O bucată dintr-un continent dispărut, descoperită în subsolul Canadei

Sub continentul nord-american, în zona Canadei, a fost descoperită o bucată dintr-un continent dispărut. Este formată din rocă vulcanică ce conține diamante, cunoscută sub numele de kimberlită.

Acest tip de rocă se formează sub scoarța terestră, în mantaua Pământului, și aduce diamantele la suprafață în timpul erupțiilor vulcanice. Bucata de kimberlită a fost colectată dintr-o mină de diamant de pe insula Baffin, din nordul Canadei.

Insula Baffin 02
Insula Baffin. Foto: mountainproject.com

Potrivit oamenilor de știință, compoziția kimberlitei descoperite pe insula Baffin este similară rocii care făcea parte dintr-un continent străvechi, care s-a format acum aproape 3 miliarde de ani și s-a rupt în bucăți în urmă cu 150 de milioane de ani.

O parte din continentul străvechi „ancorează” încă o parte din America de Nord.

„A descoperi o astfel de bucată este ca și cum ai găsi o piesă lipsă dintr-un puzzle”, a declarat Maya Kopilova, geolog la Universitatea din Columbia Britanică, din Canada.

Are „rude” în Scoția și Groenlanda

Continentele de pe Terra nu au arătat întotdeauna așa cum arată acum. Primele continente s-au format când Pământul era doar o planetă tânără și agitată. Aceste plăci străvechi și enorme, denumite „cratoni”, s-au desprins în bucăți și au format mase de uscat mai mici.

Kimberlita
Așa arată o bucată de kimberlită. Foto: zmescience.com

Un fragment din cratonul din Atlanticul de Nord face parte acum din Scoția. Un alt fragment face parte din Groenlanda și încă unul face parte din regiunea Labrador, din estul Canadei.

Fragmentul descoperit pe insula Baffin face parte tot din cratonul Atlanticului de Nord. Timp de sute de milioane de ani, tectonica plăcilor a adus aceste continente din nou împreună, după o vreme le-a separat, iar apoi le-a unit din nou. Ultimul dintre supercontinente a fost Pangeea.

Pangeea a început să se rupă în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, iar acum 60 de milioane de ani s-au format cele șapte continente pe care le cunoaștem astăzi: Africa, Antarctica, Asia, Australia, Europa, America de Nord și America de Sud.

Deși primele continente ale planetei s-au fragmentat și s-au pierdut în timp, rămășițele lor au supraviețuit până în zilele noastre, ca nuclee stabile ale continentelor moderne.

Cratonul Atlanticului de Nord
Bucăți din cratonul Atlanticului de Nord se mai găsesc în Scoția și Groenlanda. Foto: researchgate.com

Probele de kimberlită din insula Baffin, care urcaseră spre suprafață de la adâncimea de aproape 400 de kilometri, au compoziția chimică similară cu cea a cratonului Atlanticului de Nord din Groenlanda.

Mina din insula Baffin este cel mai adânc loc în care a fost descoperită o bucată din cratonul Atlanticului de Nord.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe despre Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa. Apoi, vezi cum ar arăta Pământul dacă mările și oceanele s-ar evapora.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>