Și-a construit propriul munte pe bloc, scoțându-și din minți vecinii

Fiecare dintre noi are măcar o idee vagă despre cum ar arăta casa ideală. Cei mai norocoși au în minte un proiect simplu, pe care și reușesc să-l ducă la îndeplinire.

Alții visează la lucruri excentrice și nu au nici șansa, nici resursele să le pună în practică. Dar acest mogul din China a reușit să-și realizeze unul dintre cele mai nebunești visuri: și-a construit un veritabil munte pe un zgârie-nori.

O avere din medicina tradițională chineză

constructie_06
Zhang Lin. Foto: South China Morning Post

Autointitulat „doctor”, Zhang Lin, din Beijing, China, a adunat o avere colosală datorită clinicilor de medicină tradițională chineză pe care le deține. În câțiva ani, bărbatul a pus deoparte echivalentul a 4 milioane de dolari pentru a construi casa visurilor sale.

Pentru a-și duce la îndeplinire ambiția, Zhang Lin a cumpărat etajul ultimul etaj al unui zgârie-nori. La început, proiectul doctorului nu părea deloc spectaculos.

Când l-a cumpărat, în 2007, spațiul era doar o mică mansardă. Însă Zhang Lin avea planuri mari cu ea…

Șase ani de lucrări

constructie_01
Foto: South China Morning Post

De-a lungul a șase ani, o echipă de constructori a muncit, în mare parte noaptea, pentru a „renova” apartamentul de la mansardă. Bucată cu bucată, muncitorii au adus materiale (inclusiv stânci, pietriș, copaci și tufe) la etajul superior.

Părea că se construiește ceva neobișnuit… Pe măsură ce timpul înainta, proiectul lui Zhang Lin începea să prindă contur, sub privirile revoltate ale vecinilor.

În cei șase ani de muncă asiduă, bărbatul a reușit să construiască pe acoperișul clădirii un adevărat munte. Proprietatea era formată dintr-o vilă luxoasă săpată în piatră, o piscină, dar și grădini luxuriante și stânci abrupte.

constructie_05
Foto: South China Morning Post

Cu mari eforturi, doctorul a reușit să recreeze un peisaj de munte în inima Beijingului, una dintre cele mai poluate metropole ale lumii.

Vecinii, revoltați

constructie_02
Foto: South China Morning Post / EPA

Dar construcția excentrică a cauzat multă nemulțumire în rândul vecinilor. În primul rând, după șase ani de lucrări, nervii colocatarilor erau întinși la maximum din cauza zgomotului.

De îndată ce „opera” a fost finalizată, vecinii și-au dat seama că, mai mult, aceasta risca să slăbească stabilitatea întregii clădiri.

„Ca vecin, Zhang Lin este o amenințare. Nici măcar nu a obținut aprobare pentru a construi această monstruozitate”, a declarat un vecin.

constructie_03
Foto: South China Morning Post

Un alt colocatar s-a plâns că locuința îi era inundată frecvent.

„A spart numeroase conducte, astfel că, atunci când plouă, suntem mereu inundați. Tavanul și pereții apartamentului nostru sunt plini de crăpături”, a declarat un alt vecin.

Ordinul de demolare și sfârșitul unui vis

constructie_04
Foto: South China Morning Post / EPA

Văzând că nu-l pot convinge pe doctor să desființeze construcția, vecinii au depus plângere la autoritățile chineze. Neputând ignora evidența, autoritățile i-au dat lui Zhang Lin un termen de 15 zile pentru a demola construcția ilegală.

Inițial, doctorul a refuzat să dea curs ordinului. Dar, la presiunea autorităților, a vecinilor și a mass-media, care a relatat cazul, pe 13 august 2013, Zhang Lin a ordonat demolarea propriului său vis.

Ca să știi mai mult, citește cartea „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.
Cartea „China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu