grădini botanice din lume.


În continuare, te invităm să descoperi 10 criminalii silențioși – plante periculoase de care să te ferești. Apoi, te invităm să descoperi unul dintre secretele plantelor: Plantele nu au urechi, dar „aud” mult mai bine decât credem noi.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu