Fantomele de la Jocurile Olimpice – Complexuri sportive devenite ruine

O dată la patru ani, un nou oraș-gazdă investește milioane de Euro pentru a construi clădiri grandioase și stadioane impunătoare, în speranța de a străluci în lumina reflectoarelor. Jocurile Olimpice sunt, într-adevăr, o sărbătoare care merită celebrată așa cum trebuie, dar ce se întâmplă cu aceste clădiri după ani și ani e o altă discuție.

Lumea e împânzită de zeci de ruine, care au găzduit în trecut Jocurile Olimpice. Unele au fost modificate și sunt încă folosite, dar altele au stat abandonate ani întregi, goale, invadate de natura care-și reintră în drepturi și uitate de lume.

Iată câteva astfel de locuri, unele cu o istorie întunecată.

Jocurile Olimpice de la Sarajevo

Jocuri Olimpice Sarajevo
În vârful trambulinei folosite pentru sărituri cu schiurile

Zona din jurul Muntelui Ingman, de lângă Sarajevo, a fost cândva gazda probei de ski fond și a celei de sărituri cu schiurile cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984.

Dar infrastructura de aici nu a fost martoră doar la evenimentele sportive, ci și la atrcotățile petrecute în războiul din fosta Iugoslavie: asediul orașului Sarajevo.

Între 1992 și 1995, zona a fost un adevărat câmp de luptă, iar pavilionul olimpic a fost folosit ca și loc de execuții.

Jocuri Olimpice Sarajevo executii
Podiumul olimpic, readus la forma sa inițială, după ce a fost folosit pentru execuții în timpul războiului

Astăzi, urme ale războiului sunt încă vizibile pe ruine, simbolul Națiunilor Unite se mai ghicește încă pe turnul arbitrilor de la sărituri cu schiurile, iar în unele locuri se mai văd și acum urme de gloanțe.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Satul olimpic al lui Hitler

Aproape necunoscut turiștilor și chiar și germanilor, la marginea Berlinului se găsesc și acum ruinele „Satului olimpic al lui Hitler”, construit pentru Jocurile Olimpice din 1936.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, complexul olimpic a fost folosit ca și spital pentru soldații germani, iar apoi a fost cucerit de Armata Sovietică și transformat în cazarmă.

După căderea comunismului, complexul a stat abandonat ani de zile și s-a transformat într-o ruină.

Jocurile Olimpice Berlin

Vechiul sat olimpic este în mare parte neatins și poate fi vizitat. Până acum, a fost restaurată o singură cameră, cea în care a stat Jessee Owens, atletul de culoare care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, chiar în țara celui care, la acea vreme, susținea superioritatea rasei ariene.

Linnahall, Tallinn, Estonia

Construit pentru Jocurile Olimpice de vară de la Moscova din 1980, complexul sportiv Linnahall din Estonia este acum un oraș-fantomă de beton.

Sala de 5.000 de locuri a fost comandată de conducătorii Uniunii Sovietice și trebuia să fie o construcție grandioasă din beton.

Dar, după ce Jocurile Olimpice au luat sfârșit, estonienii n-au mai reușit să o folosească. După zeci de ani de neutilizare, clădirea construită în grabă a început să se deterioreze.

Jocurile Olimpice Moscova

Complexul sportiv olimpic de la Atena

Construit inițial în anii ’80 și modernizat pentru Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, acest complex sportiv a fost, la vremea lui, o construcție grandioasă.

Acum, însă, este abandonat și în paragină. Este deschis pentru vizitatori, deși nu sunt prea mulți interesați de o astfel de vizită.

Piscinele ruginite, fântânile distruse și stadioanele invadate de buruieni arată cum un proiect de o asemenea amploare se distruge în mai puțin de 20 de ani.

Jocuri Olimpice Atena 2


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu