Controversatul explorator Vasco da Gama, erou național și criminal odios

Când vine vorba despre marii exploratori ai omenirii, numele lui Cristofor Columb și al lui Vasco da Gama sunt nelipsite din cărțile de istorie. Însă, așa cum personalitatea lui Columb a născut multe controverse, navigatorul portughez este considerat și erou, și criminal.

Creștin devotat și naționalist, portughezul Vasco da Gama nu a avut rețineri în a utiliza violența – inclusiv împotriva civililor neînarmați – pentru a avansa pe rutele comerciale profitabile spre India și Africa, dominate la acea vreme de musulmani.

Spaniolii și portughezii pornesc într-o cursă spre India

Vasco da Gama
Vasco da Gama, detaliu din portretul realizat de António Manuel da Fonseca (1838). Foto: Wikimedia

În secolul XV, spaniolii și portughezii se aflau într-o cursă acerbă pentru identificarea unei căi spre India care să ocolească ruta comercială terestră ce traversa teritoriile ostile ale otomanilor și egiptenilor.

În 1488, portughezii au preluat întâietatea atunci când Bartolomeo Diaz a navigat dincolo de Capul Bunei Speranțe, devenind primul european care ajungea în Oceanul Indian.

Dar Diaz s-a întors din expediție cu vești proaste pentru regele Ioan al II-lea al Portugaliei: vânturile și curenții din Oceanul Indian se mișcau dinspre nord-est către sud-vest, făcând imposibilă navigarea spre India.

Bartolomeo Diaz
Bartolomeo Diaz. Foto: History

La acea vreme, Diaz nu știa cum funcționează musonii și că vânturile își schimbau direcția după o jumătate de an. Crezând că traversarea era imposibilă, portughezii nu au mai încercat o altă expediție spre India timp de zece ani.

Între timp, în 1492, Cristofor Columb a descoperit ceea ce credea a fi o rută vestică spre Indii. Pentru portughezi, presiunea găsirii unei rute spre Orient a crescut și mai mult, iar regele Manuel I al Portugaliei a ordonat o nouă expediție spre India, prin sudul Africii.

De data aceasta, Vasco da Gama – nu Diaz – avea să conducă misiunea.

Prima expediție a lui Vasco da Gama spre Indii

Vasco da Gama parasind Portugalia
Vasco da Gama părăsind portul din Lisabona. Foto: Biblioteca Națională a Portugaliei

Istoricii cunosc foarte puține amănunte despre începuturile lui Vasco da Gama. Se știe că s-a născut cândva în anii 1460 în orașul portughez Sines. Tatăl lui era cavaler, iar mama sa provenea dintr-o familie nobilă.

Datorită stării financiare bune a familiei sale, Vasco da Gama s-a putut școli în arta navigației și în domeniul matematicii avansate. Sursele istorice spun că este posibil ca da Gama să fi devenit căpitan de vas la vârsta de doar 20 de ani.

La 8 iulie 1497, da Gama a plecat din Lisabona cu patru nave și un echipaj de 170 de marinari. În secolul XV, navigația era o întreprindere riscantă, însă da Gama a urmat sfatul lui Diaz și a avansat mult spre vest în Oceanul Atlantic, pentru a prinde vânturile puternice care să-l propulseze spre sudul Africii.

Planul riscant a funcționat și, după 13 săptămâni în larg, fără vreun petic de pământ la orizont, da Gama a ajuns în Golful Sfânta Elena, la doar 200 de kilometri de Capul Bunei Speranțe.

Era 7 noiembrie 1497 și trecuseră  aproape patru luni de când exploratorul părăsise Portugalia. Vasele lui da Gama au înaintat încet spre Oceanul Indian, unde au ajuns în jurul Crăciunului.

Însă abia acum urma testul suprem: identificarea unei căi spre India. Pentru asta, avea nevoie de ajutorul unui căpitan local, pe care sperase să îl recruteze sau să îl răpească din estul Africii.

Vasco da Gama s-a întors din India cu mâna goală

Prima întâlnire a lui da Gama cu africanii a avut loc în Mozambic, unde portughezul a fost primit cu reticență. Da Gama intenționa să urmeze exemplul lui Columb, care îi atrăsese de partea sa pe liderii băștinașilor folosind bunuri de valoare scăzută, precum flanelul, mărgelele de sticlă, clopoțeii și alte obiecte nemaivăzute în Lumea Nouă.

Dar, când portughezul le-a oferit astfel de bunuri, băștinașii s-au simțit jigniți și l-au atacat. Da Gama s-a văzut nevoit să se întoarcă pe vas și să părăsească Mozambicul, însă nu înainte de a trage câteva salve de tun.

Prima ruta
Traseul ultimei părți a călătoriei lui Vasco da Gama către India. Foto: Wikimedia

Portughezii au fost primiți mai bine în regatul african Malindi, unde da Gama a reușit să recruteze un navigator local, care l-a ghidat prin apele nesigure ale Oceanului Indian.

Într-un final, da Gama și oamenii săi au ajuns la Calicut, India, unde au descoperit cu surprindere că musulmanii dominau comerțul cu mirodenii. Din nou, bunurile oferite de portughezi la schimb pentru mirodenii i-au lăsat reci pe localnici, care nu acceptau decât aur.

După o călătorie grea, da Gama s-a întors la Lisabona cu mâna goală, dar a fost totuși aclamat pentru reușita sa de a ajunge în India.

Expediția lui Cabral și începutul „diplomației” prin forță

Pedro Alvares Cabral
Pedro Alvares Cabral. Foto: Pinterest

Înainte ca da Gama să se întoarcă în India, un alt explorator, Pedro Alvares Cabral, a pornit într-o misiune similară. Cu un echipaj de 1.200 de oameni care deserveau 13 nave, Cabral a urmat ruta lui da Gama, însă o greșeală de navigație l-a făcut să ajungă pe teritoriul de astăzi al Braziliei, care a fost revendicat de portughezi.

Într-un final, Cabral și-a continuat drumul spre India. Ajuns în Calicut, a fost întâmpinat cu ostilitate de comercianții musulmani, care au ucis câțiva marinari portughezi.

Cabral a reacționat prin bombardarea orașului, distrugând zece nave și ucigând aproximativ 600 de musulmani. Acest stil de „diplomație” a fost urmat ulterior și de Vasco da Gama.

Da Gama începe campania de teroare

Nava cu musulmani
Foto: Imperial and Naval Forum

În 1502, da Gama a pornit spre India cu zece nave și cu misiunea de a distruge monopolul musulmanilor. Pe drum, i-a amenințat pe liderii africani cu tunurile sale, forțându-i să devină loiali Portugaliei.

Totuși, niciuna dintre aceste acțiuni nu se compară cu campania de teroare pe care Vasco da Gama a purtat-o pe coasta Malabar, din India.

În cel mai oribil incident din această campanie, da Gama a interceptat un vas care transporta familii musulmane care se întorceau din pelerinajul de la Mecca.

Da Gama a încuiat pasagerii în cala navei și, în ciuda protestelor propriului echipaj, a dat foc navei. Au murit în chinuri groaznice aproximativ 400 de bărbați, femei și copii.

În Calicut, da Gama și comercianții musulmani au avut mai multe confruntări. Da Gama a reacționat luând prizonieri 30 de pescari locali, neînarmați.

După ce i-a ucis, le-a dezmembrat cadavrele. A aruncat rămășițele de pe vasul său, lăsându-le să fie duse la țărm, ca un mesaj al puterii portugheze.

Un om periculos

Potrivit lui Sanjay Subrahmanyam, profesor la Universitatea din California, exploratorul portughez nu a lăsat în urmă scrieri sau jurnale, așa cum a făcut Cristofor Columb.

Însă pasaje din scrisorile și jurnalele scrise de membrii echipajului lui da Gama îl descriu pe explorator drept o persoană temperamentală, periculoasă.

Vasco da Gama 02
După aventurile sale pe mare, Vasco da Gama a dus o viață îndestulată. Foto: Wikimedia

Actele de cruzime ale lui Cabral și da Gama au făcut posibilă deschiderea unor avanposturi portugheze în Calicut și în Goa, în sudul Indiei, unde portughezii au rămas oficial până în anii ’60.

În ceea ce-l privește pe da Gama, acesta s-a căsătorit după prima expediție și a avut șapte copii (șase fete și un băiat). A fost consilierul regelui Portugaliei pe probleme ce țineau de India.

În 1524, a fost trimis în Goa ca vicerege, pentru a rezolva o problemă de corupție care îi privea pe guvernanții portughezi din zonă. În același an, s-a îmbolnăvit și a murit.

Datorită expedițiilor sale, da Gama a ajuns erou național în Portugalia. Deși nimeni nu îi poate contesta reușitele, cruzimea cu care a acționat pentru a-și atinge obiectivele demonstrează, încă o dată, că multe dintre personajele legendare din trecutul omenirii au avut o latură sumbră deosebit de pronunțată, dar adeseori ignorată în cărțile de istorie.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Aventuri legendare – Exploratori”

În această carte vei descoperi detalii despre viețile extraordinare și aventurile unora dintre marii exploratori din istoria omenirii, care s-au aventurat în necunoscut și au explorat oceanele vaste ale Terrei. Vei afla cum și-au folosit acești aventurieri priceperea și cunoștințele pentru a înfrunta vremea potrivnică, apăsarea psihică și pericolele neprevăzute și ce strategii de supraviețuire au adoptat, uneori cu succes, alteori cu consecințe tragice. O carte deosebit de interesantă, cu fotografii, ilustrații și grafice fascinante, pe care merită să o ai în bibliotecă.
Cartea „Aventuri legendare – Exploratori” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu